Повстання проти Москви не буде

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor прогнозує дроблення Росії, американську інтервенцію і зовнішнє управління

"Чинний конфлікт з Росією за Україну залишатиметься в центрі міжнародної системи у найближчі кілька років, але ми не вважаємо, що Російська Федерація здатна проіснувати в своєму нинішньому вигляді ще десять років. Критична залежність від експорту вуглеводнів і непередбачуваність цін на нафту не дозволяють Москві підтримувати державні інститути на всій великій території Російської Федерації. Ми очікуємо помітного ослаблення влади Москви, що призведе до формального і неформального роздроблення Росії. Безпека російського ядерного арсеналу ставатиме все більш важливою проблемою, в міру того, як цей процес почне прискорюватися до кінця десятиліття.

Враховуючи структуру федерації, в якій прибуток від експорту спочатку йде до Москви, і тільки потім перенаправляється місцевим урядам, регіони отримуватимуть дуже різні кількості цього прибутку. Це призведе до повторення радянського досвіду 1980-x і 1990-x, коли Москва втратила здатність підтримувати державну інфраструктуру. Все це змусить регіони рятуватися від проблем самостійно, утворюючи формальні і неформальні автономні об'єднання. Економічні зв'язки між Москвою і периферією ослабнуть.

У минулому Росія вирішувала такі проблеми за допомогою спецслужб - КДБ і її спадкоємиці ФСБ. Але, як і в 1980-х, спецслужби будуть не в змозі стримати відцентрові сили, що відривають регіони від центру. Конкретно в цьому випадку можливості ФСБ послаблює її залученість у національну економіку. Без ФСБ, що навіює справжній жах, роздробленню Росії неможливо буде запобігти.

Ми очікуємо помітного ослаблення влади Москви, що призведе до формального і неформального роздроблення Росії

На захід від Росії Польща, Угорщина і Румунія спробують повернути регіони, втрачені колись у боротьбі з росіянами. Вони спробують приєднати Україну і Білорусію. На півдні РФ втратить здатність контролювати Північний Кавказ, в Середній Азії почнеться дестабілізація. На північному заході Карелія спробує повернутися до складу Фінляндії. На Далекому Сході почнуть вести незалежну політику приморські регіони, більше пов'язані з Японією, Китаєм і США, ніж з Москвою. Інші регіони не обов'язково будуть шукати автономії, але можуть отримати її проти своєї волі. Основна ідея: повстання проти Москви не буде, навпаки, занепадаюча Москва залишить після себе вакуум. У цьому вакуумі існуватимуть окремі фрагменти колишньої Російської Федерації.

Це призведе до найбільшої кризи наступного десятиліття. Росія володіє величезним ядерним арсеналом, розкиданим по країні. Занепад московської влади поставить питання про контроль за цими ракетами і про те, яким чином можна гарантувати відмову від їх застосування. Для Сполучених Штатів це стане величезним випробуванням. Вашингтон - єдина сила, здатна вирішити таку проблему, але американці будуть не в змозі фізично взяти під контроль величезне число ракетних баз суто військовим способом, причому так, щоб жодна ракета не була в процесі запущеною.

Сполученим Штатам доведеться виробити якесь військове рішення, яке важко зараз виразно уявити, змиритися із загрозою випадкових запусків або створити в ядерних регіонах стабільні та економічно стійкі уряди, щоби потім з часом нейтралізувати ракети невійськовим шляхом. Зараз важко сказати, як буде розвиватися ця ситуація. Але враховуючи наш прогноз - роздроблення Росії - у найближчі десять років цю проблему, тим чи іншим способом, доведеться вирішувати.

Питанням першої половини десятиліття буде територія, на яку пошириться новий Балто-Чорноморський союз. Логічно було б розширити його до Азербайджану і Каспійського моря. Відбудеться це, залежить від речей, яких ми торкаємося в прогнозі по Туреччині і Близькому Сходу ".

"STRATFOR" - американська приватна розвідувально-аналітична компанія. Її ще називають приватним ЦРУ. Консультує адміністрацію США і керівництво великих міжнародних компаній.

А ось що прогнозував я:

"Світ не наважиться залишати цю територію, населену ідіотами з ядерною зброєю, сам на сам з усією планетою. І зробить якісь кроки. Зовнішнім керуючим буде призначений умовний Олексій Навальний. Або Дмитро Медведєв. Або ще хто-небудь приблизно такого ж рівня ліберальності, що більш-менш влаштовує всіх у своїй компромісності. Коротше, наш російський Хамід Карзай. Або Джаляль Талабані. Це президент Іраку після Саддама.
У столиці, яку охоронятимуть урядові війська, якесь життя ще існуватиме - як у Могадішо - але збережи господь вашу душу і розум, якщо ви захочете вийти за межі МКАД з настанням темряви ...

А між Владивостоком і Уралом буде Китай. Від моря до моря. Від океану до океану. До самого Північного полюса


Владивосток і Калінінград почнуть спроби творити свою державність і підуть у Приморську і Прибалтійську радянські республіки.
У Чечні буде Кадиров. На рівнині. А в горах - нова модифікація ігілу. Як і на всьому Північному Кавказі. З цією територією можна починати прощатися вже зараз.
У Ростові, Краснодарі, Ставрополі - взагалі на півдні - буде якась Південна Народна Козацька Республіка. Там будуть пороти нагайками, пити, пиляти на металобрухт рештки шахт, воювати з чеченцями-інгушами-дагестанцями і співати пісні про коня і отамана. Час від часу в прикордонні райони заходитиме українська армія й намагатиметься навести порядок хоча б поруч зі своєю кордоном - як Ізраїль час від часу заходить в неконтрольовані прикордонні райони Лівану - але ніякого ефекту це також мати не буде.

А між Владивостоком і Уралом буде Китай. Від моря до моря. Від океану до океану. До самого Північного полюса. Байкал стане самим туристичним місцем планети. Нерухомість там злетить до мільйонів юанів. Російськомовне населення Благовєщенська, Красноярська і селища міського типу Тіксі буде молитися на китайську комуністичну партію, їздити по відмінним десятисмуговив магістралям на непоганих машинах, думати, як їм пощастило - а їм і справді пощастило - асимілюватися, забувати мову і розчинятися у великій імперії.
Закінчиться все це в підсумку маленьким національною державою Московія, як і Римська Імперія закінчилася в підсумку Італією. Пройшовши, щоправда, через період десятку маленьких подрібнених князівств.

Римська імперія розвалювалася триста років, Російська - вже сто, але в наш час процеси прискорюються, так що розсип подрібнених князівств тут буде вже років через сто.
Як би там не було, Росія в будь-якому випадку піде зі світової арени, ядерну палицю у неї поступово з часом відберуть, до сусідів вона лізти перестане, а що там буде відбуватися всередині, особливо нікого хвилювати і не буде ".

Майже один в один, правда? Розбіжності в деталях, звичайно, є, але в цілому ми з тіньовим ЦРУ бачимо ситуацію приблизно однаково. Треба б і мені теж влаштуватися консультувати американський уряд.

У рамках проекту "Журналістика без посередників"

Текст публікується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі