Іван Сікора
експерт з питань антикорупційної та бюджетної політики, директор Фундації "Відкрите суспільство" www.osf.org.ua
18.01.2015
7

Незаконні забудови Києва та позиція Кличка

"У нас дуже багато незаконних забудов. Інформація для тих хто будує незаконно - слідкуйте, після Нового року ми зноситимемо незаконно зведені будівлі", - сказав тоді В.Кличко. Це було в кінці грудня 2014 року. Правда після обрання В.Кличка міським головою та комплектацією "своєю" командою КМДА, за більш як півроку можна розібратися де незаконні, а де законні забудови. Але це можна зробити тоді, коли у членів команди немає інтересів у будівництві. Інтересів приватних, передовсім. Або є інтерес справді навести лад та наповнити бюджет міста. Але ж набагато легше вирішити питання наповнення бюджету за рахунок виборців, чи не так ?

Зараз в Києві більше 10 незаконих забудов, де місцеві жителі активно боряться із забудовниками. Уточнимо - там де місцеві жителі активно боряться із забудовниками, обєднанні та працюють із громадськими експертами.

Для спротиву забудові потрібна не лише активна громада, але й громадські експерти, які можуть розібратися із документами та захистити інтереси місцевих жителів у переговорах із забудовником та владою.

Влада може почути голос громади коли вона хоче його почути. А це буває переважно перед виборами. Згадуєте Януковича з його виборчим гаслом "почую кожного".

В суботу, 17.01 В.Кличко після зустрічі в понеділок 12.01 в КМДА із ініціативними групами ряду незаконних забудов, вирішив вийти на один із обєктів.

Приїзд мера Києва Віталія Кличка на вулицю Волгоградську, 25, де незаконно збираються будувати 14-поверхівку всупереч порушенню законодавства та невдоволенню місцевих мешканців, дав черговий привід замислитись. З ким Ви пане Кличко ? Треба нарешті визначитися. Це безперечно важко, коли основу команди складають забудовники. Але потрібно.

"Здесь не будет никакого беспредела..." ?

Місцеві мешканці та експерти очікували появи мера Києва Віталія Кличка на незаконій забудові. Він з'явився. Тим не менше, кияни по-різному сприйняли приїзд міського голови. Особливо після того, як Кличко заявив: "Не переживайте. Я взял лично этот конфликт под контроль и могу вас заверить, что здесь не будет никакого беспредела. Я взял обязательство перед вами, вы мне дали право отстаивать ваш интерес. И поверьте мне, я это сделаю". Але його запевненням не дуже вірили.

Віталій Кличко перед камерами посміхався і обіцяв і далі боротися з незаконним будівництвом. Чи не міг В.Кличко вийти до жителів із рішенням про дострокового розірвання Договору оренди з ТОВ "ВАГРА" та скасування рішення нелегітимної Київради від 23.10.2013р., №419/9907 ? Нагадаємо, що рішенням попередньої міськради від 23 жовтня 2013 року у мешканців вул. Волгоградської "забрали" 6,5 соток землі без погоджень з користувачами прилеглих ділянок, неправомірно віддавши існуючому тут магазину 15 соток землі. У випадку появи 14-поверхової "свічки" з підземним паркінгом і заселення будинку великою кількістю людей поруч зі школою і дитсадком у місцевих мешканців погіршаться умови проживання.

Чи міг В.Кличко розібратися, за півроку в КМДА, із цим питанням і з декількома десятками подібних будівництв ? Міг, але чи хотів ? Боротися із корупцією, обіцяти розібратися, тягнути час до виборів, а далі, зупинити декілька незаконних будівництв і прозвітувати про успіхи. Чим не стратегія ? Все це нагадує "попєредників", на жаль.

Більше того, забудова на Волгоградській на Соломянці є яскравою ілюстрацією наслідків ідеології розвитку Києва шляхом ущільнення території забудови. Подібні проблеми і на інших незаконих забудовах, як то на Шулявській, 32 біля зоопарку. Навіть якщо не брати до уваги порушення містобудівних норм та обмежень, там забудовник платить аж 30 коп за кв. метр землі або 30 грн за сотку в місяць. Будує "свічку". І це центральний, Шевченківський район столиці. Ущільнення буде здійснюватися за рахунок подвір'їв існуючих житлових будинків та зелених насаджень. Все це закладено у сумновідомому проекті Генплану Києва 2025 "імені Черновецького". Цей документ чомусь лобіюється очільниками КМДА на чолі з Кличком.

І це при тому, що будучи в опозиції, Кличко виступав проти Генплану Києва 2025. Ситуація із проблемними, а точніше незаконними будівництвами в Києві, які мер обіцяв зносити, в разі прийняття Генплану Києва 2025 означатиме такі ж проблеми, як і на Волгоградській, 25 на Соломянці та на сотнях інших територій у Києві. Вже зараз у місті є більше десятка проблемних забудов, проти яких активно протестують місцеві жителі. Експерти нарахували понад 70 потенційно проблемних забудов лише в частині Печерського району Києва.

За оцінками експертів, на вул. Волгоградській, 25 чиновники-архітектори, видавши документи забудовнику, чомусь "не побачили" завідомо занижену категорійність будівлі, відсутність екологічної експертизи проекту, небезпечність зсувів ділянки, неузгодженість із мешканцями зазначеної забудови, відсутність прибудинкової території та інші порушення містобудівного розрахунку. Фактично можемо говорити про ознаки підробки документів, які були погоджені, зокрема, департаментом містобудування та архітектури КМДА. Зокрема, головним архітектором Целовальником, який очолює цей департамент. Дивно, що досі головний архітектор столиці залишилися у "спадок" від Попова і "співає" ту ж пісню, що і при попередниках. Слова пісні прості та відомі - Генплан 2025 (читай легалізація незаконих землевідведень та забудов) та Детальні плани "кусків" в рамках районів за які готові заплатити забудовники для фактичної легалізації незаконих забудов.

Зрозуміло одне, доки громада, виборці, не будуть відповідально ставитися до того кого вони вибирають, будуть більше слухати ЕКСПЕРТІВ, а не PR технологів, то справа не зрушить із місця. Потрібно вимагати декларування політиками чітких позицій щодо знакових для кожного міста питань. І контролювати, інформувати та протестувати тоді, коли думка громади ігнорується.

Лише активний громадянин може відстояти свої права. Громада може перемогти орду, але лише коли вона організована, активна та має знання своєї правоти та аргументи на захист своєї позиції.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі