Андрiй Степаненко
Кажуть, що краща робота - це високооплачуване хобі. Я знайшов свою кращу роботу й тепер насолоджуюсь її результатами.
12.02.2013

Україна запропонувала Європі вступити до Митного Союзу

При цьому нашому керівництву довелося визнати, що українці не хочуть їсти борщ без сала.

Саме про це прямим текстом заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час експертного форуму "Україна-2013".

Коментуючи проблему вибору між формуванням зони вільної торгівлі з ЄС та зближенням із Митним союзом, голова українського МЗС заявив: "Не ставте нас перед вибором: сало або борщ: ми – молода, голодна країна!".

Замість цього український МЗС пропонує ЄС і Митному Союзові зформувати єдиний економічний простір, у якому, безумовно, знайдеться місце й для самої України.

Рада ця представляється, щонайменше, оригінальною і дотепною. Особливо, якщо врахувати обсяг товарообігу між ТС й Євросоюзом (446 млрд. дол.) і наявність загальних границь.

З іншого боку, голова МЗС цілком логічно відзначив, що Україна не збирається відмовлятися від  взаємодії з Митним Союзом, щорічний товарообіг з яким становить 60 млрд. дол.

При всій малоймовірності здійснення подібного сценарію (об'єднання Євро- та Митного союзів, з Україною в якості сполучної ланки) втішно принаймні те, що в українського керівництва з'явилися хоч якісь свіжі ідеї логічного виправдання своєї горезвісної "багатовекторності".

Про що ж при цьому замовчується? Про одну простеньку істину – при  всьому своєму бажанні й стараннях, Україні в доступній для огляду перспективі не вдасться домогтися позитивного сальдо у торгівлі з ЄС, в той час, як відносно  Митного Союзу це цілком можливо.

Проблема у такий собі "дрібничці": досягнення угоди про зниження цін на імпортований газ, в обмін на створення сприятливих умов проникнення російських інвесторів до стратегічних галузей української економіки.

А от як цього домогтися,  не ущемляючи при цьому довгострокових інтересів інвесторів західних (насамперед – з країн Євросоюзу) – ото вже проблема, рішення для якої поки що так і не знайдене...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі