Трагедія під Смоленськом. Як польські амбіції позначаться на Україні

Українцям доречно активно підтримувати польські ініціативи, коли вони вийдуть за межі польської юриспруденції, але дуже прискіпливо стежити, щоб партія Право і справедливість не змішала минуле (Смоленськ, Катинь) зі сучасним (Крим, Донбас) у міжнародних ініціативах.

У Польщі оскаржено рішення про визнання катастрофи першого борта країни під Смоленськом звичайною аварією. Тоді за доволі неоднозначних обставин загинув президент Качинський і велика частина польської політичної еліти, точніше її правого крила. ПіС (партія "Право і справедливість" - ред.), який сьогодні сконцентрував у своїх руках усю повноту влади, наполягатиме на перегляді, новому слідстві й усіх подальших діях.

Які можуть бути наслідки, зокрема й для нас?

1. Польща піде на свідоме загострення відносин з Рашистаном, отже відкличе на себе частину політичних, пропагандистських, дипломатичних, економічних та інших контрдій з боку кремля. почнеться створення чергового образу ворога (у вигляді "страшного, дикого, пихатого, продажного" поляка) для бездумного рашистського обивателя. А це трохи послабить тиск на Україну й дасть нам хоч якусь передишку. І ще - викличе відповідну реакцію з боку НАТО, ЄС (там нову польську владу не люблять, але мусять підтримувати свого члена) й США (ПіС - їх політичний партнер), отже Росія загрузатиме в конфліктах.

Нова польська влада старатиметься у всі документи й дії, які стосуються реакції на агресію Путіленду на Донбасі, збитого Боїнга тощо добавляти свої власні попередні проблеми

2. Польська нова політеліта, як і більшість правих політичних сил, любить більше копатися в минулому, ніж жити майбутнім. Ми вже відчули певний пресинг від нової влади Польщі щодо нашої історичної самоідентифікації. Новий об'єкт для з'ясування старих кривд і образ ( а тут їх побільше, ніж у нашому з поляками протистоянні в старі віки) відтягне увагу від нас уже з іншого, західного боку, що дозволить нормально співпрацювати в сьогоднішніх справах, а не копатися в тому, хто кого більше вбивав і катував за останні півтисячоліття.

А тепер більш негативні наслідки:

3. Політичний тиск буде спрямований не тільки в бік Кацапстану, але й у середину країни. ПіС має схильність до "полювання на відьом". Ще в той трагічний рік партійні керівники всю свою ненависть, підозри й звинувачення спрямували на свого тодішнього ворога й прем'єра Дональда Туска. Ця гризня відновиться. Почнуть розкручувати критику та звинувачення проти Туска й, імовірно, Комаровського, які були (а Туск і нині залишається в ЄС ) нашими головними партнерами й адвокатами. Це абсолютно не потрібно ні нам, ні Європі, ні самим полякам, але польські праві традиційно вельми вперті.

4. Нова польська влада старатиметься у всі документи й дії, які стосуються реакції на агресію Путіленду на Донбасі, збитого Боїнга тощо добавляти свої власні попередні проблеми. Уже був прецедент, коли Анджей Дуда вимагав, щоб розслідування Боїнга поєднати з катастрофою під Смоленськом, а злочини російських фашистів на сході України з Катинню. Очевидно, що це розмиває актуальніші проблеми.

Є ще з десяток інших дрібніших наслідків, але загалом баланс вимальовується і він на нашу користь. Тож українцям доречно активно підтримувати польські ініціативи, коли вони вийдуть за межі польської юриспруденції, але дуже прискіпливо стежити, щоб партія Право і справедливість не змішала минуле (Смоленськ, Катинь) зі сучасним (Крим, Донбас) у міжнародних ініціативах.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі