Богдан Соколовський
Екс-уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки
10.12.2015

Чи виживе Крим без української електрики

Якщо говоримо про електрику в Криму, треба запитати скільки егергії потрібно на пологові будинки, реанімації, ліфти. І врахувати те, що генерується в Криму, де теж є свої невеликі електростанції. Тоді можна подавати певну кількість елетроенергії і сказати про це всьому світу. Що от ми подаємо стільки-то електроенергії, а якщо вони її там перерозподілять, на заводи чи на військові частини — то їх проблеми.

В минулому столітті двічі хотіли збудувати міст поміж Кримом і Росією. Але натикались на проблему, яку ніхто не міг вирішити — Керченська протока є дуже норовиста. Особливо несподіваною вона є взимку. Через це від проектів відмовлялись. Тепер за це взялася Росія. У практиці взагалі нема випадку, щоб такі великі території, як Крим, в короткі місяці забезпечувались електрикою. Тому ця авантюра із китайським кабелем через Керченську протоку — із самого початку була дивною. Нема значення, де відбулася аварія — на кабелі чи на лінії, чи десь підстанція не витримала. Той енегргоміст, який запускав Путін, не надійний, він не прорахований і не міг таким бути.

Той енегргоміст, який запускав Путін, не надійний, він не прорахований і не міг таким бути

Також ще в радянські часи була не одна спроба забезпечити Крим електрикою за рахунок генерації на його території. Остання спроба була ще при Радянському Союзі, який хотів збудувати в Криму атомну станцію. Майданчик був не найгірший. Але її не стали будувати, бо атомна станція має свої великі недоліки. В Криму нема інфраструктури, щоб це зробити без великої шкоди на екологію. Так само як в Криму не можна збудувати велику промисловість — так само не можна збудувати електростанцію. Тому залишається одна можливість — поставляти електрику із материкової частини України. Ще жодна людська думка не придумала, як це обійти.

Тепер щодо блокування. Спершу кримські татари блокували чотири лінії, по яких електрика із материкової України потрапляє до Криму. Тепер одну з тих ліній блокувати припинили. По-перше, чому саме тепер. Друге питання — навіщо було підривати, хто за це має платити, зокрема, за ремонт. І головне питання, чому ця лінія подаватиме електрику на завод Фірташа?

Було би добре, якби було чітко відомо, що для виживання в Криму треба стільки-то кіловат енергії

Було би добре, якби було чітко відомо, що для виживання в Криму треба стільки-то кіловат енергії. Тому має бути зроблена інвентиризація наших можливостей і наших потреб в тому числі і в енергосекторі. Якщо говоримо про електрику в Криму, треба запитати скільки егергії потрібно на пологові будинки, реанімації, ліфти. І врахувати те, що генерується в Криму, де теж є свої невеликі електростанції. Тоді можна подавати певну кількість елетроенергії і сказати про це всьому світу. Що от ми подаємо стільки-то електроенергії, а якщо вони її там перерозподілять, на заводи чи на військові частини — то їх проблеми. З іншого боку легко давати поради і важко приймати рішення. Ми багато чого не знаємо. Якщо говоримо про тиск Заходу в цьому питанні, то Європа зацікавлена в одному, щоб не було шуму і біженців. А кому йде ця енергія, агресору чи комусь іншому, їм не цікаво.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі