Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
26.11.2013

Кормча земля України

_________________________________________________________________________

Український словник політичних термінів IV-IX сторіччя

Кормило - Clauus, Gubernaculum

Кормчий, кормник - Gubernator nauis, Nauclerus

Шіпер (англ. "ship" - ковчег) - Dominus nauis, Nauarchus

Шіпінська земля ("ship" - ковчег) - Склавонія (Буковина, Галичина, Подолія),

Лодомерія (англ. "Lodostar") - Склавонія (Буковина, Галичина, Подолія),

Склавонія - Шипінська земля, Лодомерія (Буковина, Галичина, Подолія),

Рутенія (Ruthenia від "rute" - "шлях" про Провідну зорю) - Шіпінська земля, Лодомерія і Галичина (Буковина, Галичина, Подолія)

"З лівого боку Карпат, який схиляється на північ, від витоків Вісли на величезних просторах живуть чисельне плем'я венетів. Хоч нині їхні назви змінюються залежно від різних родів і теренів їхнього проживання, переважно вони, все ж, називаються склавенами і антами." ("Гетика", Йордан).

__________________________________________________________________________

Продовжуємо розглядати і пояснювати назви, вжиті стародавніми хронографами відносно земель України. Попередньо ми розглянули назву "анти", яка вживалася до земель Волині і басейну ріки Прип'ять. Річ у тому, що стародавня назва "Прип'яті" (старослов'янською "припяти" - направити) присвячена Великій Богині Місяця, а її стародавня назва - "Судь" (Суджа), про що свідчить топонім "Посудово" між Прип'яттю і Дніпром. Богиня Луни - Діана (Мисла), Артеміда - у Геродота названа Аргімпаса ("суворо наглядаюча"), про що свідчать її притоки: Вижва ("видіти" - вижу), Стир ("stieren" - настирно глядіти), Смотрич, Гуйва ("hui" - настирно глядіти), тощо. Всі ці назви присвячені Богині Молитви - Святій Премудрості Софії (Діані, Артеміді).

Саме назва ріки "Судь" у значенні "Мисла", "Суджа", дала образ назви "анти" (думати, судження) на основі шведського "anta" (anta-ga). У К. Птолемея (I сторіччя Р.Х.) їхня назва - "судини". Влада волинських князів у ту добу поширювалась на всю Україну, як це було, наприклад, у роки волинян Ярослава Мудрого, або князя Острозького.

Так само назва "склавини", яка утворена від латині "clauus" (кормило) - "sclauus" (кормник), була повязана зі знаходженням біля Кормчої гори України - Говерли (англійське "govern" - "go waerlan" - спонукати до руху). Назва "Говерла" присвячена Провідній зорі, як небесній Державній богині і Україні-Державі. Звідси й назви "Склавонія", "Шіпінська земля", "Лодомерія", "Рутенія". Всі вони передають образ, присвячений Хресниці України - Небесній Державній Богоматері (Пірогощій - Святій Богородиці). У Клавдія Птолемея назва "склавинів" - "галінди" (перші серед слов'ян). У Геродота "рутени" названі "траспіями" ("траса" - "ruta"). Так, "Кормчий" (Возничий), називався бог Місяця (Стрибог, Посейдон, Фагімасад), бог вітрів, морів і океанів, а ще Місяць - Мислич і Числобог. Богу Місяця присвячена назва ріки Дністер.

(продовження буде)

_________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі