Кремль прискорює процес занепаду

Як утримати владу? Вічна проблема, особливо на етапі вичерпання системи. Є два рішення цієї проблеми - змінювати систему або міняти кадри

За всіма підтвердженими історією критеріями, російське самодержавство давно вже знаходиться в процесі занепаду.

Дивно, як воно продовжує ще шкандибати після удару, яким став розпад СРСР (причому, у мирний час - небувалий в історії випадок!). Але дивний збіг: уперше ми присутні при збігу циклів.

Справа в тому, що і західні системи переживають політичний занепад. Брексит і "трампізм" - тому підтвердження. Але Захід шукає вихід через вибори і зміну лідерства, яке повинно знайти шляхи оновлення. Не знайде - буде зметене.

Росія і Туреччина почали шукати вихід із системного занепаду через зміну кадрів. Ердоган отримав привід для рішучих чисток. Путін віддав перевагу вегетаріанському меню і м'яко позбавляється баласту, явно побоюючись зруйнувати елітне статус кво. Але обидва повторюють кадрову модель боротьби з державною кризою, у свій час успішно відпрацьовану Сталіним і Мао.

При вичерпанні системних ресурсів кадрова чистка є найважливішим засобом мобілізації режиму та підтримання ілюзії його життєздатності. Тому Путін не може зупинитися і продовжить свою кадрову революцію - він уже раб логіки.

В Росії війна завжди була засобом самозбереження самодержавства

Ще один традиційний фактор прореагувати на системну кризу – війна. Але війна може мати протилежні наслідки. У свій час війна стала засобом формування сучасної держави і сучасної бюрократії у Великобританії, Франції, Пруссії і Японії. В Росії війна завжди була засобом самозбереження самодержавства. Зараз Росія веде дві війни і вони знову стали лише компенсатором вичерпання внутрішніх ресурсів.

Але як говорить історія - перехід до війни і кадрової чистки як способу самозбереження, тільки прискорює процес занепаду. Ось так.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі