Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
31.12.2013

"Шляхи господні"

________________________________________________________________________

"Козацькому роду - нема переводу".

________________________________________________________________________

Назва "козак" має в своїй основі шведське "kosa" - дорога, шлях та італійське "cosa" - діло, похід, тому, що свої військові походи запорізькі козаки називали "ділом". Гетьман козацьких дружин називався Віщим (Байда - від "баїя" - віщий, казанець) - Наказним гетьманом.

В списку "Баварського географа" козацькі поселення названі "стадичі" від шведського слова stadd - похід. Автор "Слова о полку Ігоревім" назвав козацькі полки "стади" (стади лебедів, галиці стади). Згідно з цим списком, в Україні у першій третині IX сторіччя існувало майже 500 козацьких значних (збірних) поселень.

Є ще одне слово шведської мови, яке творить і пояснює феномен козацтва: "beresa" - їздити, мандрувати, плавати. Від цієї лексеми в Україні названо чимало топонімів та гідронімів: Березань - півострів на Чорному морі, Березанка - в Миколаївській області, Великий Березний - у Львівській області, та інші.

Ще одна лексема важлива для розуміння феномену українського козацтва: "чумак", утворена від готського слова "chueman" - йти, їхати, та санскритського" ču" - їхати, рухатися (торгувати). Від цієї лексеми утворена назва "Чумацький шлях". Козаки були "бойові", "похідні" і "підприємці" (торгові). А ще були козаки місіонери - "масони" (від валлійського, кімрського "mas" - бог) - богуни, богунці ... .

Загалом-то, збірно "козаки" (шведське "kosa" - дорога, шлях) - "янки" (санскрит "yana" - дорога, шлях). А тому - нічого дивного у тому немає, що козацька "Кубань" і острів "Куба" - однозначні, а санскрит "Habana" (Гавана) і тьмутороканська "Фанагорія" - назви тотожні.

Так само, нічого дивного немає у словах автора "Слова о полку Ігоревім" - "Вступле Дівою в землю Трояні, вспле Скала, лебединими крильми у Синього моря на Дону плещучись?". Вжите тут слово "Скала" - санскритського походження: "skhala" - похід, рухатися ... .

При назві "козак" не забуваймо про назву "Рутенія" (Ruthenia), яка несе у собі той же образ Провідної зорі і України (Див.: "Чому Рутенія - Склавенія?").

(продовження буде)

_________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі