Захід мав би провести миротворчу операцію на Донбасі

РФ зняла питання про "особливий статус" Донбасу і подає це як компроміс. Зрозуміла, що цього неможливо досягнути

Результатів переговорів "нормандської четвірки" у Парижі немає жодних. Сторони розповіли про свої плани, але чітких домовленостей не мають. Риторику про зміни до Конституції замінили виборами. Усі сторони декларують, що вони потрібні, але різниться розуміння умов їх проведення. Тому зараз вибори фактично неможливі.

Росія вимагає дати амністію бойовикам і більше нічого не хоче робити. РФ зняла питання про "особливий статус" Донбасу і подає це як компроміс. Зрозуміла, що цього неможливо досягнути. Та й Захід, у будь-якому разі, має більше претензій до Москви, ніж до Києва.

Україна буде говорити про вибори, за умов гарантій безпеки. Що включає діяльність на Донбасі українських політичних партій, ЗМІ, можливість голосування для внутрішньо переміщених осіб, виведення військ, контроль місії ОБСЄ над кордоном і поліцейську місію на території окупованого Донбасу.

Вибори на Донбасі у першій половині року могли б відбутися, якби Захід проявив серйозну політичну волю і ввів поліцейську місію. Йдеться не про спостерігачів, а майже про миротворчу операцію. Навряд чи Захід зараз готовий до таких відповідальних кроків. Але якби зробив це, можливо вибори відбулися швидше, ніж ми думаємо.

Сергій Таран, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі