Москва робить ставку на нестабільність у Молдові

Молдавська соціологія останнім часом чітко показує: у разі виборів до влади в Молдові прийдуть противники Європи і союзники Росії

Відкладена революція

Керівники молдавської опозиції дали уряду термін до четверга, щоби виконати умови протестуючих. Тобто погодитися з нелегітимністю нової парламентської більшості та уряду і призначити позачергові парламентські вибори. Саме у проведенні таких виборів лідери опозиції вбачають вихід із кризи, в якій опинилася Республіка Молдова після цілої низки корупційних і політичних скандалів. - Пише Віталій Портніков для Еспресо

У найбільш відомого молдовського "олігарха" Влада Плахотнюка - своє уявлення про те, як долати кризу. Плахотнюк у буквальному сенсі "зліпив" парламентську більшість. Для цього він розколов дві найбільші парламентські фракції: комуністів і ліберальних демократів. Лідери цих фракцій виступили проти, але депутатів-розкольників це не зупинило. Тому можна з упевненістю казати, що влада дійсно не має мандату виборців на формування нової більшості та уряду. Не має приблизно з того самого моменту, як конфлікт Плахотнюка і його головного конкурента - колишнього прем'єр-міністра Влада Філата - призвів до арешту останнього. Арешт офіційно пов'язаний із звинуваченнями в корупції, але в Молдові мало хто сумнівається в тому, що Генеральна прокуратура просто виконала політичне замовлення. Між іншим, за підтримки більшості парламентаріїв. У тому числі й тих, хто зараз протестує в лавах опозиції.

Генеральна прокуратура просто виконала політичне замовлення

Чому ж тоді створення нової молдовської більшості вітають і у Вашингтоні, і у Бухаресті, і у Брюселі? А тому, що прекрасно розуміють, хто і що протистоїть цій більшості.

Після арешту Філата головним опонентом Плахотнюка став лідер соціалістів Ігор Додон. Цей політик відверто орієнтується на Москву, обіцяє відмовитися від асоціації з Європою і взяти курс на євразійську інтеграцію. Крім того, Додон виступає за перетворення Молдови на федерацію. Простіше кажучи, за те, щоб у самої Молдови та проросійського Придністров'я були б однакові права. Для Кремля це важливий план, що дозволить створити між Україною та Румунією базу російського політичного та економічного впливу. Простіше кажучи, "пральню" завбільшки з державу.

Ще один лідер опозиції - лідер "Нашої партії" Ренато Вусатий - бізнесмен, чиї інтереси зосереджені насамперед у Росії. Своїх поїздок до Москви і зустрічей з російськими політиками Вусатий не приховує. Він - конкурент Додона з точки зору отримання допомоги від Москви. Не так давно Усатого обрали мером Бельць, другого за значущістю міста республіки. Але Вусатий все одно буває в Москві й Кишиневі частіше, ніж у Бельцях.

І нарешті, третій лідер опозиції Андріан Нестасе - представляє громадянську платформу "Гідність і правда". Її лідери пояснюють свою участь у загальних акціях з російськими агентами тим, що їх "дістали олігархи", насамперед Плахотнюк. При цьому ще недавно платформа позиціонувалася як громадська ініціатива, а зараз її керівники намагаються створити нову політичну партію. Багато хто у Молдові впевнений, що за цими спробами стоїть все той же Влад Філат, що допомагає альтернативному проекту, здатному замінити його власну партію. Ну і заодно знищити свого вічного ворога Плахотнюка.

Якщо Захід хоч якось може допомогти Молдові новими кредитами, то у Росії грошей немає

Молдавська соціологія останнім часом чітко показує: у разі виборів до влади в Молдові прийдуть противники Європи і союзники Росії. І не дивно, що цього побоюються на Заході. Тому підтримують спроби стабілізації ситуації, в той час як Москва впевнено ставить на нестабільність.

Але є і ще одна проблема - проблема грошей. Якщо Захід хоч якось може допомогти Молдові новими кредитами, то у Росії грошей немає. Немає настільки, що вона не може допомогти навіть Придністров'ю. Немає настільки, що прихильники опозиції не змогли залишитися на площі після "вирішального мітингу".

Тому Додон, Вусатий та інші пройдисвіти брешуть своєму народові. Те, що вони йому обіцяють - це не шлях від олігархії до демократії, а шлях від олігархії до нестабільності й злиднів. Це і є головне завдання московської агентури в сусідній країні - дестабілізувати Молдову, перетворити її на ще один осередок нестабільності.

Додон і Вусатий можуть на цьому непогано заробити. Молдавський народ - навряд чи.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі