Олександр Радчук
Оглядач інформаційного порталу "Слово і діло". Раніше працював кореспондентом у щотижневику "Власть денег" (2012-2013) та у щоденній газеті "Коммерсант-Украина" (2013-2014). За освітою - політолог (Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, Інститут політології та права, 2009 рік). Автор багатьох статей у ЗМІ та науковій періодиці.
11.08.2014
2

Небезпечна РНБО

Наприкінці минулого тижня секретар РНБО Андрій Парубій подав у відставку. Чутки про його наміри піти з посади з'явилялися із періодичністю раз на 2 тижні. Сам Парубій не раз пояснював, що така ймовірність існує і натякав на необхідність оновлення команди РНБО в зв'язку із обранням нового Президента.

Андрій Парубій – людина, яка з початку революційних подій на Майдані восени 2013 року займалася організацією життя наметового містечка та координацією загонів самооборони. Робив він ці речі досить успішно. Він один із тих, хто разом із демонстрантами попереджав провокації та завжди був на передовій у найвідповідальніші бої. Кажуть, що єдиний бій, який він змушений був пропустити через поранення – це ніч 18 лютого. Саме тоді силовики відтіснили протестувальників майже до сцени, відбити атаки вдалося шляхом титанічних зусиль та жертв з боку простих громадян, які тоді не покинули боротьбу.

Ще один факт – із приходом пана Парубія на Майдан – активізувалися більш радикальні патріотичні рухи. Він був і авторитетом серед найрадикальнішого крила Майдану – бійців "Правого сектору", які в свій час дислокувалися на 5-му поверсі Будинку профспілок, де в той час базувався Штаб спротиву.

В умовах цейтноту пан Парубій очолив РНБО. Завдання було не з легких – йому фактично з нуля, разом із міністром МВС та очільником Міноборони, довелося відновлювати обороноздатність країни. Для людини, яка не мала досвіду керування таким потужним державним органом як РНБО, Парубію вдалося в стислі строки налагодити роботу відомства.

Втім, значних успіхів на посаді він не досяг. Поточний рейтинг Парубія в системі інформаційного порталу "Слово і Діло" становить 32% - він виконав 7 з 22 зафіксованих проектом обіцянок, ще 9 його обіцянок мають статус "не виконано". Так, на передодні президентських виборів, пан Парубій пообіцяв, що вибори відбудуться у більшості районів Луганської та Донецької області, що було б можливо у разі успішної діяльності АТО. Однак, як свідчать дані ЦВК, цього не відбулося, і жителі цих регіонів не змогли скористатися своїми правами. Також екс-очільник РНБО не виконав обіцянку дану військовим стосовно отримання допомоги від сил НАТО. А головна мета, яку Андрій Парубій ставив на початку свого призначення в РНБО – зберегти цілісність та суверенітет України – залишилась голослівною після анексії Криму.

Серед виконаних обіцянок – створення "з нуля" Національної гвардії та сприяння у створенні добровольчих батальйонів, які наразі найефективніше діють в зоні АТО.

Причини помилок, очевидно, лежать на поверхні:

- Андрій Парубій не є самостійним політичним гравцем. Він завжди був "в орбіті" інших політичних важковаговиків.

- екс-очільник РНБО не є фахівцем із питань національної безпеки. Адже за фахом пан Парубій – історик, політолог та соціолог.

- сама структура РНБО в період активної фази АТО створювала його керівництву немало проблем. Оновити задубілу номенклатурну систему функціонування Ради в стислі строки було неможливо, і зрештою – це дало свої негативні результати. Адже, за інформацією джерел, РНБО посіло ганебне 2-ге місце за фактами витоку інформації, яка стосувалася АТО.

Ще однією причиною звільнення Парубія може бути й особиста воля президента Петра Порошенка. Адже Андрій Парубій – колишній партієць НУ, "Фронту змін" ы "Батьківщини" ніколи не був в обоймі команди новообраного глави держави. Експерти натякають і на можливість звільнення Парубія у зв'язку із власними політичними амбіціями: не виключено, що він стане ключовою фігурою у новому проекті Турчинова-Яценюка, можливість створення якого пророкують на базі політ.партії "Фронт змін".

Місце нового очільника РНБО експерти пророчать близьким соратникам Президента –Юрію Стецю, або нинішньому голові СБУ Валентину Наливайченку. Проте, цей список можливо дещо розширити: в переліку опинилися екс-міністр внутрішніх справ і соратник Президента Юрій Луценко, екс-очільник Секретаріату Президента Ющенка Віктор Балога, а також нинішній очільник МВС Арсен Аваков. Усі ці кандидати – більш досвідчені за Парубія, однак також ніколи не очолювали РНБО.

Головне завдання нового очільника РНБО – повністю оновити відомство та налагодити ефективну інформаційну політику. Петро Порошенко, маючи на меті дійсне оновлення РНБО під своєю егідою, мав би запросити найбільш досвідчених фахівців в даній сфері. А виконавцями могли б стати ті ж Володимир Горбулін (двічі очолював РНБО: з 1996 по 1999 роки; та у статусі в.о. – з 24 травня по 10 жовтня у 2006 році), або Євген Марчук (очолював РНБО з 1999 по 2003 роки). Втім, поки що про такі можливі наміри пана Порошенко не згадують.

Щодо самого Андрія Парубія, то він особисто повідомив на своїй сторінці у Facebook, що продовжить займатися допомогою добровольчим батальйонам. В якому статусі – він поки що не уточнював. Вочевидь, невдовзі ми зможемо побачити Андрія Володимировича в лавах якоїсь із політичних сил на парламентських виборах. Очевидно, що долучити до свого пулу такого авторитетного політика прагнутимуть багато партій.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі