Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
02.01.2013
4

Будівлю старого іподрому повернуть місту?

Занехаяну нинішніми власниками будівлю-пам'ятку старого іподрому на вул. Суворова, 9 на Печерську планують повернути до муніципальної власності.

Така відповідь від КМДА надійшла на мій запит щодо необхідності повернення "Будівлі іподрому" до власності міста.

Як повідомлялося, більше року "Будівля іподрому" пустує та поступово руйнується. На думку місцевих жителів, історичну будівлю навмисно руйнують, про що свідчать залишені відкритими вікна на даху будинку, провалля у фундаменті, забиті зливні стоки тощо. На вході постійно чергує охорона, яка уникає будь-якого спілкування, тому було не відомо кому належить будівля.

Тому я звернувся до КМДА з проханням з'ясувати кому належить історична будівля і повернути об'єкт культурної спадщини до комунальної власності м. Києва.

Як повідомили мені в КМДА, "Будинок іподрому" обліковується на балансі Національної академії аграрних наук України, до якої КМДА вже звернулася з вимогою повернути будівлю у власність київської громади. На жаль, радіти поки що рано. Адже свого часу повернення в міську власність садиба Мурашка теж вважали перемогою. Але час іде, а чиновники, як і недобросовісні колишні власники, досі не почали реконструкцію садиби, щоб врятувати її від руйнування.

Як відомо, "Будівля іподрому" перебуває в Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Головна будівля іподрому була побудований в стилі ренесанс в 1915-1916 роках архітектором В. Риковим, скульптурне оформлення Ф. Балавенського. Споруда дуже схоже на палац. Криті трибуни в два поверхи, що вміщали більше чотирьох тисяч чоловік, витягувалися на 125 метрів. У приміщенні були ресторан і буфет. Печерський іподромом вважався одним з кращих місць розваг у Києві.

Іподром діяв до 1964 року. А в 1969 року на південній околиці Києва був побудований новий іподром. Територія скакового поля старого іподрому зараз забудована житловими будинками.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі