1. Нестор Кукольник

_____________________________________________________________________________

Нестор Васильович Кукольник - драматург, поет (автор 120 романсів), літературний критик, композитор, видавець, громадський діяч - син Василя Григоровича Кукольника (роки життя 1765 - 1821), директора Ніжинської гімназії вищих наук князя Олександра Безбородька. який був канцлером імперії. Народився Нестор Кукольник 8 (20) вересня 1809 року в Петербурзі, помер 8 (20) грудня 1868 року в Таганрозі.

Батьки Нестора Кукольника були родом з землі Карпатської України, яка у ті роки входила до складу Австрійсько-Угорської імперії. За віросповіданням родина Кукольників були уніати - вірними Уніатської церкви (греко-католики). Хрещеним батьком Нестора (а народився він у Петербурзі) став цар Олександр I.

Мабуть, до предків Нестора Васильовича Кукольника можна віднести відомого українського діяча Лаврентія Зизанія (Тустановського), який народився у 1550-х, або 1560-х роках і став автором лексиса "Синоніма славенороська". Родовим прізвищем Лаврентія Зизанія могло бути прізвище "Куколь" (в перкладі з грецької "????????" - кукіль). Однак, це ж прізвище могло мати й давньоанглійську основу "sith" - віщувати шлях (передбачати долю походу). Річ тут ще й у тому, що ім'я Зизанія "Лавро" має подвійне значення, одне з яких грецьке "?????" - дорога у долині (пор.: "А по-під горою, яром-долиною, козаки йдуть"). Брат Лаврентія мав ім'я Степан (англійське "step" - хода, ступня, крок). Він був ректором Віленської братської школи.

Нестор виховувався у родинному колі, далекому від спілкування з тогочасними росіянами. У 1829 році, вже після смерті батька, юнак успішно закінчує Ніжинську гімназію вищих наук, директором якої на той час був Іван Семенович Орлай, теж виходець з Підкарпатської України. Однак, юнак не отримав свідоцтва про завершення навчання через те, що був основним звинувачуванним у "справі вільнодумства", розпочатій за доносом після подій 25 грудня 1925 року у Петербурзі і, звичайно, повстання Чернігівського полку. Тому знаходився під наглядом III відділення. Нестор був гімназійним товаришем Миколи Васильовича Гоголя. Їхня дружба мала великий вплив на творчість письменника. Все ж, після закінчення гімназії Нестор переїхав до брата Павла у Вільно (Литва), де працює вчителем словесності. Там же він пише підручник, який тривалий час користувався великим успіхом у литовців, і які донині шанують його автора.

До літературної творчості Нестор Кукольник схилявся ще у Ніжинській гімназії, але перші його літературні спроби не збереглися, бо у свій час всі папери були вилучені при обшуках у "справі вільнодумства". Розквіт його літературної творчості припадає на час проживання у Петербурзі, куди він приїхав у 1831 році. 30 березня 1832 року Микола Гоголь писав до О. Данилевського: "Прибув Возвишений (так, "Височан", або "Вишній", Нестор величався ще у Ніжинську пору) з паном Платоном (братом Кукольника) і Пеліканом (лікарем)". Останній раз земляки і друзі Нестор Кукольник і Микола Гоголь зустрічалися у березні 1850 року в Москві. Про факт цієї зустрічі варто згадати тому, що незабаром після неї Микола Гоголь спалив другий том "Мертвих душ".

_______________________________________________________________________________

(продовження буде)

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі