Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
06.06.2014
3

Ще раз про Арбат

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Вперше "Москва" згадується Іпатєвському літописові у 1147 році. У квітні Місяці сюди приїзджав Святослав Ольгович, батько князя Ігоря Святославовича, а Юрій Долгорукий давав на його честь обід. Юрій прагнув підтримки у його прагненнях посісти Київський престол, але Святослав Ольгович відмовив йому у підтримці, хоча й визнавав родову лінію. Річ у тому, що посада Великого Київського князя була виборною, а не успадковувалась. Про необхідність бути обраним, говорив Юрію Довгорукому і боярин Громило, кажучи, що "в Русі народ володіє князями", тобто, Великий князь обирався.

Москвою Юрій Долгорукий оволодів віроломно. Тут на рядінні був боярин Кучко, посадник від князя Ізяслава. Мабуть, не ревнощі Юрія Довгорукого до красуні Кучківни, а бажання Юрчі бути самостійним правителем, призвели до загибелі посадника. Цей факт важливий тому, що Юрій аж ніяк не міг бути засновником тутешнього міста. Він прийшов на раніше посадське місто, форпост Київських князів. Невелике поселення, але було. Юрій переніс сюди свій двір.

Звернімо увагу на київську спадщину на Москві-ріці. Район, де нині стоїть новозбудованний храм, раніше мав назву "Києвець". Тут знаходиться монастир з назвою "Зачаттєвський" і два Зачаттєвські перевулки. Річ у тому, що грецькою "κυεω" означає "нести зачаття", "нести плід" (родити). Ігуменія монастиря має ім'я "Юліана", а "jul", як знаємо, означає "родити" (про "Різдво").

З іншого боку від Кремля проходить старовинний Арбат. Ця назва також цілком українська. "Арба" - великий віз, а так в українській міфології називається сузір'я Великої Медведиці, Полярної зорі, - Великий Віз. Греки називали Велику Медведицю "Αμαξα" (Амакса) - Віз. Арбат продовжується вулицею, яка називається "Дорогоміловська", а староукраїнською "міло" - податок (збір) на перевіз, дорожній збір.

З іншого боку Кремля пролягає вулиця Іліїнка, на честь не Ілії Громовержця, а богині небесної блискавки Пірогощої. Так само називається й вулиця, що пролягає від "Зубовської площі" до Ново-Дівочого монастиря - Пироговка (не на честь Пірогова, а на честь Пірогощої). Українська топоніміка тут, у Москві, займає центральне місце і свідчить про первісну приналежність цього міста Україні.

Про значення назви "Москва" було написано раніше.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі