Л. Станіславенко: Найважливіше в роботі волонтера - нестримне прагнення допомогти

Спільна справа об'єднала вінницьких громадських діячів та волонтерів в одну потужну та ефективну команду. Більше13 самодостатніх організацій 27 жовтня 2014 року задля покращення умов перебування поранених в госпіталі, військових на Сході та вимушених переселенців у нашому місті створили об'єднання Вінницькі соціальні ініціативи разом – "ВСІ разом".

Про новостворене об'єднання, яке підмінює багато функцій держави, розповіла співзасновник громадської ініціативи "ВСІ разом", голова ГО "Рада Вінниччини" Людмила Станіславенко.


З чого розпочалася робота унікального об'єднання організацій та волонтерів?

- В першу чергу ми обмінялися контактами та працювали над досконалою координацією наших дій для того, щоб спрямувати ліки, одяг та їжу дійсно тим, хто цього потребує, а вже потім налагодили зв'язки з керівництвом вінницького госпіталю. Це сприяло створенню наглядово-координаційної ради на базі медичного закладу. Також з погодження керівництва госпіталю ми ініціювали народний аудит, який дав змогу всім волонтерам побачити матеріальне забезпечення військово-медичного центру, аби зрозуміти чого не вистачає хворим, а що є навіть в запасі.

Хто увійшов до об'єднання "ВСІ разом"?

- Заради якісного результату більше 13 волонтерських груп почали співпрацювати, офіційно об'єднавшись в організацію "ВСІ разом". До складу єдиної команди увійшли:

Міжнародний благодійний фонд "Без кордонів", на чолі з Оленою Павловою постійно допомагає нашим солдатам та усім, хто потребує будь-якої соціальної допомоги. Загалом за 8 місяців роботи у 2014 році до фонду надійшло близько 3 мільйонів гривень, які було витрачено на численні благодійні проекти фонду.


Інна Дорохіна - засновниця благодійного фонду "Майбутнє без болю", лікар-стоматолог, надає медичну допомогу солдатам, біженцям та дітям;

Керівник Вінницького осередку ВГО "Фундація медичного права та біоетики України" Олена Верлан-Кульшенко, щодня опікується потребами вінницького військового шпиталю та бійців, що там лікуються. Забезпечує медичний заклад лікарськими засобами та дбає, щоб усі соціальні, транспортні та особисті нужди захисників України не залишилися без уваги. Також я спільно з Оленою Верлан 31 грудня організувала новорічне свято для пацієнтів вінницького військового шпиталю, кошти на яке було виділено волонтерським корпусом "Архангел" та з благодійного аукціону "Україна понад усе".
Військовим накрили банкетні столи та влаштували справжній новорічний вечір з розважальною програмою. Муздрамтеатр надав нам Діда Мороза і Снігуроньку, які не тільки під час урочистостей привітали бійців, а й провідали кожного у реанімаційному відділенні.

Це було дуже знаково та символічно, адже 31 грудня ми зустрічали черговий борт. Усі військові відчули щиру та домашню атмосферу піклування.

Засновник Громадської організації "Вінницька обласна юридична асоціація" Олексій Буряченко, виконує таку важливу частину волонтерської роботи, як безкоштовна юридична консультація та допомога;


Людмила Євсєєва - координатор Волонтерської групи психологічної допомоги солдатським сім'ям "Збережи душу" та керівник ГО "Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій", яка безперервно спілкується з військовими та їх рідними, аби забезпечити їхню психологічну рівновагу;

Раїса Панасюк – керівник союзу інвалідів "Гармонія", організатор різноманітних соціальних заходів, спрямованих змінити сприйняття власних можливостей у людей з інвалідністю. У світлі останніх подій Раїса разом з однодумцями допомагає вимушеним переселенцям, нашим захисникам та їх родинам.

Олена Вихристюк – засновник благодійного фонду "Перлина Надії", яка постійно надає допомогу потребуючим в зону АТО, вінницькому військовому шпиталю та на звернення громади Вінниччини;

Анна Вальчук - координатор проекту "Вінницька Кулінарна сотня", дбає про щоденну підготовку сумішей для вінницьких сухих борщів, які стали невід'ємними у повсякденному харчуванні бійців на Сході. Військові та їхні рідні розповідають, що саме пакунків з вінницьким сухим борщем в зоні АТО чекають найбільше.

Ірина Саранча – керівник ГО "Паросток", що займається соціальним розвитком та становленням окремих малозахищених категорій молоді. Сьогодні ГО "Паросток" реалізовує проект "Вимушені переселенці: життя без болю", 27 січня 2015 року було проведено тренінг "Правові аспекти медичної допомоги вимушеним переселенцям, які мають хронічні захворювання(онкозахворювання, ВІЛ-інфекція, гепатити, туберкульоз)" для представників медичних закладів Вінниці.

Лариса Полулях – голова ГО "Бойові бджоли", яка ще з самого початку активно розпочала допомагати вінницькому госпіталю, пізніше з'явились підшефні армійські вінницькі підрозділи, а потім з усієї України. На даний момент організація "Бойові Бджоли", окрім постачання військової амуніції та вирішення різних армійських потреб, охоплює юридичну, психологічну, медичну службу.

Олена Жучинська – журналістка, громадський діяч з якою ми розпочинали діючу акцію "Придбай Картину Підтримай армію", що об'єднала митців заради потреб армії. У рамках акції вже продано більше 100 картин та виробів на суму близько 50 000 гривень, а це вагомий вклад у прагненні забезпечити військових усім необхідним. Найближчим часом ми з Оленою маємо намір організувати аукціон на підтримку воїнів АТО, який пройде у Польщі.


Людмила Анатоліївна, розкажіть, будь-ласка, які благодійні акції та проекти були проведені на підтримку наших бійців?

- У міжнародний день волонтера, 5 грудня, ми з Іриною Борзовою та Костянтином Станіславським провели соціально-благодійний проект "Україна понад усе". За один благодійний вечір нам вдалося зібрати більше 55 тисяч гривень. Усі кошти ми передали на потреби поранених. Вечір видався напрочуд щирим, адже у переддень святкування Дня ЗСУ вінничани мали змогу висловити свою повагу та вдячність захисникам України, які воюють з терористами та найманцями. Цей захід показав, що кожного дня з'являється все більше людей, які проявляють свою активну громадську позицію та долучаються до волонтерів, а це вкотре доводить нашу нездоланність та рішучість на шляху до перемоги. Також періодично проводиться акція "Нагодуй захисника України". Вона перевершила всі наші очікування, адже, крім учасників "Вінницької кулінарної сотні", допомогти нагодувати чоловіків в зоні АТО виявили бажання більше сотні волонтерів та просто небайдужих вінничанок. Хлопці на Сході неодноразово говорили, що в повсякденному харчуванні дуже не вистачає гарячих страв, тому приготування сухої суміші для борщів виявилося чудовою альтернативою повноцінної першої страви за 15 хвилин.

Керівництво Вінниччини нагородило кращих волонтерів та благодійників області Чи було відзначено учасників об'єднання "ВСІ разом"?

- Так, на урочистому святі "Благодійник 2014", яке проходило у вінницькій філармонії, учасники об'єднання "ВСІ разом" отримали подяки за значущу волонтерську роботу. Очільники області та міста відзначили високий патріотизм наших волонтерів та подякували за вагомий внесок у підтримку української армії. Але для будь якого волонтера найважливіша подяка – це врятоване життя, адже це наша основна мета. Особисто для мене немає нічого ціннішого, аніж щаслива сім'я живого захисника і патріота України. Взагалі військові події в Україні змінили ракурс бачення волонтерства. Ми на власні очі побачили, як активізувалося суспільство в допомозі переселенцям, військовим. Важливо, щоб до волонтерства долучалися люди, які були далекі від цієї роботи – художники, працівники культури, бізнесмени.


Прикладом спільної роботи з метою допомоги українським військовим став масштабний захід Вінницька толока "Допомога кожного - Шлях до перемоги". Поділіться подробицями проведення даного проекту

- Разом з Оленою Павловою та Раїсою Панасюк ми організували Вінницьку толоку для того, щоб в одному місці зібрати й перезнайомити усіх тих, хто формує тил наших військових та допомагає бійцям АТО. У Експоцентрі робили все: виготовляли маскувальні сітки та костюми, збирали теплі речі для бійців, проводили дитячі майстер класи по виготовленню сувенірів, в'язали теплі речі та продавали сухий борщ. Спільними зусиллями до участі в толоці ми долучили близько двох десятків волонтерських організацій та окремих благодійників. Нам дуже хотілося звернути увагу громадськості та показати, що допомагати військовим в зоні АТО можна навіть тоді, коли бракує коштів та обмаль часу. Адже багато людей хоче, але не знає, яким чином допомогти. Тому протягом п'яти днів роботи вінницької толоки ми намагалися продемонструвати та запропонувати усім охочим механізми волонтерства.

Який з проектів, втілених благодійниками та волонтерами, потребував найбільших затрат часу та коштів?

- На мою думку, це був проект по будівництву "Алеї Слави Героїв АТО" у вінницькому військовому госпіталі. Створення цієї алеї є чудовим прикладом згуртованості небайдужих людей. Все починалося з ідеї уродженця села Холодівка Тульчинського району – 22-річного бійця Дмитра Вовка, який лікувався в обласному військовому госпіталі. Саме там народилася думка створити у Вінниці місце, де всі бажаючі можуть вшанувати подвиг Героїв АТО. Кошторис цього проекту склав 180 тисяч гривень. Учасниця об'єднання "ВСІ разом" , голова ГО "Фундація медичного права та біоетики України" та викладач Вінницького національного медуніверситету Олена Верлан-Кульшенко працювала над пошуком благодійників, які безкоштовно надали будівельні матеріали та забезпечили їх доставку. Загалом, до створення "Алеї Слави" долучилося чимало небайдужих мешканців Вінниччини - це і держслужбовці, і студенти, і громадські активісти, і підприємці.

Людмила Анатоліївна, що, на вашу думку, найважливіше в роботі волонтера?

- Вважаю, що тут найважливіше нестримне прагнення допомогти. Адже, хто дійсно хоче бути корисним, той завжди знайде в собі сили і можливість долучитися до благодійності. У час, коли в країні йде війна, коли наші бійці так потребують допомоги і підтримки, як моральної, так і матеріальної, особливо важливо об'єднувати зусилля та бути учасниками акцій та проектів, спрямованих на допомогу та зміцнення бойового духу наших героїв. Адже таким чином ми зможемо наблизити довгоочікувану перемогу та мир.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі