Результату у справах "регіоналів" не буде

Порошенко намагається не дратувати владну еліту, бо саме з її сторони і вбачає для себе найбільшу небезпеку. Думаю, він вважає, що падіння Януковича було обумовлено, у першу чергу, тим, що він порушив неофіційний пакт в рамках української еліти: "Своїх чіпати не можна". І коли Янукович посадив Тимошенко і Луценка, то порушив цей неформальний пакт.

З Оленою Лукаш все зрозуміло. Знову знайшли самого "некорисного" регіонала. Після Чечетова і Калашникова. Тепер дилема. Або Лукаш доведеться скакати з висотки, або її все-таки "викуплять" і дозволять втекти до Росії. Друге ймовірніше, бо сестра все ще засідає в ЦВК. Але процесу не буде. Вона забагато знає.

У цій справі все прозоро. Коли було затримано Геннадія Корбана, то яка була реакція суспільства? Чому не почали з одіозних "регіоналів". Крім того, так співпало, що саме у ці дні витік срок запобіжного заходу проти Олександра Єфремова і з нього зняли браслет, а що далі робити з його справою — не знають. Тому справою Лукаш, яка особливо не від кого і не ховалась, намагаються відволікти увагу і від справи Корбана, і від того, що відпустили Єфремова.

Чому не садять "регіоналів"? Тут можна говорити про конспірологічні речі. Наприклад, що це є неформальною частиною Мінських домовленостей. Подейкують, що Путін пішов на мир за умови, що його інтереси в Україні буде збережено, як і його вплив у деяких областях півдня та сходу України. Тому домовились про "недоторканність" представників колишньої влади.

Поки що, певно, влада вбачає для себе значно більшу небезпеку зі сторони олігархічних кіл, ніж зі сторони суспільства.

Але я схиляюсь більше до версії, що Порошенко намагається не дратувати владну еліту, бо саме з її сторони і вбачає для себе найбільшу небезпеку. Думаю, він вважає, що падіння Януковича було обумовлено, у першу чергу, тим, що він порушив неофіційний пакт в рамках української еліти: "Своїх чіпати не можна". І коли Янукович посадив Тимошенко і Луценка, то порушив цей неформальний пакт. Звісно, на те, щоб представників колишньої влади покарали, є суспільний запит. Але поки що, певно, влада вбачає для себе значно більшу небезпеку зі сторони олігархічних кіл, ніж зі сторони суспільства.

Тому суттєвих результатів усіх цих справ чекати не варто.

Про це свідчить і сама конфігурація влади. ЇЇ склад говорить про те, що бажання боротися з корупцією чи карати винних у верхівки немає. Адже не даремно американські дипломати переходять на відверто не дипломатичну мову. Джеффрі Пайєт відверто критикує Шокіна, Нуланд говорить по необхідність повного перезавантаження генпрокуратури. Чому вони про це говорять? Ясно, що на це є серйозна причина. Вони розуміють, що за нинішньої конфігурації влади говорити про якісь реформи не доводиться. Це означає, що всі їхні зусилля будуть марними. А вони не люблять витрачати даремно кошти та ресурси.

Тому захід ставить Порошенка перед вибором: або ти з нами і забезпечуєш реальну боротьбу із корупцією, чим даєш гарантію, що вся наша допомога не буде банально розікрадена, або діятимеш проти нас, і тоді не розраховуй на нашу підтримку. Поки президент не готовий зробити цей вибір. Він чіпляється за корупційне минуле.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі