Наші західні партнери поступово тверезіють щодо Росії

Під час візиту 23 лютого в Україну глав МЗС Німеччини та Франції ключовою вимогою стала підготовка до проведення виборів у ОРДЛО

Під час візиту 23 лютого в Україну глав МЗС Німеччини та Франції Франка-Вальтера Штайнмаєра та Жана-Марка Еро ключовою вимогою стала законодавча підготовка до проведення виборів у ОРДЛО.

Політика й дипломатія — це мистецтво можливого. Фраза доволі банальна, але справедлива. Європейські учасники нормандського формату вже не вимагають від України невідкладно внести зміни до Конституції про "особливий статус Донбасу". Відтепер ключовою вимогою є законодавча підготовка до проведення виборів у ОРДЛО.

Можна вимагати всього, що завгодно. Але реальна дійсність підказує, що є можливим, а що є неможливим. Поступово відбувається протверезіння наших західних партнерів. Їм відкривається, що насправді коїть Росія. Цей зсув у позиції Заходу є індикатором процесу переосмислення ролі сучасної Росії в системі глобальної безпеки. Але це не означає, що в Європі більше немає сил, які б не мріяли поновити бізнес-стосунки з Росією. Щоб отримувати звідти корупційні гроші.

Підлаштовуватись під усіх — це властивість однієї з найдревніших професій

Нові вимоги - це боротьба політичних ліній і підходів. Перевести увагу з "особливого статусу Донбасу" на "проведення виборів" - простий і зручний спосіб продемонструвати бодай якийсь прогрес у виконанні Мінських домовленостей. Адже припинити військові дії важко. Росія категорично не хоче цього робити. Відвести озброєння від лінії розмежування — теж. А написати новий закон про вибори, який не вимагає нічого окрім того, що кілька юристів посидять над формулюванням кільканадцятьох статтей — простіше. Це можна завжди подати як результат великої дипломатичної діяльності й перемоги. Інша справа, що цей закон не може бути імплементований, поки Росія не виконає всіх наших вимог. Про це можна поговорити ще через півроку. Ілюзорно процес прогресу продовжуватиметься. Але це нагадуватиме біг по колу.

Звісно, закон про вибори треба міняти. Але не під Донбас, а під Україну. Треба думати не лише про кілька мільйонів українців на окупованій частині Донбасу, а про десятки мільйонів жителів всієї України. Інакше ми постійно впадатимемо в гріх протиставлень Донбасу Україні. Не Донбас керує Україною. А Україна керує Донбасом.

Заходу потрібна нормальна, демократична, проєвропейськи налаштована влада в Україні. Це ключова й головна мрія західних політиків. На жаль, як бачимо, такою наша влада не стала. Політичні землетруси, які відбулися останнім часом, демонструють необхідність приймати ті рішення, які вимагає суспільство. Це має бути стимулюючим фактором й для Заходу. Ми маємо думати про свої власні інтереси. Підлаштовуватись під усіх — це властивість однієї з найдревніших професій. Треба думати про свій інтерес. Мати хребет його відстоювати. Маємо сформулювати свої інтереси, зрозуміти, яким чином можемо їх досягти. Потім ставити це питання перед західними партнерами.

Володимир Огризко, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі