Таїса Олійник
У свої блогах я планую писати про різні жанри кінофантастики: постапокаліптику, стімпанк, космічну оперу, зомбі-апокаліпсис.
06.11.2014

Три закони зомбування. Частина 2

(Методичка в чотирьох частинах)

Частина 2

"Влада — мета, а не засіб", Джордж Орвел, "1984"

Для чого тоталітарна держава зомбує людей? А для чого це роблять шахраї? Для того, щоб їх обікрасти. Не заради великої мети чи побудови Царства Божого на землі. І вже точно не для того, щоб допомогти. Тоталітарним сектам потрібні квартири та гроші. Тоталітарним дерважавам - люди, які будуть безкоштовно працювати і добровільно помирати. Звісно, краще не прямо відбирати, а зробити так, щоб самі віддали. З посмішкою на обличчі. Тут уже жодних претензій до маніпулятора немає. Навіть прокуратура безсила.

Хто зомбує?
Тоталітарні секти, держави, групи та родини будують за принципом піраміди. На вершині — вождь. Всередині — виконавці, внизу — зомбовані, комформісти. На найнижчому щаблі - залякані та переслідувані

Вождь. Він же гуру, вчитель, полководець, Старший Брат. Вождь переніс в дитинстві і юності багато принижень. Дівчата йому відмовляли, однолітки кривдили. Людина талановита, чутлива і болісно самозакохана. Не завжди розумна, але має волю. Людей зневажає, і водночас боїться. Щиро вірить в Ідею, яку сповідує. Інакше люди за ним не підуть. Влада йому потрібна як нагорода за приниження, перенесені раніше. Він кайфує від неї.

Лідер часто грає роль батька. Психологічно для будь-кого батько - той, хто краще за тебе все знає, все розуміє, кому підкоряються безумовно. Батько критиці не підлягає. Сам він може порушувати правила. "Чому я не можу курити, а тато курить?" - "Ти ще маленький".
Вождь — це Надістота, Надлюдина. Геній. Він говорить із Богом. Одинокий вовк. І розум тут ні до чого. Розум породжує сумніви. А вождь не повинен їх мати, інакше не поведе за собою. Його біографія часто міфологізована. Людині важко підкоритися іншій такій самій людині. А Надістоті, або батьку - залюбки.

Своєю владою Вождь ділиться з виконавцями. Вони можуть разом із ним вірити Ідеї, а можуть не вірити. Але приймають правила гри, бо ділиться з ними владою і грошима. "Нещодавно говорив з російським журналістом. Там усі все розуміють. Путіна лають. Нормальні хлопці". Звичайно, розуміють, аякже. Без тих, хто розуміє справжній стан речей, ефективної пропаганди не зробити.

Крім зазомбованих, які щиру вірять в Ідею, в тоталітарній групі є відсоток людей, які зберегли здоровий глузд. Завдання лідера та виконавців - зробити так, щоб їхній голос не звучав. Частина розумних стає конформістами. Роблять вигляд, що підтримують Ідею, бо виглядає, що це ніби роблять усі.

Залякані люди не вірять в Ідею. Колись навіть виступали проти, але з ними поговорили, і тепер вони бояться слово сказати. Їх маргіналізують, принижують, висміюють. Якщо не вдасться залякати, виганяють або знищують.

Часто вождь залишається вірний своїй Ідеї до кінця. Зомбовані можуть ніколи не вийти з цього стану. Контрпропаганда розрахована на заляканих та конформістів.

Найслабша ланка у тоталітарній піраміді - виконавці. Зазвичай буває так. Якась поразка, як от кримінальна справа, може похитнути впевненість у вожді. Виконавці тікають із грошима. Вождь залишається сам на сам із натовпом. Певний час за інерцією йому вірять. Але коли бачать, що той зовсім не Надістота, а звичайна людина, відчувають, що їх обманули. Тоді лють їхня страшна. Той, хто марив про панування всесвітом, опиняється мертвим у каналізаційній трубі.

Які ж методи використовують тоталітарні групи для маніпуляції?

(Далі буде...)

Частина перша

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі