Шантаж, або як гарантувати всевладдя

Хвиля нестабільності, породжена соціальними, релігійними, расовими конфліктами змиває кордони, струшуючи як демократії, так і авторитарні режими

Світ ніби охопила епідемія антивладного вірусу, який підриває будь-які порядки. Масові вбивства поліцейських і вибух расової ненависті в США (при першому афроамериканську президенті!); терористичні акти в Америці, Бельгії і Франції; путч у Туреччині; збройні сутички у Вірменії й Казахстані – це лише частина політичного пейзажу.

Обвал стабільності веде до посилення поліцейсько-репресивної функції держави

Так, деякі події, в першу чергу в Туреччині, виглядають, як спроба повторити модель підпалу Рейхстагу у 1933 році, який став для нацистів засобом приходу до влади. Але незалежно від причин і приводів обвал стабільності веде до посилення поліцейсько - репресивної функції держави як в демократіях, так і в країнах з персоналистскими режимами.

В одних країнах (Франція) – посилення розбовтаної правоохоронної системи виправдане. В інших - воно може стати засобом переходу лідерів, які не можуть упоратися з проблемами, до диктатури. Більше того, Захід буде змушений іти на угоди з авторитарними лідерами в ім'я відновлення стабільності.

Сьогодні турецький президент Ердоган виконує роль "спецназу" авторитарного Інтерціоналу, з'ясовуючи готовність Заходу закрити очі на порушення свобод у його країні і дружити незважаючи ні на що. Нещодавно "червону лінію" у відносинах із Заходом випробував Володимир Путін, який мав побачити, що ця "червона лінія" розпливчаста.

Нині її шукає Ердоган, відверто і грубо. Він розуміє, що Захід від нього залежить і не може дати здачі. Америці потрібні бази НАТО в Туреччині і її членство в Альянсі. Європа ще більш залежна, бо саме Ердоган створив стіну, яка рятує європейців від мільйонів біженців. Захоче і відкриє кордон - і що буде робити Європа? Так, він – Ердоган - здатний обвалити не один європейський уряд!

Ердоган може собі дозволити збиткуватися і принижувати наймогутніших. Він може сказати самій Меркель: "Я не пущу ваших парламентаріїв відвідати ваші війська на базі НАТО". І Меркель буде змушена проковтнути. Ердоган (яка зухвалість!) хоче встановлювати правила для європейців. І американців теж! Він їх шантажує; а ті поки не знають, як відповісти.

Тим часом, за шантажистом спостерігають інші члени авторитарного Інтернаціоналу. Навіщо сьогодні Путіну йти на угоду, запропоновану Обамою по Сирії, якщо Ердоган може отримати від Заходу набагато більше?

Те, що робить турецький лідер, стане підручником для інших лідерів, які мріють про всевладдя. Не обов'язково вони повинні будуть повторити турецький сценарій - можливі варіації. Якщо, звичайно, Захід змириться з ердогановським шантажем. Захід поки думає, що він може відповісти... Повільно думає...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі