Вiдмова України вiд позаблокового статусу - перший крок щодо iнтеграцiї

Як показали останнi подiї, (незаконна анексiя Криму, ведення проти нашої держави так званої "гiбридної вiйни", вiйськове втручання Росiї в схiдних регiонах України, постiйний полiтичний, економiчний та iнформацiйний тиск з боку Росiї), Україна змушена шукати ефективнi гарантiї незалежностi, суверенiтету, безпеки i територiальної цiлiсностi.
I ось позавчора, 23 грудня, у Верховнiй Радi конституцiйною бiльшiстю голосiв був затверджений законопроект "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо вiдмови України вiд здiйснення полiтики позаблоковостi", внесений президентом Петром Порошенком.
Згiдно з документом, передбачається, що до основних напрямiв державної полiтики з питань нацiональної безпеки вiдноситься поглиблення спiвпрацi з Органiзацiєю Пiвнiчноатлантичного договору з метою досягнення критерiїв, необхiдних для отримання членства в цiй органiзацiї. Також законопроект передбачає, що прiоритетом нацiональних iнтересiв України є отримання членства в Європейському союзi та iнтеграцiя в євроатлантичний простiр безпеки.
У результатi вступу до НАТО Україна змiцнить свою територiальну цiлiснiсть, полiтичну незалежнiсть, здобуде гарантiї безпеки. Сепаратисти та зовнiшнi агресори втратить силовi основи для можливої реалiзацiї своїх планiв та провокацiй. Крiм того, вступ до НАТО означатиме остаточний вихiд України з пiд впливу Москви та лiквiдацiю можливостi його вiдновлення в майбутньому. Росiя це розумiє i саме тому вiдмову України вiд позаблоковостi у Кремлi сприйняли дуже гостро.
Безумовно, шлях України до НАТО може зайняти багато часу. Спочатку Українi слiд провести необхiднi реформи, провести референдум про вступ до Альянсу. Однак, крiм реформ, потрiбна ще згода країн-членiв НАТО, а її поки-що немає.
Але перший крок щодо iнтеграцiї до Північно-Атлантичного альянсу та Євросоюзу Україна вже зробила – це вiдмова нашої держави вiд позаблокового статусу.
Тепер має бути розроблений якiсний щорiчний план "Україна-НАТО", має бути пiдготовлено вчасне та якiсне звернення до НАТО стосовно надання плану дiй щодо членства, i звичайно ж – не варто вiдкладати "у довгий ящик" проведення необхiдних реформ.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі