Чому сучасні угоди світу не діють

Ліберальний світ у розгубленості. Не ліберальний світ намагається нею скористатися. Гнилий час. Безпринципний час.

СВІТ НАВКОЛО НАС - ЧАС УГОД. Звичайно, угода краще, ніж бійка, а тим паче кровопролиття. Але буває, що угода є наслідком безсилля, розгубленості або наївності. У такому випадку угода лише відсуває нові неприємності, які можуть виявитися більш драматичними, ніж ті, які стали предметом угоди. Ось угоди нашого часу:

"ІРАНСЬКА УГОДА". Те, що Обама розраховує зробити своїм основним досягненням. Іран, який пообіцяв не робити атомну бомбу, отримав все, що хотів. Тепер Тегеран може відкрито претендувати на роль ключової регіональної держави з наміром перекроїти карту Близького Сходу. А це швидше за все війна, відкладена в часі.

"МІНСЬКА УГОДА". Захід погодився з обміном миру в Донбасі на обмежений суверенітет України. Але будь-яка українська влада, яка почне здійснювати цю угоду, перестане бути владою. А Росія, відмовившись від операції, перестане бути наддержавою. Так що, "мінські угоди" нездійсненні. Отже, війна не завершена.

Звичайно, угода краще, ніж бійка, а тим паче кровопролиття. Але буває, що угода є наслідком безсилля, розгубленості або наївності

"ТУРЕЦЬКА УГОДА". Європа, не впоравшись, з хвилею біженців, вмовила Анкару стати бар'єром на шляху біженців. В обмін Ердоган отримує не тільки 6 млрд євро, але й карт-бланш на свою диктатуру у Туреччині і на свої геополітичні проекти на Близькому Сході. Чи зупинить Туреччина навалу біженців? Сумнівно. Чи допоможе ця угода запобігти терору в європейських містах? Анітрохи! Адже терористи - європейські громадяни, причому, не в першому поколінні.

"СИРІЙСЬКА УГОДА". Можна скільки завгодно радіти, що угода, яку ініціювали Москва та Вашингтон, дозволяє більш активно боротися з ІГІЛом (забороненим у РФ). Але якщо Башар Асад є основною причиною громадянської війни в Сирії і його позиції в результаті угоди зміцнилися, це означає, що кровопролиття продовжиться.

Ось така картина. Ліберальний світ у розгубленості. Не ліберальний світ намагається нею скористатися. Гнилий час. Безпринципний час.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі