Мінські угоди - найкраще, що зараз маємо

Мінські угоди зупинили війну та оповили Росію павутиною санкцій. Лише вони зупиняють Путіна. Перед тим як руйнувати "Мінськ", треба чітко уявляти, що буде натомість. Україна багато втратить, якщо ЄС або США скасують чи послаблять санкції.

Будь-яка українська влада, звикла дотримуватися стратегії: сидіти на березі річки і чекати, поки повз пропливе.... Далі за текстом, кому що треба. Це завжди було гальмом економічних та інших реформ. Заважає приймати важкі, але важливі рішення, часто посилює цим проблему. Проте, ідеально підходить для нинішньої ситуації з Мінськими угодами та переговорів з Росією. Зараз ця стратегія працює найкраще. Санкції зберігаються. Ескалації, великої війни немає. Саме це й дратує Путіна найбільше. Йому якраз треба щось робити, а українці можуть продовжувати сидіти на березі річки і чекати.

Кожен другий "експерт 112" звик сварити Мінські угоди. На кожному куті кричать, що вони не працюють. Звичайно, таких би експертів під Іловайск в 2014 році або під Дебальцеве в 2015-му. Відчувши різницю, вони відразу погодяться, що працюють.

У Мінську було досягнуто головне - зупинена велика війна.

У Мінську було досягнуто головне - зупинена велика війна. Так, перестрілки йдуть і зараз, люди гинуть. Але масштаби не порівняти. Цинічно, але правда - на українських дорогах гине набагато більше людей, ніж зараз в АТО.

Угоди не лише дозволили зупинити війну, але й оповили Росію павутиною санкцій. Тільки вони зупиняють Путіна. Красиво звучить фраза, що війну зупинила українська армія. Але варто переглянути фотографії з Сирії і зрозуміти, що відбувається, коли не має Мінських угод, а є тільки армія. Коли противника нічого не зв'язує. Кількість загиблих при цьому псковських десантників мало тішитиме, якщо з іншого боку терезів - тисячі загиблих українців, зруйновані міста й економіка.

Ті, хто критикують Мінські угоди, якби мають на увазі, що можна укласти інші, які б працювали. Провести переговори в іншому форматі, щоб Путін негайно вивів війська з Донбасу та Криму. Адже все інше - зрада. Тільки от питання: в якому форматі ці критики пропонують проводити переговори з Путіним, щоб він відразу на все погодився? Напевно, для цього його треба голого прив'язати до стільця і залишити наодинці з Турчиновим і бійцями "Торнадо". Дати слухавку, щоб набрав Шойгу (Сергій Шойгу - міністр оборони Російської Федерації. - ред.) і віддав наказ? В будь-якому іншому форматі, просто неможливо уявити, щоб Путін взяв і вивів війська з української території. Сади його за стіл хоч з Обамою, хоч з Меркель, а хоч із Папою Римським. Він нічого не зробить. Так що, бажаючі перейти з поточного формату переговорів у будь-який інший, виглядають, як Віктор Ющенко у 2005 році - вирішив розірвати газові угоди з Росією і підвищив цим ціну на газ в рази. Перед тим як руйнувати, треба чітко уявляти, що буде натомість. Україна багато втратить, якщо через нашу дурість ЄС або США скасують чи послаблять санкції.

Так що, Мінські угоди - це найкраще, що зараз маємо. Поки, принаймні, хтось не придумає інший варіант приборкання Росії.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі