Богдан Соколовський
Екс-уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки
29.12.2015
3

Україна не може впливати на розподіл електрики в Криму

Очевидно, що багато енергії йде на військові частини. Не хочу так казати, але виходить, що ми поставляємо електрику військовим частинам, які нас потім вбивають.

Міністерство енергетики і вугільної промисловості передбачило продовження поставок електроенергії до окупованого Росією Криму. Зокрема, у прогнозованому балансі електроенергії на 2016-ий рік, в Крим можуть поставити 5,72 млрд кВт-год. Подача електрики становитиме від 380 млн кВт-год в теплі місяці і до 580 млн кВт-год в холодні.
В середньому, Крим споживає 1100 кіловат у місяць. Виходить, що Україна постачатиме близько половини. Крим виробляє ще трохи своєї енергії на місцевих електростанціях. Тому цього має вистачити. Правда, ніхто із моїх колег у світі не може зрозуміти, чому ми постачаємо таку велику кількість енергії своєму агресору. Не думаю, що лише через тиск Заходу. Швидше за все, люди, яким вигідно постачати електрику в Крим, хочуть заробляти далі.

Ніхто із моїх колег у світі не може зрозуміти, чому ми постачаємо таку велику кількість енергії своєму агресору

Так от постачання електрики з однієї української лінії достатньо, щоб Крим жив. Але не достатньо, щоб жив так, як хоче, так як було досі. Звісно, що Україна ніяк не може вплинути на розподіл електрики в Криму. Ми можемо або поставляти електрику, або не поставляти. Оскільки ми ніколи не проводили інвентаризацію, точно не знаємо, скільки Крим споживає електрики і скільки виробляє своєї. Очевидно, що багато енергії йде на військові частини. Не хочу так казати, але виходить, що ми поставляємо електрику військовим частинам, які нас потім вбивають.

Якби мали точні цифри — тоді могли б постачати кримчанам мінімум світла для використання у лікарнях, пологових будинках, на дітей. Щось виробляється на місці, щось перейде по енергомосту, який запустила Росія. Хоча якісь серйозні надії на нього покладати не можна. Росіяни проклали його через Керченську протоку, перед тим до кінця не вивчивши її особливостей. З попередніх двох спроб, при комуністах, а потім німцях, нічого не вийшло. Керченська протока має несподівані особливості, особливо у погану погоду. Прорахувати їх не може ніхто. Не вірю, що це вийде і в росіян, які звикли все життя сподіватися "на авось". А друге, те, що там використовується китайський кабель, вже викликає багато запитань. Тому стабільне забезпечення електрикою Криму неможливе без материка. Хіба що в Криму буде потужна електростанція, якої б вистачало для забезпечення всіх споживачів. Але це теж неможливо.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі