Барак Обама поводиться, як Том Сойєр

"Україна завжди буде основним інтересом Росії, а не Америки". Коротше: українці, не сподівайтеся!

Американський лідер виклав свої погляди в інтерв'ю виданню "Атлантік". Незадовго до того, як піти, Барак Обама захотів пояснити себе світу і заздалегідь вибудувати свій зовнішньополітичний спадок. Стало остаточно зрозуміло, що він зруйнував усі звичні канони.

По-перше, він відмовився від американського лідерства, ідея якого протягом десятиліть визначала роль США у світі. Він свідомо скоротив американські глобальні зобов'язання. По-друге, Обама продемонстрував цілковиту байдужість до Європи. Він підірвав трансатлантичне партнерство, яке завжди було стержнем консолідації Заходу. По-третє, він спробував повернути Америку до Азії, розглядаючи Китай як ключову для США державу. По-четверте, Обама вважає, що військове втручання - не найкращий доказ сили. По-п'яте, він спробував довести, що світ не можна зробити кращим, а отже, Америка й не повинна намагатися робити цього.

Отже, Америка може спокійно спостерігати, як Кремль скоює самогубство

Президент США стверджує, що сирійська війна, Башар Асад та й увесь Близький Схід не є "прямою загрозою" для національних інтересів Америки. Війна в Україні - теж не становить для США загрози. Глобальне потепління - ось справді світовий виклик. Ставлення Обами до Володимира Путіна та Росії є прикладом його споглядального підходу. Путін "не зовсім дурний", - говорить він. Росія - "загроза, але не першого порядку". Все, що робить Путін, він робить "на шкоду благополуччю своєї країни". Отже, Америка може спокійно спостерігати, як Кремль скоює самогубство.

А що Україна? Обама відповідає: "Україна завжди буде основним інтересом Росії, а не Америки". Коротше: українці, не сподівайтеся. А як Обама розглядає російську участь у сирійській війні? Він обрав "підхід Тома Сойєра": "Якщо Путін захотів виснажити свої ресурси фарбуванням паркану в Сирії, то США повинні дозволити йому робити це".

Обама постає як холодний і відсторонений спостерігач, який байдуже споглядає конвульсії навколишнього світу. Адже всі проблеми все одно не вирішиш. А втручаючись, можна все погіршити. Або поставити на кін свою репутацію. Треба змиритися з "війною всіх проти всіх" і сподіватися, що все саме по собі якось урівноважиться.

44-й президент Сполучених Штатів вирішив, що висновку щодо його репутації світ повинен дійти на підставі того, чого він не зробив і на що він не зважився. Повна протилежність попереднім американським президентам, які намагалися виконувати свою місію й ощасливлювати світ. Так, нерідко вони йшли, зазнавши поразки. Обама ж спробував уникнути провалів, нічого не роблячи. Але світ, який він залишає, свідчить, що навряд чи йому це вдалося.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі