Російська пропаганда бореться проти "чурок" у Європі

Як російська пропаганда використовує проблему біженців? Що ріднить події в Кельні та Грозному? Хто і навіщо намагається зруйнувати демократичну, толерантну Європу?

Біженці, пропаганда і черговий "закат Європи"

Нещодавно, після довгої перерви, довелося поспілкуватися зі старим московським знайомим. Виявилося, що він тепер типовий представник путінської "моральної більшості": православний патріот, ненависник "розбещеного Заходу" і ксенофоб. Знайомий став розпитувати мене про життя в Німеччині, про те, чим воно відрізняється від московського. Я навів перший-ліпший приклад: "Мене тут жодного разу не зупиняла поліція для перевірки документів". "Ну і що, в Москві теж тільки "чурок" зупиняють", - розчаровано констатував знайомий. "Так я ж сам "чурка", - гордо зауважив я, чи то з братерської солідарності з представниками південних республік, чи то маючи на увазі власне, далеко не арійське, походження." Тоді даремно тебе не зупиняють", - похмуро пожартував мій співрозмовник.

"Так я ж сам "чурка", - гордо зауважив я. - "Тоді даремно тебе не зупиняють"

Багато росіян, як і цей мій знайомий, миряться з диктатурою, всесиллям силовиків, поліцейщиною, бо переконані, що все це захищає їх від ворожих "інших": якихось умовних внутрішніх і зовнішніх "чурок". Залежно від ситуації, головними "чурками" у свідомості суспільства стають представники різних іноземних держав, національних і сексуальних меншин. Сьогодні в Росії йде потужне інформаційне накачування населення з приводу європейських країн, що "гинуть від навали мусульманських біженців" (тобто, для численних російських ксенофобів, тих самих "зовнішніх чурок"). Особливо воно посилилося після дійсно шокуючих подій у Кельні. Безумовно, проблема біженців є реальною. Але навколодержавним російським ЗМІ вона цікава, насамперед, як аргумент у проурядовій пропаганді. Головний меседж, який вони посилають громадянам, звучить приблизно так: "Європейські демократії не у змозі захистити населення від ворожих "інших", а наш авторитарний жорсткий режим - здатен. Так подякуємо йому за це і будемо всіляко підтримувати!".

Повний текст читайте у колонці Ігора Ейдмана на Deutsche Welle

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі