Чому Путін залишиться при владі

Цього разу афера з підставним президентом може не пройти

Чому Путін залишиться при владі

Проти Путіна вже стільки компромату, що єдиний його порятунок - залишатися при владі якомога довше. Така доля всіх диктаторів. Для них влада це ще й безпека. Якщо вони втрачають владу - втрачають все, аж до життя. Згадайте Мілошевича, Каддафі. У Путіна така ж доля. Навіть, якщо він піде і залишить свого ставленика-спадкоємця, не факт, що той його потім не здасть під тиском Заходу.

Хоча у російській еліті багато хто мріє, що Путін відскочить убік і на наступних президентських виборах виставить якусь нову підставну фігуру, типу Медведєва. Щоб той їздив по західним країнам, представляв інтереси Росії, домігся якогось нового перезавантаження у відносинах із Заходом. А Путін буде собі сидіти в Кремлі і всім рулити в ролі, наприклад, прем'єр-міністра. Начебто така ідея Путіну вигідна, вона здорово б йому допомогла скинути весь вантаж накопичених проблем. Але тут є два моменти.

Пам'ятаєте, як він плакав на мітингу, зібраному після його "перемоги" на останніх президентських виборах?

Цього разу афера з підставним президентом може не пройти. В умовах кризи такий підставний політик може перехопити у старіючого Путіна владу і стати реальним правителем Росії. Путін це, напевно, розуміє. Пам'ятаєте, як він плакав на мітингу, зібраному після його "перемоги" на останніх президентських виборах? Мабуть, йому і тоді не просто було повернути собі формальний президентський пост.

Друге, не факт, що такий ставленик збереже владу. Все-таки у Путіна за багато років накопичилися потужні маніпулятивні "інвестиції" в мізки населення. 15 років народу пудрять мізки, який він великий і важливий для Росії. А тут треба буде нового якогось розкручувати. Тому акуратно зіскочити з місця не вийде. Доводитися сидіти і сторожити "трон". І постійно придумувати різні теорії, версії, ходи. Це така катастрофічна спіраль. Їм постійно доводиться влаштовувати якісь видовища, войнушкі, олімпіади, щоб відвернути увагу людей від злиденного життя і разючої соціальної несправедливості. Це все дуже витратні речі, які підривають економіку або призводять до санкцій. Це ще сильніше погіршує становище. А отже, потрібно придумати нові історії, що відволікатимуть. І так далі по спіралі. Одного дня все це просто обрушиться, народ не витримає цієї нескінченної гонки з переслідуванням. Просто перестане сприймати пропаганду. Порожній холодильник їм здаватиметься набагато важливішим за повного брехнею і всякою маячнею телевізора. Але це відбудеться не зараз. У путінського режиму є запас міцності на кілька років. Але не більше.

Ігор Ейдман, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі