Хеппі читання

Як заохотити дітей до системного читання

Баба Яга лякає, що з'їсть, але ніколи цього не робить, Чахлик Невмирущий не такий уже вічний, його можна перемогти лише шляхом виконання певних маніпуляцій. "Аліса в Країні чудес" англійського професора математики Чарльза Лютвіджа Доджсона далеко не абсурдна. Чи розуміють це батьки, які читають діткам на ніч? Як реагувати, коли діти співчувають і переживають за книжкових героїв? І взагалі, як прищепити дітям любов до системного читання, показати їм, що читання книг – це весело, захоплююче та дуже цікаво.

Часто без сторонньої допомоги (спеціалізованої літератури, порад дитячого психолога і літературних критиків) у книжкових стосунках батьки-діти не так легко розібратися. У пригоді стане річна програма з читання дітям "Читанковий клуб". Проект відбуватиметься впродовж року одночасно в 47 ресторанах "МакДональз" (у всіх, де є кімнати для Днів народження) у 17 містах України (Бориспіль, Вінниця, Дніпропетровськ, Житомир, Запоріжжя, Київ, Кременчук, Кривий Ріг, Львів, Миколаїв, Одеса, Рівне, Суми, Харків, Херсон, Чернігів, Черкаси). Починаючи з 16 травня, одночасно у всіх містах щосуботи о 16.00 відбуватимуться "Читанкові клуби" – безкоштовні навчально-розважальні заходи для дітей віком від 4-х до 8-ми років. Аніматори смачно читатимуть кращі книги провідних українських видавництв – "Час Майстрів", "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" та "Видавництва Старого Лева" та інших.

Під час першого заходу маленькі читачі ознайомляться з книгою "Як полюбити павучка" Діани Амфт від українського видавництва "Час Майстрів". У перерві між читанням наймолодші відвідувачі пограють у розвиваючі ігри, присвячені розвитку логіки, пам'яті та творчості. Завдяки цьому діти геть по-іншому сприйматимуть книгу. Для них вона стане смачною, привабливою і жаданою як "Хеппі міл" з іграшкою.

Наприкінці заходу діти отримають подарунок – свій перший "Читанковий щоденник", в який вони зможуть вклеїти яскраві наклейку із зображенням прочитаної книги, намалювати улюбленого героя, та поставити власну оцінку твору "Як полюбити павучка". Головною особливістю такого щоденника є те, що дитина зможе надалі не просто колекціонувати наклейки з прочитаних книг, а й оцінить наскільки їй сподобалася та чи інша історія та вибере свого улюбленого персонажа.

Батькам під час "Читанкового клубу" також приділять увагу. Адже саме вони в першу чергу мають прививати любов до читання дітям. Батькам запропонують ознайомитися зі спеціально розробленими брошурами з простими рекомендаціями про те, як правильно читати з дітьми.

Дитячий психолог Марія Фабричева розповіла, що діти на прикладі казок і дитячих новел та оповідань вчаться розуміти світ і життя, що є союзники, які допомагають, і противники, які зашкодять, як вирішувати проблеми, "вбивати" ворога, співчувати, переживати трагедії. "Коли читаєте дітям, будьте дітьми самі. Не ускладнюйте казок. Діти ще стикнуться з цим, – радить Марія Фабричева. – Можна міксувати – читати самим, ліпити героїв казок із пластиліну, давати дітям помацати яблучко, їжачка, про яких йдеться в історії, включати аудіо-казки. Ні в якому разі не відмовляйте дітям у читанні. Коли дитина просить почитати – це означає, що вона хоче побути з батьками. Такі моменти швидко минуть, їх треба цінувати. Це маленьке життя. Потім захочете спілкування з дитиною, а почуєте лише "Привіт" і "Пока".

За словами психолога, якщо, наприклад, батьки не розуміють і дратуються від "Аліси в Країні чудес", це їх проблеми і страхи. Для дітей вона крута, її пригоди фантастичні і захоплюючі. Тут треба дорослим розібратися, чому вони вважають цю історію небезпечною, звідки ростуть ноги страху перед чудесами. Дитяче сприйняття абсолютно інше, ніж у дорослої людини. Вони не знають, що таке смерть, не вміють брехати до шести років, лише фантазувати. Діти вірять, що можна порубаного Івана полити живою водою, і він оживе. Варто відмітити, що бувають випадки, коли діти не відпускають батьків і просять читати ще і ще. Тоді психолог рекомендує заключати контракт – домовитися з дитиною, скільки сторінок читаємо сьогодні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі