Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
28.05.2016
11

Порошенко скоро пошкодує, що погодився на обмін Савченко

Українські солдати і ветерани відтепер мають нового лідера – Надію Савченко, яка здатна вдихнути нове життя в тих представників суспільства, які щиро віддані цінностям Євромайдану та європейській інтеграції України

Звільнення Надії Савченко з незаконного утримання у російській в'язниці випадковим чином збіглося в часі з днем, коли два італійські прихильники України (Мауро Воерціо та Марчелло Таппа), британсько-український активіст і мій племінник Стефан Яєчник і я повернулися із зони АТО. Протягом березня і травня я разом із волонтером Наталею Прилуцькою доставляв їжу, ліки, спальні мішки, портативні душі та тепловізори для українських солдатів, що служать в зоні АТО. Як дивно, що я, громадянин Британії, передавав британську уніформу українським солдатам! Однак тепер ви розумієте, чому так багато солдатів ходять в уніформі з британським прапором.

Солдати і ветерани є новим фактором в українському політичному житті

Солдати і ветерани є новим фактором в українському політичному житті, адже вони складають близько 15% серед усіх виборців. Без сумніву Савченко розділятиме погляди солдатів, із якими ми спілкувалися в зоні АТО, з приводу необхідності завершити революцію в Києві шляхом боротьби не лише з російським імперіалізмом, а і з корумпованими представниками влади.

Командир полку "Азов" Андрій Білецький сказав: "Потрібно повністю ламати стару систему і будувати нову країну. По-іншому ніяк. Не голосувати за нового месію, а створити нову політичну, соціальну реальність".

Як депутат Верховної Ради від фракції "Батьківщина" і член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, Савченко буде джерелом роздратування президента Петра Порошенка, постійно нагадуючи йому, що він заважає реалізації цінностей Євромайдану.

Білецький сказав Gazeta.ua, що представники першої та другої хвиль патріотів і волонтерів, які воювали в 2014-2015 роках, зараз розчаровані і не повертаються в армію через недовіру до командування і влади. "Kyiv Post" пише, що солдати насправді знають про корупцію, яка заважає їм отримувати необхідне озброєння і спорядження. "Вони відчувають брак реформ, який охопив політичне керівництво та вищі ешелони армії і призводить до неефективного командування".

Це виливається у серйозне невдоволення серед солдатів, яке ми помічали всюди, де подорожували. "Обурення на передовій спрямоване не меншою мірою на політичні еліти в Києві, ніж на сепаратистів і російську владу", – пише "Kyiv Post" у статті під назвою "Українські солдати відчувають себе покинутими". "Відчуваючи себе зрадженими владою, покинутими напризволяще власним командуванням, ці невдоволені солдати міркують, що можуть стати каталізаторами змін в Україні".

Савченко нагадуватиме таких солдатів на передовій. "Погано, що в Києві нічого не відбувається", – каже Женя з 58-го батальйону. "Коли ми повернемось додому, ми почнемо змінювати стан речей", – попередив він. "Я думаю, що якогось дня трапиться новий Майдан і ми змінимо щось у цій країні", – сказав лейтенант. "Як тільки ми повернемось додому, ми зробимо все, аби наша країна змінилась на краще", – зауважив інший офіцер.

Коли солдатів демобілізують, вони здатні радикалізувати громадянське суспільство і групи ветеранів. Степанівна, пенсіонер і медик-волонтер в Пісках, сказала мені, що багато солдатів переконані, що президент Порошенко боїться повністю мирного врегулювання конфлікту, оскільки це означатиме повернення демобілізованих солдатів до Києва та інших регіонів.

На різних військових базах у зоні АТО ми не зустріли жодного солдата, який би мав позитивне ставлення до президента. Волонтер із "Правого сектора" плюнув на підлогу та витер об неї своє взуття, коли я запитав його, що він думає про Порошенка.

Якби вони здійснювали якісь кроки в Києві, вони б відрізнялись від тих, які трапились у 2014 році, коли Януковичу вдалося втекти

Багато солдатів із різних частин сходились на тому, що якби вони здійснювали якісь кроки в Києві, вони б відрізнялись від тих, які трапились у 2014 році, коли Януковичу вдалося втекти. Доволі багато з них дали мені зрозуміти, що вони б діяли по відношенню до Порошенка рішучіше. Як попередили представники "Азову" під час свого маршу в Києві цього місяця, будь-яка спроба провести місцеві вибори в "ДНР"-"ЛНР" чи надати їм особливий статус означатиме загрозу штурму Верховної Ради.

Сьогодні легко купити зброю (ціна автомата Калашникова впала з 800 доларів до 250), і тому Порошенко панічно боїться напливу зброї в Київ. На блокпостах Національної гвардії в зоні АТО перевіряють усі автомобілі на кшталт нашого, чи перевозять вони зброю. Однак цю перевірку можна легко обійти, свідченням чого стала граната, яку під час протестів під стінами Верховної Ради 31 серпня 2015 року кинув представник "свободівського" батальйону "Січ". Наприклад, в поїздах "Інтерсіті", що їдуть з контрольованих Україною територій Донбасу до Києва, немає ніяких перевірок чи металошукачів.

Чотири фактори вказують на напругу та політичну нестабільність усередині армії.

По-перше, неадекватне забезпечення війська і його залежність від допомоги громадянського суспільства. Сьогодні ситуація краща, ніж у 2014 році, коли вона була катастрофічною, однак лишається поганою. І хоча волонтери на зразок Наталі чи Степанівни, надаючи солдатам необхідні послуги, є для них своєрідними "ангелами", бентежить, що українська держава не може повністю забезпечити своїх солдатів і патріотів, однак щороку виводить близько $11,6 млрд в офшори.

Другим фактором є корупція та відсутність боротьби з нею в армії та з боку президента. 60% українців негативно сприйняли призначення Луценка генеральним прокурором. Нове опитування також свідчить, що скандал із панамськими документами мав відчутний вплив на громадську думку, і більшість (66%) українців вважають, що Порошенко має подати у відставку у зв'язку з цим. Призначення Гройсмана і Луценка зашкодили рейтингу Порошенка, і, згідно з результатами опитування, Юлія Тимошенко і Олег Ляшко уже популярніші, ніж він.

Чому уніформа британської армії має кращу якість і стійка до вогню і водночас коштує вдвічі чи втричі дешевше української, яка має гіршу якість та вразлива до вогню (400-800 і 1500 грн)? Степанівна повідомила нам, що Міністерство оборони постачає дуже старі та необладнані радянські машини швидкої допомоги на передову внаслідок корупції. $2 млн, які було виділено на придбання восьми повністю обладнаних карет невідкладної допомоги Mercedec, розкрали і витратили на розкішні автомобілі, що їздять вулицями Києва та інших міст.

Cтиль управління Порошенка та його опертя на "стару гвардію" у владних інституціях і армії мали катастрофічні наслідки для війська

По-третє, стиль управління Порошенка та його опертя на "стару гвардію" у владних інституціях і армії мали катастрофічні наслідки для війська, свідченням чого стали сотні смертей під час облог Іловайська у серпні 2014 року і Дебальцевого у лютому 2015-го. Однак із того часу нікого так і не притягли до кримінальної відповідальності за некомпетентність чи навіть за зраду. Високопоставлені генерали ніколи не відвідують передову. І солдати, з якими ми спілкувались, не відчувають їхнього керівництва і ставляться до них так само погано, як і до політичних лідерів.

По-четверте, українських солдатів атакують кожен день, і нинішня ситуація "ні війни, ні миру" виснажує. Один солдат сказав мені, що Україна має або повернути собі території, що зараз перебувають під контролем сепаратистів, або відмовитись від них і погодитись на новий фактичний кордон. Солдати також негативно ставляться до Мінських угод, які, на їхню думку, заважають їхньому праву на самозахист, і не бачать користі від спостерігачів ОБСЄ. Водночас політики та генерали в Києві ніколи не пояснюють їм особливості політичного процесу, який стоїть за "мінськими" переговорами.

Українські солдати і ветерани відтепер мають нового лідера – Надію Савченко, яка здатна вдихнути нове життя в тих представників суспільства, які щиро віддані цінностям Євромайдану та європейській інтеграції України. Невдовзі президент Порошенко пошкодує про те, що погодився на обмін, який дозволив звільнити Савченко.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі