Таїса Олійник
У свої блогах я планую писати про різні жанри кінофантастики: постапокаліптику, стімпанк, космічну оперу, зомбі-апокаліпсис.
05.11.2014
1

Три закони зомбування

(Методичка. В чотирьох частинах)

Частина 1

Коли я вчилася в інституті, нам говорили, що для ефективної пропаганди потрібен особистий контакт. Емоції, як хвилі, передаються від людини до людини - суто фізичний процес. "Для телебачення, - казали нам, - це не підійде. Бо перед екраном сидить особа, і з нею слід говорити логічно". Тепер же ми знаємо, що з телевізора можна зомбувати як одинаків, так і цілі народи. Спасибі путіну-кісельову.

Вам навіть не обов'язково дивитися телевізор. Головне потрапити в інформаційне поле. Бабуся телефонує вечорами і переказує новини. Радіо в машині, люди в маршрутці, колеги на роботі обговорюють міжнародну обстановку. Звідси і виникає стандартна репліка: "Я телевизор не смотрю, но знаю, что в Киеве хунта убивает русскоговорящих!"

Не можна сказати, що зомбування - це ноу-хау. Метод випробуваний не століттями, а тисячоліттями. Деспотичні держави, тоталітарні секти, мафія та злочині угруповання, навіть домашнє насильство побудовані на основі трьох законів зомбування. Алкоголіками та наркоманами теж стають люди, які потрапляють під їхню дію.

Отже, Три Закони:

1. Обраність


Це гачок, на який ловляться майбутні зомбі. Медіа маніпулюванню не піддаються тільки діти і душевнохворі. Це правда. Як і те, що у тоталітарних сектах найбільше людей з вищою освітою. У них краще розвинена фантазія і здатність до абстрактного мислення. Водночас жертвою стає людина, готова нею стати. Хто потрапляє у секти? Ті, хто опинився у складній ситуації. Розлучення, закінчення інституту, звільнення з роботи, повернення з в'язниці, переїзд. Це люди в депресії. Не знають, куди йти, що робити, де взяти гроші, де знайти квартиру. Старий світ закінчився, нового ще немає. Мине час, людина влаштується на роботу, одружиться, заробить. І в секту, тим більше злочинне угрупування не піде.
Дезорієнтованій і непотрібній людині дуже приємно почути: "Ти особливий!" Головне, не потрібно - на перших етапах - докладати зусиль. "Ти кращий, бо таким народився", "Мы русские — с нами Бог!". Група, у яку ти потрапив, — коло обраних. І ти теж. У зовнішньому світі ти — ніхто. А тут, усередині групи — обраний. Чай, печиво, наркотики - все для тебе! Це тішить самолюбство, знищене складною життєвою ситуацією. Обраність підкреслюють таємне знання, ступені посвячення та ритуали.

2. Ізоляція

2 квітня 2008: члени секти "Російська Істинно-Православна Церква", вийшли зі свого схову, де шість тижнів чекали кінця світу.

Другий етап зомбування відбувається двома шляхами. З одного боку, людина добровільно обмежує спілкування з родичами і друзями, які її "вже не розуміють". З іншого, маніпулятор примусово ізолює людину від оточення. Спершу непомітно, викликаючи почуття провини. "Чому ти не прийшов на наше зібрання? Свєта спеціально для тебе спекла печиво." Потім ізоляція наростає у вигляді рекомендацій не читати певну літературу, не слухати музику. Звісно, для блага нового адепта. Завершується занурення у секту чи злочинну групу прямим насильством та примусом. Адепт тепер живе в закритому будинку, якій за периметром охороняють автоматники. Якщо це країна, то вона закриває кордони і опускає залізну завісу.

3. Страх

"Страх вбиває розум" — Френк Герберт, "Дюна"

Якщо людина налякана, вона втрачає здатність тверезо міркувати. Грають зазвичай на інстинктивних страхах, які стосуються здоров'я, рідних та дітей. "Диявол!" "Педофіли!" "Гейропа!" "Вони хочуть забрати наших дітей!". Зачіпають образи, з якими пов'язана сильна емоція: люди горять заживо, нацисти гвалтують вагітних жінок. Нагнітання страху поєднують із ейфорією. Жахливі новини - прекрасний концерт. Завдання - так налякати людину зовнішнім світом, щоб навіть не думала туди поткнутися і перевірити, чи там дійсно їдять дітей.

За умови, що жертва готова, маніпуляція відбувається дуже швидко. Я знала суб'єкта, якого примудрилися зазомбувати за тиждень. Місяць — цілком реально. Маніпуляція може тривати безкінечно довго.

Для закріплення вищевикладеного пропоную вправу під назвою "циганський гіпноз".

- Эй, красавица, иди сюда, - Обраність

- Давай, отойдем, я всю правду расскажу, - Ізоляція

- Вижу, что у тебя скоро умрет кто из родителей (ребенок), - Страх

І жертва виносить з дому всі цінності. А потім в міліції навіть пригадати не може, як це сталось.

Тепер поговоримо про те, хто зомбує. І для чого?

(Далі буде...)

Частина 2

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі