Значення назв обласних міст України (6)

Новим папою в Римі став Хорхе Маріо Бертольо з Аргентіни. Новий папа вибрав для себе ім'я Франциска, самого смиреного і покірного з засновників єзуїтських орденів. Побіжно зазначимо, що "єзуїти" - благаючі, молячі (від санскриту "ezu" - прохання, жадання, воління). Побіля міста Галич, там же на Дністрі, є топонім "Єзупіль", який пояснює назву сусіднього Галича (санскрит "gali" - промова з докорами, докори, а дунайська латинь "ruga" - "молитва з докорами"). Це старовинна сутність молитви, і саме так молилась Ярославна в Путивлі на заборолі - "аркучи" (латинь "ara", грецьке "???" означає: "молитва з докорами" чи "молитва з проклинаннями"). Таке ім'я - "???" - має богиння проклять, а Зевса називали "???ї??" - "проклинаючий". Так Зевса кликали, щоб він сприймав молитвам-мольбам. Всі ці зауваги потрібні для того, щоб читач мав уяву щодо світоглядних засад - звичаїв і обичаїв минулого.

Що ж до францисканців, то з ними пов'язані т. з. "китайські правила". Францисканці були вмілі і сумлінні місіонери. Єзуїти чудово оволоділи китайською мовою, могли на рівних вести дискусії з шеньші, китайським книжниками. Їхнє місіонерство сприяло поширенню християнства серед народів Азії - Індії, Індонезії, Китаю, Японії. Однак, в успішну роботу францисканців  втрутилися домінікаці, написавши донос, мовляв, францисканці йдуть на компроміс з язичниками. Китайці дозволяли єзуїтам проводити їхню роботу, але коли вони взнали, що їм потрібно було викинути декілька тисячоліть власної історії, культури і спалити алтарі, вони обурились. Настав кінець успішній роботі місіонерів.

Що важливо враховувати? Враховувати потрібно той простий факт, що "церковні" миші від проживання у церкві, християнськими мишами не стають. Так і з людьми.

Отже, продовжимо знайомитися з образами української міфології в історії і географії.

_______________________________________________________________________________

Одеса - обласне місто України, розбудоване на місці більш раннього поселення Коцюбієво (про Пірогощу). У назві "Одеса" вжито грецьке слово "????" - шлях, дорога, via. Назва міста присвячена Провідній зорі, Хрестинівці України. Як і назви "Гіполая", "Неаполь Скіфський", "Говерла", "Проскурів" чи "Плоскирів", "Треполь", "Канів", "Дрогобич", "Дорогощ", "Путивль", "Конотоп", "Суми" та чимало інших назв в Україні, назва "Одеса" нагадує: "найбільше скіфи шанували Гестію", Державну Богоматір.

Херсон - обласне місто на Дніпрі. Назва "Херсон" вжита на основі грецької мови "??????" (??????) - Пустинь (пустий, покинутий, голий). Назва присвячена історичній памяті козаків про "Пустині" - "границі козацьких вольностей". Так вони названі в "Слові о полку Ігоревім" і у листі козаків до московського царя Олексія Михайловича. Тут же знаходилося "Олешшя" відоме з X-XI сторіччя (грецьке "??????"), а про назву "Херсон" нагадує "Гола Пристань". У Велесовій книзі - "Голунь" (Пустинь).

Миколаїв - обласне місто на берегах Південного Бугу (Бога). Свою назву місто "Миколаїв" отримало від латинської основи "mico" - сяяти, сіяти, блистіти. Пам'ятаючи про ім'я Святого Миколая, не забуваймо, що подвижники, місіонери, отці церкви завжди приймають імена своїх покровителів, як у випадку з папою Римським, який прийняв ім'я Франциска. Так само й назва міста "Миколаїв" присвячена "сину Богородиці", а озеро, з якого витікає Південний Буг (Бог, Дівун) ще у добу Геродота (V сторіччя до нового літочислення) називалося "Матір Гіпаніса" - Богородицьк. Нині місто має назву "Теофіполь" - у перекладі з грецької мови - "Богородицьк". Тут зароджується ріка Бог - Південний Буг.

Запоріжжя - обласне місто на Дніпрі, нижче Дніпрових порогів ("пороги", або "підводні скелі" на латині - "cos"). Місто Запоріжжя (з 1920 року) постало на місці фортеці Олександрівки, а у його назві навічно закріплена пам'ять про Запорізьке козацтво і землі Запорізьких Січей. Раніша назва фортеці - "Олександрівка" - своєю основою має грецьке слово "?????" (від "??????") - знищуюча (губляча). Очевидно, що назва була дана також на честь воєводної Січі. У випадку, коли назва записується як "Александровка", образ той же: грецьке "?????" - "захисниця". До імені Олександра Голіцина назва стосунку не має.

Дніпропетровськ - обласне місто на Дніпрі. Раніше місто мало назву Катеринослав, як пояснюють, на честь Катерини II. Потрібно взяти до уваги, що за християнською легендою Катерина відмовилася бути дружиною кесаря (так і Запорізька Січ відмовилась слугувати царю; Запорізька Січ - Христофорівка), оголосивши, що вона - наречена Христа. Катерина перевезла сходи, якими Христос піднімався на суд до Пілата, в Рим, де вони й знаходяться нині. Про сходи Христа нагадує й назва "Santa Мaria de la Scala" - Церква Святої Марії біля сходів (самі сходи знаходяться біля іншої церкви). Тут важливо нагадати, що вислів автора "Слова о полку Ігоревім" - "Вспле Скала, лебединими крильми на Синьому морі, біля Дону плещучись", нагадує про Скалу-Січ. В санскриті "Skhala" - йти, рухатися (про Провідну зорю, Хрестинівку України). Таким чином, назва міста "Дніпропетровськ" - може бути пояснена як "Дніпрова Скала" (латинь "petra" - скеля; "cos" - підводна скеля, пороги) і нагадує не стільки про "видатного діяча" Г. Петровського, скільки про Дніпровські пороги.

______________________________________________________________________________

(продовження буде)

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі