Як терористи і Путін затьмарили кліматичний саміт у Парижі

Засоби масової інформації сперечаються навколо конференції - переключити фокус з тероризму до скорочення викидів парникових газів у французькій столиці непросто.

ПАРИЖ- Конференція ООН на вищому рівні щодо змін клімату відкрилася в понеділок на тлі навислих хмар глобальних конфліктів, які загрожують затьмарити переговори.

Понад 150 глав держав, включаючи президента США Барака Обаму, брали участь у відкритті саміту. Метою зустрічі було: підписати міжнародну угоду щодо обмеження викидів і підвищення глобальної температури на два градуси Цельсія.

"Я, як керівник найбільшої економіки світу і другого за величиною емітента, приїхав сюди сказати, що Америка не тільки визнає свою роль у створенні цієї проблеми; а й бере на себе відповідальність якось це змінити", - сказав Обама учасникам конференції у понеділок.

Деякі вчені стверджують, що без такого ліміту на викиди парникових газів наприкінці століття увесь світ відчує катастрофічні наслідки діяльності людини і її впливу на навколишнє середовище.

Інші ставлять під сумнів можливість досягнення остаточної температури і загальної корисності саміту, який зібрав більш ніж 40 000 делегатів і 3000 журналістів у місті, котре ще не оговталася від найбільш смертоносних терористичних атак з часів Другої світової війни.

"Політики схильні вважати, що мета цих двох градусів висловлює тверду наукову точку зору, але це не так", - повідомив The Wall Street Journal в неділю.

Коли конференція з клімату починалась, вулиці Парижа нагадували місце проведення всесвітнього ярмарку. Демонстрація технологій з отримання альтернативної енергії, як-то сонячні батареї і вітряні турбіни, розгорнулась на Єлисейських полях. Виставка енергоефективного житла була встановлена в передній частині мерії Парижа.

На площі Сент-Мішель в Латинському кварталі, людина в лижному спорядженні стоїть на вершині блоку з пап'є-маше, який символізує танення льоду. Навколо його шиї - знак французькою мовою, з написом: "Ми повинні діяти, перш ніж стане занадто пізно."

Місто на межі

Незважаючи на зловісні попередження деяких учених та активістів щодо зміни клімату і того, що поставлено на карту у порядку денному конференції, довгий список сучасних проблем безпеки загрожує затьмарити два тижні переговорів.

На початку списку є взаємопов`язані загрози ісламського тероризму і проблеми бійців, які повертаються з війни у Сирії та Іраку. Напередодні конференції, і менше ніж через годину після прибуття до Франції, Обама віддав шану загиблим біля нічного клубу Bataclan. Там під час терактів 13 листопада загинуло 89 людей зі 130, вбитих тоді у Парижі.

Французькі поліцейські наказували глядачам закрити свої вікна і поверунтися у будинки, вулицями від площі люди йшли поспіхом. Все це підкреслювало високий стан бойової готовності.

"Враховуючи підвищену загрозу тероризму в нашій країні, робиться все, щоб максимально гарантувати безпеку конференції", - сказав міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казенеуве журналістам у суботу.

Напередодні кліматичної конференції Франція мобілізувала 120 тисяч правоохоронців. Захід, який закінчується 11 грудня, проходить в конференц-центрі у передмісті Парижа Ле Бурже, де Чарльз Ліндберг приземлився після свого історичного польоту через Атлантику у 1927 році.

Париж як, і раніше, все ще на межі. І кліматичний саміт викликав додаткові проблеми безпеки. Підкреслюючи напружену обстановку, протестуючі зіткнулися з поліцією в неділю на площі Республіки в центрі Парижа. Поліція застосувала сльозогінний газ щодо приблизно 200 протестувальників, 174 людей запроторили до в'язниці.

У Франції залишається надзвичайний стан, оголошений після терактів 13 листопада, і публічні демонстрації заборонені. Президент Франції Франсуа Олланд назвав недільні протести "скандальними".

"Ми не терпимо насильницьких активістів, які хочуть нашкодити громадського порядку", - сказав Казенеуве.

У той час як конфлікт Росія-Туреччина домінував у заголовках, конфлікт в східній Україні загострився непомітно, руйнуючи хитке перемир'я і підштовхуючи регіон до бойової готовності до тотальної війни

Напруженість бічної лінії

Крім загрози тероризму, інша закулісна дипломатична драма, яка розігрується на кліматичній конференції, стосується Росії і її участі у війнах у Сирії та України.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висловив бажання використати конференцію, як місце для зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб обговорити, як вирішити напруженість, що виникла після того, як Туреччина 24 листопада збила російський штурмовик Су-24. Туреччина стверджує, що російський військовий літак неодноразово порушував їхній повітряний простір . Кремль це заперечує.

Напруженість у відносинах між Росією і Туреччиною різко збільшилася. Росія скасувала безвізовий режим для громадян Туреччини в Росії, з тим що 12 відсотків туристів Туреччини складають росіяни. У суботу Путін ввів економічні санкції проти Анкари.

Дії Росії проти Туреччини були здійснені для того, аби "забезпечити національну безпеку російських громадян", сказав Путін в суботу.

У той час як конфлікт Росія-Туреччина домінував у заголовках, конфлікт в східній Україні загострився непомітно, руйнуючи хитке перемир'я і підштовхуючи регіон до бойової готовності до тотальної війни.

Світові лідери зібралися тут, щоб взяти участь у перших двох днях переговорів, перш ніж делегати взяли слово, і президент України Петро Порошенко був одним з них. Це ставить його на відстані витягнутої руки від свого російського колеги.

Протягом 20 місяців українські війська воювали проти об'єднаних сил росіян та сепаратистів на сході України. Конфлікт забрав життя понад 7 тисяч осіб. Більше мільйона людей стали біженцями. У неділю, як розповів український військовик, спільні російсько- сепаратистські сили атакували позиції українців з кулеметами, гранатами, і 82-мм мінометами.

Незважаючи на заперечення Кремля, Росія постачала війська і зброю в Україну з весни 2014 року, що призвело до американських та європейських економічних санкцій проти Росії.

Конфлікт України і Росії загострився і на інших фронтах. Минулого тижня, український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив, що Україна зупинить купівлю російського природного газу, а замість цього буде імпортувати газ з Євросоюзу.

За останній час Україна заборонили всі комерційні рейси до Росії і почала міжнародну кампанію щодо відновлення пам'яті про Голодомор – навмисно створений голод Сталіним в 1930-х роках, який вбив мільйони українців. За принципом "око за око" у економічних та суспільних відносинах, Росія в п'ятницю зупинила все постачання вугілля в Україну.

Ще більше ускладнює справу те, що українські партизани нещодавно підірвали електричні стовпи, що проходять з України в Крим, тим самим занурюючи частину півострова, який Росія анексувала у березні 2014 року, в затемнення.

Людський потік

Терористичні атаки в Парижі спонукали дебати в США і Європі щодо того, що робити з хвилею біженців із Сирії. Два терористи потрапили в Європу через Балкани під виглядом біженців. Тож у чиновників викликають стурбованість потоки біженців, за допомогою яких в країни проникають бойовики.

Вторячи риториці республіканців США, багато хто в Європі вимагає посилити прикордонний контроль і обмежити кількість біженців, які потрапляють на континент із Сирії.

"Європа повинна сказати, що вона не може прийняти так багато мігрантів, це не можливо", - сказав прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс німецькій газеті Süddeutsche Zeitung 25 листопада.

Вальс додав: "Управління кордонів Європейського Союзу має важливе значення для його майбутнього. Якщо ми не будемо робити це, люди будуть говорити: Європа закінчилася!"

Акцент у риториці робиться на заклопотаності ЄС біженцями. У неділю, 190 миль на північний схід від Парижа у столиці Бельгії Брюсселі, ЄС уклав угоду з Туреччиною, щоб обмежити число біженців транзитом до Європи. В рамках угоди, ЄС пообіцяв 3 млрд. євро для надання допомоги Туреччині для забезпечення жорсткішого прикордонного контролю.

Шоу має тривати

Незважаючи на погрози і бурхливу терористичну міжнародну "діяльність", за словами організаторів, кліматична конференція буде продовжуватися. Виступаючи на французькому телеканалі TF1 на наступний день після атаки 13 листопада, Вальс зазначив, що конференція "буде проходити, бо це важлива зустріч для людства."

Тим не менш, засоби масової інформації сперечаються навколо конференції - переключити фокус з тероризму до скорочення викидів парникових газів у французькій столиці непросто.

"Ми не готові (говорити про клімат)", каже молода жінка, що працює в книгарні викл Рю де Ріволі в районі Лувру. "Ми ще в скорботі".

Текст публікується з довзолу автора

Оригінал

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі