"Штучна війна"

Час від часу моїх фейсбучних друзів починає охоплювати перепост на тему, яку грубо можна сформулювати так: "Це штучна війна, для неї не було об'єктивних причин".

Я не дуже сумую. Раніше розходились про "братній російський народ, який завдав нам удар в спину". Якщо порівнювати і не бути вибагливим - вже прогрес.

Утім, мене завжди дивували люди, які вміють викривляти реальність. Якщо комусь війна здається не "такою як треба", то він/вона спішить оголосити це все "штучним". (Комусь не подобаються росіяни - "штучна нація", яку створили балтійські німці та євреї, комусь не подобається курс гривні - це "штучний курс", і так далі).

Але ж це не зовсім розумно. Наприклад, Першу світову взагалі почали фіг зна чого. То була не просто "штучна війна", а геть не потрібна війна. Та це не заважало, згодом, французам проводжати очима маневри Гудеріана і казати подібну дурість: "штучна війна, бо воюють не так як раніше" (я про Другу світову - яка була тільки продовженням Першої).

США та Ізраїль вже можуть вести "мережецентричні війни" (війна онлайн). Думаю, їхні суперники теж назвуть це все "не справжньою війною", якщо хтось, звісно, виживе.

При цьому, той же Ізраїль, по суті, перебуває в перманентній війні з мілітаризованими не державними організаціями, як Хамас чи Хізбола (правда, вони кришуються і спонсоруються іншими державами). І що, Ізраїль не на війні?

Як на мене, ця війна визрівала давно. Занадто різні політичні проекти "Україна" та "РФ".(при всіх подібних "скрепах" - повальна неефективність, корупція). І це не більш "штучна" війна, ніж і всі інші. Війни на Кавказі, Балканах чи в Центральній Азії теж часто називали "штунчими", бо вони не потрапляли в чиєсь лицарсько-книжне уявлення про війну. Але вони були такими, якими були.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі