Офшорний скандал: в чому відмінність між українцями та росіянами

І прихильники, і опоненти Петра Порошенка не сумніваються в тому, що він - такий же громадянин, як і всі інші. Громадянин, який несе відповідальність за свої вчинки і свої проступки.

Дрю Салліван, засновник Центру з дослідження корупції та організованої злочинності, пообіцяв, що оприлюднене його організацією розслідування "змінить світ". Але в цій обіцянці журналіста є одна невелика неточність. Змінитися може тільки той світ, до якого він звик. Світ, в якому існує незалежне правосуддя, вільні засоби масової інформації, громадська думка. В якому, врешті-решт, є справжня виборність і змінюваність влади, пише журналіст Віталій Портников для Радіо Свобода.

Для такого світу публікація інформації про офшорні фірми посадових осіб, підозрілі операції, таємничого "зберігача" - привід для статей на перших шпальтах у газетах, телевізійних шоу, заяв представників слідчих органів і прокуратури. І навіть якщо жодних реальних судових перспектив опубліковані документи не відкриють - партія політика, чия чесність поставлена ​​під сумнів, має всі шанси провалитися на вже наступних виборах, а він сам - відправиться на (не) почесну пенсію.

Салліван обіцяв прес-секретарю російського президента Дмитра Пєскова, що той буде працювати до пізнього вечора. Думаю, Пєсков провів недільний вечір в куди менш напруженому режимі, ніж сам Салліван. Що, власне, сталося? "Нова газета", яка існує для того, щоб паплюжити світлий образ найбільш популярного політика Росії, опублікувала чергове вкидання? Західні ЗМІ завели волинку про "друзів президента", яка вже набридла? Більшість російських громадян про цю спробу скомпрометувати Росію нічого не дізнаються. А якщо і дізнаються, то як про підлий наклеп, з яким доводиться жити. І, швидше за все, поспівчувають тому, на кого обвалилася вся ця підлість - тільки тому, що він насмілюється захищати Росію від її ворогів. Генеральна прокуратура і Слідчий комітет якщо і займуться панамської історією, то тільки для того, щоб покарати розповсюджувачів цих наклепів і підлості. А російські ЗМІ будуть розповідати не про Путіна та його друзів. Вони розповідатимуть про Порошенка. Тому що лаяти Рейгана на Червоній площі - це і є усталена норма російської демократії.

В кінцевому рахунку, важлива не сама інформація - в офшорних мережах може заплутатися політик будь-який, навіть найбільш некорумпованої країни - важлива реакція на інформацію

До речі те, як відреагували українці на публікацію, що свідчить про реєстрацію їх президентом офшорних фірм, вже демонструє, як сучасна Україна відрізняється від сучасної Росії. Практично ніхто не стверджує, що глава держави може робити все, що хоче. Ні, дискусія йде головним чином про міру відповідальності. Про політичні наслідки - будуть вони чи ні. Про те, що повинні робити недавно тільки сформовані антикорупційні органи. І прихильники, і опоненти Петра Порошенка не сумніваються в тому, що він - такий же громадянин, як і всі інші. Громадянин, який несе відповідальність за свої вчинки і свої проступки.

І це - той світ, який Дрю Салліван дійсно може змінити. Тому що, в кінцевому рахунку, важлива не сама інформація - в офшорних мережах може заплутатися політик будь-який, навіть найбільш некорумпованої країни - важлива реакція на інформацію. Важливо наявність суспільства, яке хоче цю інформацію знати, дискутувати про неї, робити висновки. Важливо наявність медіа, здатних розвинути тему і відокремити справжній зміст наданих документів від емоцій і пропаганди. Важливо, щоб відреагували правоохоронці і суди. Професійний рівень і такої дискусії, і юридичних наслідків і є показником зрілості суспільства. Ну а політичні наслідки будь-яких викриттів - доказом того, що виборець зробив свій висновок і поклав відповідальність за країну на тих, кому вдалося опинитися на віддалі від епіцентру вибуху.

Змінити можна тільки той світ, який може і хоче змінюватися.

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі