Про доньок Путіна і свободу слова

Володимир Путін переміг російську журналістику, тому що вона не пручалася

Дивлюся на "Дожде" сюжет про нову рок-н-рольну школу з вертолітним майданчиком. Вже розумію, кого зараз назвуть ведучі. І вони називають: "Рок-н-ролом займалася Катерина Тихонова, яку агентства "Рейтер" і "Блумберг" називають дочкою російського президента..."

Дочку російського президента російське ЗМІ називає дочкою російського президента з посиланням на два західних інформаційних агентства. Хіба не свято?, - пише журналістка Наталія Геворкян для "Радіо Свобода".

Пригадую двох симпатичних дівчаток, які розповідали мені про тата. Маша була тоді в дев'ятому класі, Катя у восьмому. У багатьох президентів є діти, вони вчаться в школах, потім в університетах або працюють. Напевно, їхнє життя теж повне незручностів, пов'язаних з роботою батька або матері, але все ж вони мають нормальне життя в дитинстві і потім, коли виростають. Втім, в нормальних країнах вони приречені бути дітьми президента якийсь обмежений термін.

Машу і Катю забрали зі школи, щойно Путін став наступником Єльцина. Батьківський страх за дітей великий, це було помітно. Боялися, думаю, чеченців – почалася друга чеченська війна. Головним чином, їх.

У всякому разі, Людмила Путіна пояснила домашній режим дівчаток "посиленням заходів безпеки". Вчителі і друзі приїжджали додому. Іноді дівчатка з охороною їздили в кіно. На той момент, коли ми розмовляли, улюбленим фільмом була "Матриця". Катя розповіла: "Нас у кіно охороняють. Людина сидить, дивиться кіно, я думаю, заодно нас охороняє. А взагалі охорону ми майже не помічаємо. Навіть коли з друзями кудись ходимо, вони поряд, намагаються не заважати. Ми їх тисячу разів кликали з нами на каву, але вони не погоджуються".

Вони тоді були зовсім звичайними, доброзичливими, щирими дітьми. Катя, дуже схожа на маму, розповідала про свою реакцію на призначення батька виконуючим обов'язки президента: "Я отетеріла, коли дізналася. Коли мама сказала, вирішила, що вона жартує. Потім постійно дзвонив телефон, всі вітали. Однокласники наші, навіть дружина директора школи. Вона у нас англійську веде. Опівночі ми включили телевізор і побачили, як папа вітає людей. Мені сподобалося. Він був такий серйозний... або спокійний. Мені, з одного боку, хочеться, щоб він став президентом, а з іншого – не хочеться".

Через роки російські журналісти, які спробують щось дізнатися і написати про дітей російського президента, опиняться в зоні ризику

Я навіть уявити не могла, що через 16 років ці дві симпатичні дівчини перетворяться в фата-моргана. Що ніхто не буде знати їх в обличчя, що вони стануть надсекретними доньками і що їх ідентичність будуть охороняти настільки ж ретельно, як ідентичність нелегалів в кращі роки життя Путіна у КДБ. Що журналісти всього світу будуть шукати хоч якісь фотографії дівчаток, але, навіть знайшовши, не будуть упевнені, хто на них зображений. Що Катя стане Катериною Тихоновою. Чому Тихоновою? Її бабусю по материнській лінії звали Катериною Тихоновною, може, тому? Чи не тому? Я також не могла уявити, що через роки російські журналісти, які спробують щось дізнатися і написати про дітей російського президента, опиняться в зоні ризику, цілком реального, має конкретні неприємні наслідки для деяких з цих журналістів і видань, у яких вони працювали.

Навіть тоді, коли Катерина Тихонова вийде у відносно публічний простір і разом зі своєю компанією візьме участь у великому проекті з розвитку МДУ, батько не підтвердить, що це його дочка, тому що "я ніколи не обговорюю питань, пов'язаних з моєю родиною. Вони не займаються бізнесом і не займаються політикою, вони нікуди не лізуть". Таким чином, стовідсоткового підтвердження, що Катерина Тихонова – дочка президента, як би й немає. Хоча всі начебто розуміють, хто вона.

Тема особистого життя президента залишається забороненою зверху, тобто особисто першою особою, повністю – чи йде мова про його холостяцьку формально спальню, його дітей, про яких ми знаємо точно, що вони є, або про дітей, про яких ми нічого не знаємо, але про яких ходять чутки. Єдина стовідсотково перевірена інформація – розлучення, тому що він сам про це розповів.

У країнах з нормально працюючою системою виборів ніхто не дозволяє собі обмежити знання про сімейне життя президента – фігури публічної і обираної

Президенти багатьох країн обмежують спілкування журналістів зі своїми дітьми. Але в країнах з нормально працюючою системою виборів ніхто не дозволяє собі обмежити знання про сімейне життя президента – фігури публічної й обраної, що саме по собі передбачає право виборця на інформацію і про його родину. І хто в цих країнах запитує президентів, хочеться чи не хочеться їм читати або дивитися про себе в ЗМІ! У нас же це перетворилося в акт цензури в чистому вигляді, журналісти не мають права знати про родину президента. Заборонена тема. Табу.

І журналісти до кінця 16-го року правління Путіна з цим звиклися. Давайте називати речі своїми іменами: російські журналісти бояться згадувати дочок президента Путіна, тому що Путіну це не подобається. Але проблема ж не в тому, що неприємно президенту. Це його проблеми. А в тому, що ми дозволили йому зробити це нашою проблемою.

Нагадати, що Путіну ще було неприємно? На різних етапах різне. Спочатку питання про Чечню і Північний Кавказ, в результаті туди практично перестали їздити нормальні журналісти, і у нас немає неупередженої картинки, що там зараз відбувається.

Йому було неприємно говорити про Юкос і він придумав казку про "руки в крові", щоб перевести розмову в зручний для нього формат, і вірні журналісти цю тему підхопили. Його дратували питання західних репортерів, в результаті він тепер дає прес-конференції о другій ночі в аеропорту для тих, від кого незручних питань гарантовано не буде, – кремлівського пулу.

Він не любить, коли журналісти порпаються у фінансах, нерухомості та офшорах його друзів, у підсумку журналісти або дослідники, які цим займаються, знаходяться в зоні ризику (кримінальні переслідування, ризик стати "іноземним агентом" та інше).

Йому не подобається критика (Україна, Сирія, санкції, "список Магнітського", збитий малайзійський "Боїнг"), у результаті на всі ключові тем на рівні масових ЗМІ панує гнітюча пропутінська однаковість. Він боїться масових акцій протесту - і цілий штат журналістів виробляє спецрепортажі і телефейки про опозицію.

Деякі журналісти знаходять пояснення. Наприклад, "а мене тема дочок Путіна не цікавить", або "я легко поступлюся цією темою, тому що це не найголовніше". Це дійсно зовсім не головна тема, значно важливіша тема самого табу. Якщо ти журналіст, то точно розумієш, що президент не може тобі заборонити тему. Це не в його владі. І якщо ти приймаєш цю заборону, то точно повинен розуміти, що йому це сподобається і забороною однієї теми він може не обмежитися. Звичайно, Путін переміг журналістику, тому що вона не пручалася і вирішила пожертвувати професією заради... далі допишіть, що вам сподобається: кар'єра, гарантований заробіток, безпека, цинізм. Конформізм став нормою на шкоду професіоналізму.

Путін переміг журналістику... Конформізм став нормою на шкоду професіоналізму

Не сам новинний сюжет, але посилання на західних колег при згадці імені Катерини Тихонової – не більше ніж прояв такого конформізму, щоб не сказати страху отримати передбачувану реакцію зверху. І це зрозумів кожен глядач. Включаючи Путіна, якому його, швидше за все, показали або переказали.

Будь-який тиск на пресу має більше однієї діючої особи. Той, хто тисне. І той, на кого тиснуть. Так ось проблема нашої професії за останніх 16 років в Росії лише частково у тих, хто тисне. А значною мірою в тих, на кого тиснуть. І чия опірність поступово прагне до нуля.

На пальцях можна перерахувати колег, хто торкався забороненої теми. Вірніше, заборонених тем. На одиниці натиснути (звільнити, налякати, розігнати редакцію) простіше, ніж на професійне співтовариство, яке робить свою справу, наплювавши на те, що думає про це ньюсмейкер, навіть якщо він перша особа держави. Але такого професійного співтовариства немає. Журналістика в Росії – між полюсами офіційного телебачення і радіомовлення "Нової газети", між Кисельовим з його безбашенною пропагандою і Лисовою з її професійними "Ведомостями". Люди, які працюють і там, і там, вважаються журналістами. Розмиті всі стандарти професії, принципи, етичні норми.

16 років Путін форматував ЗМІ під власне уявлення про їх роль та завдання. Не один, у нього достатньо помічників. Вони впоралися. Тому що журналісти не вперлися. Навчилися виживати в запропонованих умовах. Прогинатися і приймати викривлену форму відповідно викривленій реальності. А вірні професії не роблять погоди, на жаль. І коли на них тиснуть, вони залишаються навіть не на меншості, а на самоті.

Це ми подарували Путіну право нам забороняти. Кожна поступка з нашого боку – його перемога над нами. Ми боїмося назвати його дочку його донькою, не прикрившись західними джерелами. Навіть не відчуваючи, наскільки абсурдно це виглядає?

Можна до цього ставитися як до гри. А що, нормально, нам забороняють, але "Рейтеру" і "Блумбергу" Путін заборонити не може, ось ми на них і пошлемося. Вони професійно займаються своєю справою. У них все в порядку. Проблема з журналістською професією не у них. І справа не стільки в темі або в конкретному сюжеті. Ні, брешу, і в цьому теж.

Ви ставите цей сюжет в новини тому, що дочка Путіна має відношення до нової школи, і боїтеся без посилань на іноземні джерела назвати доньку донькою. Не давайте сюжет. Або давайте тоді, коли впевнені у своїй інформації та не боїтеся назвати імена. В іншому випадку дочка Путіна з посиланням на іноземні джерела звучить ще безглуздіше, ніж "Ісламська держава" з рефреном у дужках: заборонена в Росії терористична організація.

Або давайте введемо свій рефрен: будемо називати доньку донькою і на ім'я, а в дужках писати: заборонена в Росії тема. Але не варто приймати настільки химерні форми, навіть під тиском, тому що таким чином ми ще трохи здаємо професію, від якої і так небагато залишилося. Ще трохи втрачаємо імунітет, і без того підірваний. А відсутність імунітету, як відомо, загрожує летальним результатом.

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі