Сергій Чирков
Член національних спілок письменників і журналістів України, фундатор і голова літературного об'єднання "Самотній вовк". Автор двотомного роману-подорожі "Ковчег. Колискова для смерті" (2013), електронного "недетективу у 224 убивствах і 17 замахах "Дім-Дом" (2013), кількох поетичних збірок, численних статей у періодиці.
28.09.2014

Чому збожеволів рядовий Мальцев?

Росія змінила ставлення до України. Не помітили?

Учора ми з вами поголовно були "бандерівцями", наша влада – "київською хунтою", законно обраний президент – "злочинцем", а Донбас – Донецькою і Луганською народною республіками і водночас праобразом Новоросії. Чому нас так називали і принижували, загальновідомо – Путін велів. Бо така його світоглядна концепція.

І от ми знову, вважай три тижні, стали для північних сусідів українцями, президент – президентом і обрів людське ім'я, на печерських пагорбах Києва набрали законних обрисів Верховна Рада і Кабінет Міністрів, а схід країни поступово перетворюється на Донецьку і Луганську області. А так, як на початку вересня, сьогодні про нас говорити не можна. Чому? Та тому що така команда надійшла з Кремля. У вигляді путінських циркулярів. Росіяни прочитали їх – і того ж дні переінакшилися.

Вам це нічого не нагадує? А мені нагадало. Рядового Мальцева, з яким мені випало служити у війську часів Радянського Союзу. Того Союзу, за яким кремлівський верховник, виїхавши до Монголії, щоразу гірко плаче.

… Мальцев спочатку не був солдатом. Навіть не хотів ним бути. Солдатом його зробили, завівши до лазні з білими від інею стінами і стелею, бо хто ж її уночі топитиме, і сказавши зняти з себе все, у чому їхав сюди два тижні, і надягнути однакове.

Не хотів Мальцев й у Ленінську кімнату, бо туди одразу приходив замполіт. Сідав напроти і намацував очима. Чомусь саме Мальцева, хоча були й інші хлопці. Тож Мальцеву починало туманитися, голомозі товариші по зброї танули й переставали існувати, і він залишався сам на сам з намальованим на дубовій, щоб назавжди, дошці Леніним і жвавим замполітом, який одразу ставав дубовими устами для намальованого Леніна і також переставав існувати у вигляді людини, хоча слова з нього йшли.

Тих слів солдат Мальцев зрозуміти був не годен, лише записував. Тому замполіта боявся.

Проте Леніна рядовий Мальцев став боятися стократ більше.

Стократ тому, що Леніну перед тим виповнилося сто років, а він навіть не кашлянув. І навіть є більш живим, сказав замполіт, ніж він, рядовий Мальцев.

Почувши таке, Мальцев злякавсь і обмацав себе на предмет смерті, яку він напевне у собі проґавив.

– Та ти не білій так! – заспокоїв замполіт, завваживши, яке враження справила його фраза на хлопця у погонах. – Ленін живіший не лише за тебе, а й за всіх теперішніх людей планети. І можливо, навіть – за майбутніх.

Мальцев про живучість вождя і в школі вчив, але тоді Ленін нічого від нього не вимагав, а тепер вимагає. Та й з уроками як: відповів – і забув. А тут – ні. Замполіт сказав, що без Леніна у голові він нікого ні з ленінської кімнати, ні з армії не випустить. І подивився на Мальцева строгими очима Леніна, намальованими ротним каптьором.

Від цього погляду у солдатовій голові остаточно перевернулося.

На його очах вічний, адже на дубовій дошці, Ленін, вічний, хоч і молодий, замполіт і вічна, тому що багато зброї, яка ніколи не поіржавіє, бо її змащують, армія раптом стали замерзлою водою. Тобто – айсбергом. А він, рядовий Мальцев – став маленькою зеленкуватою мурахою зі звіздою на шапці. Вмороженою у вічну крижану брилу мурахою, що плаває у крижаному, адже Забайкалля, морі. Ні вусиком не ворухнути, ні тонкою ніжкою смикнути.

Від цього видовища у голові Мальцев перестав спати, а потім і їсти.

Не спав і не їв цілий тиждень. Було б і довше, проте здогадливий замполіт одного разу підійшов і скомандував:

– Рядовий Мальцев! Ленін сказав, щоб ти повечеряв!

Солдат отетерів, а потім слухняно взяв ложку і, на загальне здивування, з'їв усе принесене. Ще й компотом запив.

Зуздрівши диво від власних, обіпертих на безсмертного вождя, слів, замполіт просвітлів обличчям і подав наступну команду:

– Рядовий Мальцев! Ленін сказав, щоб ти лягав спати!

Солдат упав на ліжко, наче скошений кулею ймовірного противника, підіпхнув під щоку долоню, як робив у дитинстві, і, блаженно позіхнувши, за хвилину заснув.

Так і жив він відтоді з Леніним у голові. І лягав, і вставав, і спав, і обідав, і вмивався й голився – виключно за командою намальованого каптьоромЛеніна, який з дубового став раптом живішим за нього. Аж поки зі штабу армії прислали у письмовому вигляді наказ – рядового Мальцева комісувати як негодящого для майбутніх дій проти імовірного противника.

Додому солдата привезли у супроводі. Побачивши сина, мати зраділа і кинулася, було, обійняти. Проте хлопець наїжачивсь, зробив сердиті очі й сховався за спину повноважного представника армії. Офіцер був готовий до такого повороту, тому, на відміну від матері, не розгубився. Він відступив убік і скомандував, вказуючи перстом на занімілу жінку:

– Рядовий Мальцев! Ленін сказав, що це твоя мати!

Хлопець зрадів і слухняно обійняв неню…

Хіба це не про Путіна і нинішню Росію?

Не країна, а "нєдоразумєніє" – сказав про Україну Путін.

І Росія скосила очі на наші території.

У Києві владу захопили бандерівці і збираються йти на Москву, – з акторською тривогою у голосі заявив Путін.

Й Україна на підконтрольних йому теренах миттєво перетворилася на ворога номер один, стрімко обігнавши США.

Україна вкрала наші території, – випростав перед собою войовничий жезл задерев'янілий від історичності моменту Путін.

І Росія пішла на нас війною, не замислившись ані на хвилину.

Тому що Путін сказав.

Мені шкода рядового Мальцева.

І того, з котрим мені випало служити.

Й нинішнього Мальцева, на якого Путін перетворив Росію, забравши у неї розум і волю і перетворивши на слухняний й безвільний рослинний організм.

Тому повідомлення про те, що на центральні телеканали РФ прийшли нові вказівки, які забороняють словесно ображати Україну, мене не так втішили як насторожили. Уявилося, що завтра Путін скаже, що ми знову брати, і пошле свій люд брататися. І вся російська орда слухняно ломоне через кордон, витоптуючи все живе на своєму шляху. Адже йтиме не від серця й не від любові, а тому, що Ленін… даруйте – Путін сказав.

Нам не потрібні брати, які дозволили забрати в себе розум.

Проте неділя – це день, коли ми з вами розглядаємо

ПОДІЇ ТИЖНЯ ОЧИМА ПОЛІТИЧНОГО АНЕКДОТУ

Протягом 22–28 вересня анекдот придивлявся і прислухався до обіцяного мінськими підписантами "перемир'я". Побачив і почув він те, що й ми з вами – гуркотіти стало менше хіба що у Луганську з Донецьком. На інших фронтах бойові дії тривали – терористи за дієвої підтримки російської армії повсюдно атакували українські війська, обстрілювали звільнені від них території. І, найприкріше, збільшили зону майбутнього "особливого статусу". Приміром, якщо до початку перемир'я захоплений росіянами Новоазовськ виглядав острівцем посеред нашого контролю і навіть вселяв надію, що українці влаштують ворогові котел, то нині цей острівець разом з прилеглими містечками і селами зрісся з основним масивом, підконтрольним терористам.

Тож перемир'я було, а миру – ні. Й ми продовжували втрачати свої землі.

Не захотіли творці інтернет-жартів відпустити й тему народної люстрації політиків – надто вона благодатна, та й дійство на тижні тривало. Тож довелося знову утворювати окремий розділ.

Заключні дві добірки анекдотів присвячені подіям в Україні та Росії. Проте цей поділ умовний, адже так чи інакше розмова точиться навколо війни між нами. Читайте.

ТИ НАВІЩО "ЛИМОНКУ" ГРИЗЕШ?

22.09.2014

30-кілометрова чорнобильська зона – це просто рай порівняно з 30-кілометровою зоною в Донбасі.

х х х

Першою про виконання своєї частини мінських угод доповіла Росія. Вона заявила, що її військ в Україні немає.

23.09.2014

Десь у Луганську:

– Ти навіщо "лимонку" гризеш?

– Так іншої гуманітарної допомоги Путін не прислав.

24.09.2014

Новини ДНР.

Армія Київського району Донецька веде кровопролитні бої з армією Кіровського району. Верховні головнокомандуючі армій Ленінського, Куйбишевського та Ворошиловського районів зібралися на сходняк і вирішують, до кого з пацанів приєднатися.

25.09.2014

– Що за вибух дивовижної сили був сьогодні в Донецьку?

– Це здетонував один з білих КаМАЗів з "гуманітарною допомогою".

х х х

Російська промисловість не встигає випускати танки для перемир'я на Донбасі.

26.09.2014

На Донбасі життя дорожчає, але при цьому нічого не коштує.

х х х

Перемир'я у Донецьку – жодного пораненого й убитого, лише побиті, пограбовані й зґвалтовані!

27.09.2014

Будівельні новини.

Бойовики на Донбасі будують "русскій мір". Будівництво ведеться вахтовим методом. З Росії регулярно завозять цегли різного калібру й техніку з будівельниками, а назад вивозять устаткування українських заводів.

28.09.2014

За чутками через детонацію гречки й цукру в Донецьку з останнього гумконвою до Росії не повернулося кільки КаМАЗів.

ДОБРА НОВИНА ДЛЯ СМІТТЄВИХ БАКІВ

22.09.2014

Біля Верховної Ради розмовляють два сміттєвих баки:

– Ти скільки вчора прийняв депутатів?

х х х

Порошенка запитують:

– Голова СБУ Наливайченко, як випускник московської школи КДБ, підлягає люстрації?

– Ні, тому що він там погано вчився.

23.09.2014

– Тату, а що таке люстрація?

– Це коли всіх, хто носив з Леніним колоду на суботнику, нарешті відправляють на пенсію.

24.09.2014

Гарна новина для сміттєвих баків.

Партія регіонів таки йде на вибори у мажоритарних округах.

25.09.2014

Сміттєво-люстраційні баки – устаткування подвійного призначення.

х х х

Нова українська забава: проголосувати за депутата, а потім заштовхати його у сміттєвий бак.

26.09.2014

Корисна порада.

Якщо вам зустрівся політик, котрий потребує негайної люстрації, а під рукою немає сміттєвого контейнера – не впадайте у відчай: для люстрації можна скористатися урною.

26.09.2014

Після того, як генпрокурор Ярема заступився за свого заступника Даниленка, котрий прихопив 140 га громадської землі, у радіусі кілометра від Генпрокуратури прибрали всі сміттєві баки.

28.09.2014

– Київські комунальники протестують проти вкидання депутатів у їхні баки.

– Шкода стало регіоналів?

– Кажуть: "Годі бруднити нашу техніку!"

– А що пропонують?

– За технічними умовами цей вид відходів слід спускати в каналізацію.

НЕПОПРАВНА ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

22.09.2014

Російське ноу-хау.

Боротьба з загрозами російськомовним жителям Донбасу шляхом їхнього винищення.

х х х

– Чому Путлер відсторонив Гіркіна?

– У нього краще вийшло реконструювати Третій рейх, ніж у Гіркіна Новоросію!

х х х

– Про що Порошенко вів переговори в Америці?

– Умовляв Обаму відкрити воєнторг у Дніпропетровській або хоча б у Львівській області.

х х х

Конвой імені Путлера наніс Донбасу непоправну гуманітарну допомогу.

х х х

– Опубліковано нову економічну модель Новоросії: люди там будуть працювати за їжу.

– А податки платитимуть хлібними крихтами?

х х х

– Навіщо російські терористи перетворили Донбас на концтабір?

– А за допомогою Путіна нічого іншого не побудуєш.

23.09.2014

У результаті тривалих кровопролитних боїв армії Новоросії вдалося звільнити місцеве населення від пенсій, соціальних виплат і робочих місць.

х х х

Раніше Богдан Хмельницький на Софійської площі показував, де слід шукати друзів, а тепер – куди треба стріляти.

х х х

– Батьку, мені шкода кабанчика різати...

– То уяви, що це Путін.

– Уявив! А можна я його голими руками задушу?

х х х

Ініціатива киян.

Настав час переплавити арку дружби на щит для захисту від братньої любові.

х х х

Стало відомо чому Обама відмовив Порошенку в зброї.

– Зустрінеш Путіна, не займай! Він – мій, – сказав Барак українському президентові.

24.09.2014

– Чим Україна відрізняється від Росії?

– В Україні судять за розгін демонстрації, у Росії – за організацію.

х х х

– Як перекласти українською приказку "Поки смажений півень у дупу не клюне"?

– Дуже просто – "Доки шина під Радою не запалає".

х х х

– Фізичні особи в Україні тепер можуть купити валюту тільки на 3 тисячі гривень.

– Незабаром у нас за покупку валюти взагалі у фізморду даватимуть.

х х х

– У чому причина поразок української армії на Донбасі?

– У нас мало генералів.

– В армії?

– Ні, в окопах.

х х х

– Чули, батальйон "Дніпро" перетворено на полк?

– Коломойський на війні стільки заробив, що може дозволити собі й дивізію.

25.09.2014

От усі вимагають відставки Гелетея. А де гарантія, що замість головного охоронця Ющенка Порошенко не призначить міністром оборони сторожа Віктора Андрійовича?

х х х

– В Україні вводиться трудова повинність громадян для виконання суспільно-корисних робіт в умовах воєнного часу.

– Тож якщо Порошенко піде у відпустку, будь-якого українця можуть змусити працювати навіть президентом?

26.09.2014

Промо-акція від терористів ДНР і ЛНР:

"Ми все для вас вкрадемо у вас".

х х х

ФК "Металіст" запатентував відому кричалку "Путін – Х...йло" і за два місяці одержав у вигляді роялті три річних бюджети "Барселони".

27.09.2014

– Міноборони запевняє, що українська армія на 90% готова до зими.

– Тобто, дружині Гелетея шубу вже купили.

х х х

ДНР анонсувало свою валюту – "гопики".

28.09.2014

– Чим нова Верховна Рада відрізнятиметься від старої?

– У ній замість двох Балог буде три.

х х х

– Співаючий ректор Поплавський знову йде в депутати.

– Цікаво, хто його цього разу послав?

х х х

Коли Україні буде чим воювати, воювати буде ніким.

ЗАМІСТЬ ТРЕТЬОГО РИМУ – ТРЕТІЙ РЕЙХ

22.09.2014

– У Росію стало менше приходити трун з Донбасу.

– Це тому що в одну труну стали класти по двоє-троє.

х х х

– У Московії банкрутують усі туристичні фірми.

– Крім однієї – котра забезпечує путівками військових, які бажають провести відпустку на Донбасі.

х х х

– Росія мала намір побудували Третій Рим.

– Проте вийшов у неї, як бачимо, Третій рейх.

х х х

Нова віра росіян – ху...лославіе.

23.09.2014

Дрібніють московські правителі. Ленін був вождем революції, Сталін – переможцем фашизму, Брежнєв – батьком застою. А Путін – просто Ху...ло.

х х х

– Чули, новим героєм "Спокойной ночі, малиши!" буде уссурійське тигреня.

– І зватимуть його, звичайно ж, Усуруся.

х х х

Росіяни, будьте обережні!

Після перегляду путінского ТБ ліва й права півкулі перетворюються на ліву й праву половинки!

24.09.2014

У РФ з'явиться нове офіційне свято – Ху.ловін. Відзначатимуть його 7 жовтня, у день народження Путіна.

х х х

У Росії нині два лиха: дороги й 84%.

25.09.2014

– Басков – золотий голос Росії.

– Кисельов – чорний рот Росії.

х х х

Вчені дійшли висновку, що сльози Путіна – це слиновиділення, типове для всіх видів крокодилів.

26.09.2014

– Чули, льотчицю Савченко, яка перебуває в московському полоні, возили до психлікарні.

– На огляд чи для зустрічі з Путіним?

х х х

– Не скажете, куме, Росія парламентська республіка чи президентська?

– Все залежить від того, в якому кріслі сидить диктатор.

27.09.2014

Як заявляє Дмитро Кисельов, "П'ятниця, 13-е" і "Кошмар на вулиці В'язів" – це викрадені американськими спецслужбами документальні хроніки кривавих діянь бандерівців і правосеків на Донбасі.

х х х

– До розуму Путлера, схоже, не достукатися.

– А прикладом пробували?

28.09.2014

У Москві напроти Міністерства оборони встановили Пам'ятник невідомому відпускникові.

х х х

Щодня опівдні в Петербурзі стріляє пушка, а снаряди рвуться на Донбасі.

Інші публікації автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі