"Немає ніжок – немає й шоколадки"! У Брюсселі обговорюватимуть подальші взаємовідносини з Україною.

19 листопада міністри закордонних справ країн Європейського Союзу в Брюсселі обговорюватимуть ситуацію в Україні. Які ж будуть взаємовідносини з Україною надалі? Перспективи підписання Угоди про асоціацію можна порівняти з  анекдоту про дівчинку в лікарні:

– Шоколадку хочеш?

– Так!

– Тоді встань та візьми!

- Але ж немає ніжок!

– Немає ніжок, немає й шоколадки!

Звичайно, керівництво ЄС усіляко подає сигнали, що ЄС хоче поглиблювати відносини. Але ж де ті реальні зміни в Україні, які лунають з українського боку? Які реформи завершено (чи хоча б зафіксовано конкретний проміжний етап реалізації з відповідним позитивним результатом)? Це, зокрема, конституційна реформа, місцеве самоврядування,  реформи державного управління, виборче законодавство, суди. У якому стані справи з розвитком демократії, захисту прав громадян, свобода інформації, свобода волевиявлення, збори та об'єднання, забезпечення дотримання прав нацменшин, боротьба з корупцією? Україна сама має виростити ніжки своїй демократії. Але поки що вона ростить інші частини свого тіла.

І ті, опубліковані у різних європейських ЗМІ думки експертів та політиків, підтверджують, що поки немає однозначної думки щодо підписання Угоди з Україною. А поки немає однозначної думки, є інша, яка  менш неоднозначна. Ніякої Угоди найближчим часом не буде. Канцлер Німеччини Ангела Меркель вже висловилася, що передумови для підписання Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною відсутні. Подав свій сигнал і Північноатлантичний альянс. Представник НАТО в Україні Марчін Кожел вважає, що в Україні існує проблема трансформації суспільства від тоталітаризму до демократії. А його колега, глава делегації спостерігачів від парламентської асамблеї НАТО, Ассен Аґов, взагалі зауважив, що до України після парламентських виборів ставитимуться у світі  жорсткіше.

Україна та Європейський Союз ведуть переговори стосовно Угоди про асоціацію ще з 2007 року. І те, що 30 березня цього року сторони її парафували, це був, скоріше, знак увічливості з боку ЄС до українського суспільства, а ніж заслуга політиків. Адже український уряд не виконав пріоритетів Порядку денного асоціації Україна - Європейський Союз на 2011-2012 роки. Це підтверджується як станом справ у країні, так і висновками за результатами моніторингів European partnership for democracy (Бельгія) спільно з громадянською мережею "ОПОРА".

То ж як буде поводитися ЄС після понеділка?

Очевидно, після заслуховування різних думок стосовно ситуації в Україні, буде прийнято заяву представників ЄС, де буде оприлюднено певний заклик до української політичної еліти, прискорити кроки назустріч демократії – щось на зразок "встати, навіть без ніжок – і йти!"

Можливо, ЄС навіть посилить співпрацю з Грузією, чи Молдовою, аби показати, що з його боку домовленості дотримуються і країни, які також їх дотримують, отримують відповідні бонуси (можливість надання Молдові і, можливо, Грузії занадто умовних перспектив членства в ЄС). З натяком на адекватну політичну волю.

Крім того, почнеться використання ще одного інструменту - акцентування уваги з Угоди на питання лібералізації візового режиму. Раніше йшлося, що змінена угода про спрощення візового режиму ЄС з Україною може набрати чинності до кінця року (комісар ЄС з питань внутрішніх справ Сесілія Мальмстрьом).

Що робити Україні?

Зберігати оптимізм )) Або швидко та жорстко "ампутувати" всі зайві органи та пухлини на своєму тілі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі