Сліпота Заходу може спровокувати нові трагедії

Зростання репутації Дональда Трампа як "пуделя Путіна" сприяє стрімкій самоосвіті американського істеблішменту щодо сторін путінського режиму, на які він до останнього часу не наважувався глянути. Насамперед це дані, що свідчать про стратегічну співпрацю Кремля й "Ісламської держави", про використання Москвою терористів як інструменту ослаблення і руйнування Заходу

П'ятнадцять років тому простакуватий Джордж Буш, розчулений до сліз путінською заготовочкою про врятованого в пожежі хрестика, глибоко заглянув йому в очі і побачив там якісь чудові речі. Мені навіть довелося відповісти на цю його репліку цілою книгою - Another Look into putin's Soul.

Зростання репутації Дональда Трампа як "пуделя Путіна" сприяє сьогодні стрімкій самоосвіті американського істеблішменту щодо сторін путінського режиму, на які він до останнього часу не наважувався глянути, - пише Андрій Піонтковський для "Радіо. Свобода".

Насамперед це дані, що свідчать про стратегічну співпрацю Кремля і забороненої в Росії "Ісламської держави", про використання Москвою терористів як свого роду інструменту ослаблення і руйнування Заходу:

- Доповідь фінансової розвідки США про торгівлю нафтою (бочками з російською кров'ю, за словами Путіна) Башара Асада й "Ісламської держави", патронованої Кремлем;

- Тисячі громадян Росії і колишніх радянських республік у лавах ІДІЛу, сотні з яких ФСБ забезпечила російськими закордонними паспортами і скерувала на Близький Схід як свого роду воїнів-інтернаціоналістів;

- Характер бойових дій російської авіації в Сирії, знищує (при потуранні і навіть мовчазному сприянні Обами і Керрі) сунітських повстанців, які борються з Асадом і з "Ісламським державою", і цивільне населення, що їх підтримує;

- Все відвертіший і цинічніший шантаж кремлівською пропагандою населення і керівництва Європи і США після кожного масштабного теракту ісламістів: знімайте санкції і починайте співпрацювати з нами, інакше вас будуть і далі підривати.

Сталінський криголам "Адольф Гітлер" використовувався виключно для зовнішньополітичних цілей. Всі свої внутрішньополітичні завдання до початку великої геополітичної гри кремлівський горець вже вирішив, ставши абсолютним диктатором.

Путінський криголам "Радикальний іслам" – через вибухи будинків, через похід Басаєва в Дагестан – спочатку був заточений в основному на внутрішній порядок денний, на захоплення влади. Але Путін розумів, що його режим, зовсім інший, ніж сталінський, проте також не може бути довговічний без профілактичного переформатування навколишнього простору.

По-перше, пострадянський простір має залишатися під жорстким контролем Кремля, щоб жодна з його країн не змогла вирватися з кола злочинних посткомуністичних режимів і тим самим стати вкрай небажаним прикладом для громадян Росії.

По-друге, Захід повинен бути настільки заляканий, спокушений, розбещений, щоб не тільки не підтримував втікачок (Грузію, Україну), але під конвоєм повертав їх назад в "зону привілейованих інтересів" російської клептократії.

Ось чисто конкретні рекомендації "доброго слідчого" Сергія Маркова (російський політик і політолог, довірена особа кандидата в президенти Володимира Путіна в 2012 році. - Gazeta.ua): треба терміново припиняти конфлікт Росії і Заходу через Україну. "Хунту" замінити технічним урядом, змінити Конституцію, прибрати неонацистів, провести нові вільні вибори. "Київська хунта" – це одна з головних перешкод для спільної боротьби США, ЄС і Росії проти терористів".

Прем'єр-міністр Медведєв прямо заявив: теракти в ЄС та світі відбуваються тому, що країни Заходу тримають курс на ізоляцію РФ

У ролі "злого слідчого" виступав якийсь скептично налаштований парламентарій на "Вечорі з Соловйовим", який "не впевнений, що одного теракту в Парижі вистачить, щоб почали розмовляти з Путіним". А прем'єр-міністр Медведєв прямо заявив на своїй прес-конференції: теракти в ЄС та світі відбуваються тому, що країни Заходу тримають курс на ізоляцію РФ.

Кремлівська мафія майже відкритим текстом пропонує Заходу "кришу" від подальших терактів, але, зрозуміло, на своїх жорстких умовах.

Те, що Москва має агентуру і володіє певним впливом у джихадистських структурах, давно не секрет. Це і люди, завербовані ще КДБ по лінії "національно-визвольних рухів", і саддамівські офіцери, котрі навчалися в СРСР і становлять сьогодні кадровий кістяк загонів "Ісламської держави", і молода поросль кавказьких воїнів Аллаха, дбайливо опікуваних ФСБ.

Вперше темничок "Співпрацюйте з Кремлем, інакше вас будуть підривати" був повномасштабно відпрацьований путінською пропагандою і її закордонною агентурою після теракту братів Царнаєвих на Бостонському марафоні. Але будь-який американський прокурор, журналіст, політик, який побажав би дізнатися правду про теракт Царнаєвих, переконався б, що "Бостонський детонатор був давно заряджений" ("Нова газета", 27 квітня 2013 року).

Старший Царнаєв до того як вчинити теракт, вісім місяців провів у Росії під контролем ФСБ. Не ховаючись, вирушив зі США в Росію через аеропорт Шереметьєво, знаючи, що Москва офіційно попереджала американців: Царнаєви пов'язані з ісламістами, і його з цього приводу двічі в США допитували.

Царнаєв ніколи не зважився б це зробити, якби не був абсолютно впевнений, що в Росії він буде в повній безпеці. І дійсно, під наглядом ФСБ він подорожував по Кавказу, зустрічався з активістами підпілля (кількох демонстративно ліквідували після цих зустрічей). Сам Царнаєв, живий і неушкоджений, спокійно повернувся в Москву і відправився в США назустріч долі.

Коли ж після теракту в Москву прибула делегація сенаторів США співпрацювати у розслідуванні, колеги послали сенаторів лісом, заявивши: ніякого Царнаєва в Росії в 2012 році не було.

Американське керівництво напевно знає правду про організаторів бостонського теракту. Однак не наважується глянути цій правді в очі. Гра в сліпоту може призвести до нових трагедій

Американське керівництво та керівники американських правоохоронних органів напевно знають правду про організаторів бостонського теракту. Однак не наважуються глянути цій правді в очі – дуже вже вона жахлива і занадто серйозних зажадала б висновків і дій. Але гра в сліпоту може призвести до нових трагедій.

Дональд Трамп – цінний агент Путіна в Америці тому, що його ніхто не вербував. Тому формально викрити його в цій якості неможливо. Просто, як виключно корисний безграмотний буржуазний ідіот, він збирається на президентському посту добиватися цілей, про які мріє Путін: фактичниого відходу США зі світової арени, розвалу НАТО, здачі України на повне свавілля Кремля.

А ось хто справжні фактично платні агенти Кремля – так це найближчі співробітники Трампа: керівник виборчої компанії Пол Манафорт і радник по Росії Картер Пейдж. Обидва роками працювали за величезні гроші у російських олігархів і Віктора Януковича.

Вони прекрасно знають, за що і на кого працюють, всіляко закріплюють пропутінські тренди свого клієнта. "Наш основний ворог – ІДІЛ, Путін бореться з тероризмом, тому ми повинні відкинути дрібні розбіжності і об'єднатися з Путіним" – ось нехитрий штамп, що його вмонтовують у свідомість Трампа Манафорт і Пейдж.

Готовність Трампа до здачі Путіну Східної і Центральної Європи – певною мірою продовження схожих тенденцій політики Барака Обами. Всі ж пам'ятають інтерв'ю президента журналу "Атлантік", в якому чи не буквально сказано: росіянам хочеться зґвалтувати Україну набагато сильніше, ніж нам її захищати, так буде завжди, і нам доведеться з цим рахуватися.

Це показує, що настрої втоми від глобальної відповідальності характерні для американського політичного класу. Тому кандидатура Трампа є ідеальною точкою зборки для носіїв такого роду поглядів. Він максимально експлуатує ізоляціоністські настрої, що завжди існували в США.

Такі настрої (об'єктивно прогітлерівські) були сильні в США напередодні Другої світової. Президенту Франкліну Рузвельту коштувало великих зусиль переконати американський народ у необхідності опору фашизму в Європі. Характерно, що Трамп запозичив для своєї кампанії гасло ізоляціоністів 30-х років – America First.

Іноді доводиться стикатися з думкою, що, ставши президентом, Дональд Трамп зіткнеться з системою стримувань і противаг в американській політичній системі і не зможе реалізувати свої руйнівні зовнішньополітичні установки.

Але справа в тому, що ізоляціоністів, прихильників відмови від північноатлантичних зобов'язань (переконаних або щедро проплачених Кремлем) досить багато в усіх ешелонах американського істеблішменту, включно з експертним співтовариством. Усі вони будуть активно використовувати Трампа з його величезними можливостями глави виконавчої влади для втілення своїх настанов у життя.

Характерно, що жодного слова щодо безглуздих тверджень Трампа не промовили досі такі гуру американської зовнішньої політики, як Генрі Кіссінджер і Збігнєв Бжезінський. Із першим усе ясно. Кіссінджер і його найближчий радник по Росії Том Грем понад 10 років обслуговують інтереси Кремля. Прочитайте будь-яку публікацію, щоб у цьому переконатися. А от до "залізного Збіга" довгі руки Луб'янки дотяглися порівняно недавно, після початку української кризи – зі щедрим пожертвуванням одного з придворних олігархів на користь очолюваного ветераном-антисовєтчиком Центру стратегічних і міжнародних досліджень СЅІЅ. Після чого старий Бжезінський несподівано захоплено заговорив про фінляндизацію України.

Сьогодні Хілларі Клінтон випереджає Трампа. Але уявіть собі, що десь у середині жовтня в Америці відбудеться мегатеракт ісламістів, а президент Обама, як завжди, говоритиме: іслам тут ні при чому, іслам – це прекрасна релігія світу. Це викличе роздратування виборців і приверне на бік Трампа нових прихильників.

У нього є можливість прийти до влади, і такий результат майбутніх виборів виявиться колосальною перемогою Путіна. Майбутній держсекретар в кабінеті Трампа, спікер палати представників в 90-х, не маргінал у великій політиці (на відміну від самого Трампа), а навпаки, cream of the creams американського істеблішменту Ньют Гінгріч заявив нещодавно, що Естонія – це передмістя Санкт-Петербурга, і він не збирається заради неї йти на ризик ядерної війни з Росією.

Така сентенція – сама по собі величезна перемога дворічного відвертого ядерного шантажу Заходу Кремлем. По суті, це пряме запрошення "ввічливим зеленим чоловічкам" відправитися в чергову відпустку в країни Балтії.

Цікаво, чи знає він, що дослівно повторює аргументацію Сталіна, який оголосив війну Фінляндії, нібито самою своєю географією загрожувала безпеці Ленінграда. Якою музикою сфер звучали в Кремлі слова Гінгріча, який оголосив капітуляцію США від імені майбутнього президента Трампа!

Відмова США від військового захисту країни-члена НАТО, від принципу ядерного стримування означатиме кінець НАТО, кінець США як світової держави, відхід Заходу зі світової історії

Відмова США від військового захисту країни-члена НАТО, від принципу ядерного стримування означатиме кінець НАТО, кінець США як світової держави, відхід Заходу зі світової історії. Це величезна спокуса для ідеологів і практиків "Русского мира", і Путін, безсумнівно, серйозно міркує, як таким шансом скористатися і, головне, як його максимально збільшити.

Путін пішов на підрив будинків у Росії, щоб прийти до влади. Путін послав Царнаєва до США, щоб вселити майбутнім Трампам думку про необхідність співпраці з Кремлем. Сьогодні Путін за крок від, здавалося б, немислимої геополітичної перемоги і не зупиниться ні перед чим, щоб не втратити унікальну можливість виграти Третю світову війну "малою кров'ю на чужій території".

Злом серверів виборчого штабу демократів може виявитися лише маленькою безневинною витівкою.

Copyright © 2015 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі