Російська рулетка: Кремль зробив стратегічну помилку

Російський президент запропонував зіграти в російську гру, вимагаючи від США не тільки визнати за Росією право трактувати світові правила на свій розсуд, але і виплатити репарації за збитки Росії через західні санкції

Світ досі не може опритомніти, перетравлюючи путінський ультиматум Америці.

"Якщо не приймете наш ультиматум, вас чекають неприємні часи", - ось кремлівський месидж Вашингтону. Прийняття ультиматуму для Америки рівноцінне вистрілити собі в ногу.

Зрозуміло, що Кремль вирішив скористатися паралічем ліберальних демократій, викликаним "перезмінкою" американських президентів і дезорієнтацією істеблішменту.

Не було б "ядерного ультиматуму", Захід міг пом'якшити санкції щодо Росії. Тепер вони вже точно будуть продовжені

Путін вирішив підштовхнути західних лідерів до обриву і змусити їх разом поглянути в безодню. І тут Кремль зробив стратегічну помилку. Справа навіть не в тому, що не було б його "ядерного ультиматуму", Захід міг пом'якшити санкції щодо Росії. Тепер санкції вже точно будуть продовжені. Але справа ще й у тому, що Кремль підриває і так хиткий світопорядок, руйнуючи табу і регулятори, які з такою працею відбудовували світові держави, в тому числі і СРСР.

Між тим, у ситуації свавілля країнам з обмеженим ресурсами доведеться важко. Особливо, якщо загнаний в кут Захід оскаженіє і відродить свій колишній бійцівський дух.

Словом, Кремль загнав себе в пастку: не прийме Захід ультиматум (а Захід його не прийме!), потрібно буде піднімати рівень конфронтації. Інакше - втрата обличчя. А подальша ескалація - означає крутити барабан револьвера біля своєї скроні. У Кремлі не можуть цього не розуміти. Надія створити на Заході своїх "троянських коней" виявилася ефемерною. Про що говорить невдача з візитом Путіна в Париж - навіть Олланд раптом зайняв войовничу позу!

Немає в Кремлі впевненості в здатності контролювати ситуацію в країні

Створюється враження, що не емоції штовхнули Кремль на крок, який буде вписаний в підручники, як приклад авантюрного шантажу. Видно, немає в Кремлі впевненості в здатності контролювати ситуацію в країні. Ось і доводиться грати в "російську рулетку" і намагатися зробити власне виживання міжнародною проблемою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі