Велика війна може початися за 15 хвилин

Ніхто не прагне третьої світової війни, але вона все одно може статися

Екс-глава Адміністрації президента Росії і нинішній спецпредставник Володимира Путіна Сергій Іванов в інтерв'ю британському виданню Financial Times заявив, що "всі досить розумні", щоб не допустити початку третьої світової війни із застосуванням ядерної зброї.

Попри загальну незацікавленість західних країн і Росії в глобальній війні, таке протистояння можливе і може початися "за 15 хвилин", пояснює для "Апострофа" російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Як і завжди, війни ніхто не бажає — збираються балансувати на межі. Проблема в тому, що можна впасти з неї. Завжди є шанс, що трапиться некерована ескалація. Така політика називається балансуванням на межі війни, англійською - brinkmanship. Термін придумав Джон Фостер Даллес у 60-ті роки, який був держсекретарем за президента Дуайта Ейзенхауера. Це така тактика часів Холодної війни, основою якої було саме ядерне протистояння. Вона базувалася на тому, що ядерної війни ніхто не хоче, але обидві сторони погрожують нею. І такі загрози, що "ми знаходимося на межі", робилися в надії на те, що інша сторона піде на поступки, щоб з цієї межі не звалитися — ядерне стримування в парі з балансуванням на межі.

Так, це тривало кілька десятиліть, і завжди існувала загроза, що баланс не вдасться утримати: при кризах, які відбувалися час від часу, — Карибській (в 1962 році, - ред.), Близькосхідній кризі 1973 року, Берлінській 1949-го, кризі, пов'язаній з Угорською революцією в 1956 році... Завжди є шанс, що почнеться ескалація. Спочатку військові дії у вигляді сутичок. А потім вони будуть наростати, тому що кожна сторона вважатиме, що вона намагається вийти на збалансовану позицію, наносити обмежений удару у відповідь. Але в результаті почнеться некерована ескалація, яка зрештою призведе до світової ядерної війни.

Неминуча загроза такого протистояння буде існувати. Звичайно, Іванов — людина немолода. Він пам'ятає часи Холодної війни, як і я їх пам'ятаю. Тоді це протистояння було краще структуровано, більш професійні люди цим займалися. А зараз незрозуміло, наскільки можна гарантувати, що третьої світової не буде. Ну, швидше за все, дійсно не буде. А може, й буде. Але світової ядерної війни ніхто, звичайно, не хоче — це правда.

Іванов вважає, що американці на нас тиснуть. На Заході зовсім інша думка. Про те, що Росія проявляє агресію, сперечатися безглуздо. У Росії вважають, що захищаються. А результат може виявитися плачевним. Ніхто не прагне великої війни, але вона все одно може статися. Тому я не згоден з Івановим, що точно нічого не буде. Загроза є такою, що все може початися за 15 хвилин, і ми вже будемо у великій війні.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі