Тарас Токар
ініціатор створення (author created) Світової інтернет-спільноти українців "Україна - Ukraine", громадський активіст, блогер.
31.07.2013
13

Газові олігархи провокують народні протести проти влади Януковича

У Полтаві посилюється газова криза. Збільшується кількість відключених котелень від газопостачання. А також вже найближчими днями полтавців можуть позбавити газу, перекривши магістральні газопроводи.

Днями таке припущення оголосив перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Віктор Животенко під час своєї прес-конференції.

Як заявив чиновник, криза у вигляді відключень розгортається не через борги полтавців за газ, а через вимогу НАК "Нафтогаз України" збільшити ціну за газ для споживачів до 4700 грн. за тисячу куб. метрів (зараз ця ціна складає 1300 грн.). Тобто, НАК пропонує за один раз підвищити ціну в 3,6 рази!!!

За словами В.Животенка, обласна влада не погоджується на вимоги "Нафтогазу".  "Нафтогаз", програвши суд обласній владі, продовжує свою ультимативну гру.

До розв'язання цього конфлікту долучився народний депутат України Олесь Доній, який 5 липня направив депутатський запит на ім'я Прем'єр-міністра України Миколи Азарова з проханням долучитися останньому з метою відновити постачання гарячої води. Станом на 31 липня, порушуючи 10-денний термін на відповідь, уряд не спромігся надати, навіть, відповідь на запит. За вирішення проблеми – зрозуміло. Водночас О.Доній звернувся до Генеральної прокуратури з цього питання. Зараз там триває розгляд звернення.

23 липня у Полтаві під стінами будівлі міської ради відбувся мітинг, який організували місцеві осередки партії "УДАР" та "Свободи" за участю народного депутата України від Полтави Сергія Капліна. Однією з вимог учасників мітингу було активізація роботи щодо вирішення проблеми відновлення, у повному обсязі, централізованого гарячого водопостачання. Учасники мітингу висунули міській владі ультиматум - у разі невиконання цих вимог через 10 днів вони перекриють вулицю Жовтневу навпроти будівлі міської ради. Вимогу ніхто не виконав, а це означає, що 2 серпня слід очікувати на дії опозиціонерів.

Сумний підсумок: конфлікт триватиме ще довго, якщо в його вирішення не втрутиться особисто Віктор Янукович. Адже, тільки він може переконати "Нафтогаз України" не викручувати руки полтавським чиновникам підписанням нової кабальної угоди та відновити постачання гарячої води для полтавців. Другий варіант вирішення цієї проблеми може бути – підписання обласною владою кабальної угоди.

Як на мене, то народні протести є вигідними для газових олігархів. Прикриваючись ними, газовики намагатимуться тиснути на місцеві влади з усіх боків задля підписання кабальних угод з новими цінами за газ. Влада, "не витримавши" такого тиску, може погодитися на підписання таких угод. Та чи вигідними будуть народні протести владі Януковича? 2015 рік невпинно наближається...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі