Любов між Трампом і Путіним триватиме недовго

Як світова держава США зацікавлені у стабільності. Росія ж використовує дестабілізацію як механізм досягнення світового статусу. Це фундаментальна суперечність

Оцінюючи обрання Дональда Трампа президентом Сполучених Штатів Америки, ми повинні зрозуміти, що є певні загальні параметри, які слід визнавати базовими у світовій політиці.

Об'єктивно, США є світовою державою, що переживає не кращі часи, але залишається системотворчою. Росія - регіональна держава із амбіціями стати світовою.

Як світова держава США зацікавлені у стабільності. Росія ж використовує дестабілізацію як механізм досягнення світового статусу. Це фундаментальна суперечність. Її ніхто не зніме, хоча зараз вона і не є настільки очевидною. Але рано чи пізно вона буде ключовою.

США є світовою державою, що переживає не кращі часи, але залишається системотворчою. Росія - регіональна держава із амбіціями стати світовою

Далі, сам Трамп не має підстав приязно ставитись до України. І ситуація з Полом Манафортом (американський політолог отримував платежі з "чорної каси" Партії регіонів, коли працював в Україні. Через скандал пішов з передвиборчого штабу Трампа. - ред.) і купа всього іншого. Крім того, як і будь-який інший новообраний президент він може спробувати "перезавантажити відносини з Росією".

Це нормально. Перезавантаження є цікавим для США, оскільки сама Росія - для них не цікава.

Росія - малозначима держава, що розмахує ядерною дубиною. Ворогувати з ними не вигідно. Логічно запропонувати їм "мир" на умовах взаємного невтручання. Логічно, якщо це зробить Трамп.

Нас очікують не надто приємні місяці, коли Трамп і Путін будуть клястися один одному у любові. Але навряд чи це триватиме довго.

Росії мир не потрібен. Легітимність режиму там будується на війні та конфлікті з усім світом. Гіпотетичні поступки Кремль сприйме як карт-бланш. Він полізе далі, і дуже скоро. Спроби переворотів у країнах Балії можуть стати реальністю.

І тоді ми повернемося до ключової суперечності. Стабільність - дестабілізація. І тоді може бути все що завгодно. Аж до посилення ролі "республіканських яструбів".

Росії мир не потрібен. Легітимність режиму там будується на війні та конфлікті з усім світом

Трамп у цьому контексті потенційно багатопарадигмальний. Клінтон була би більш прогнозована. Але визнаємо. Лінія демократів в україно-російський війні була провальною. Рано чи пізно нас би все одно вимотала ця війна на тотальне виснаження.

Перемога Трампа може спровокувати купу сценаріїв. Деякі з яких є досить непоганими, деякі - гіршими.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі