Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
01.09.2011
65

Блохи для Юльки

— Як можна не надавати жінці медичної допомоги? — обурюється мій інститутський товариш. — Якщо вона винна, то хай докажуть, а не трамбують. Інколи буває шкода Юлію Тимошенко. Потрапити за ґрати у 50 років — стрес для психіки й організму. Адже в такому віці людина має усталені звички, раціон харчування і хронічні хвороби. І хоч вона в слідчому ізоляторі вдруге, та 10 років тому була здоровіша. До того ж тепер потрапила "із князі в грязі". Із майже всесильної прем'єрки, кандидата в президенти — на тюремні нари. Таке кого хоч може вибити із колії.

Зателефонував знайомій, яка сиділа в Херсонському СІЗО кілька місяців. Її засуджували за поширення наркотиків. Запитав, що треба знати людині, котра потрапляє за ґрати.

— Головне — мати цигарки і чай. Це найперша валюта. Навіть якщо не куриш і не чифіриш, можна заплатити за якусь послугу. Наприклад, за тебе помиють камеру або виперуть твою білизну, — проконсультувала. — Але з охороною треба розплачуватися грошима. Щоб тобі занесли в камеру мобільний — 200 гривень. За несанкціоновану продуктову передачу — ще більше. Певної такси нема, за скільки домовишся, так і буде. Хоча жінкам із вартою домовлятися важче, ніж чоловікам.

— Високопоставлених ув'язнених ми називали "шоколадницями", — продовжує знайома. — Сиділи податкові інспекторки, чиновниці обласного рівня, бізнесменші. Їм за гроші давали чисті камери, звільняли від чергування. Але Юлька навряд чи домовиться про якісь поблажки. Вона ж політична. Люди, які там працюють, дорожать своїм місцем. Хіба що за неї домовляться через начальство з дуже великими погонами.

Питаю, чому в Юлії Володимирівни червоні плями по тілу.

— Та то її блохи покусали, — заявила моя консультантка. — Головне — не роздирати місце укусу. Пухлина мине за кілька днів. Переживе, нічого з нею не станеться. Хіба тисячам туберкульозних і сифілісних по тюрмах надають нормальну медичну допомогу?

Звісно, коли наші політики при владі, то не думають, що їх колись можуть покусати блохи. А як потрапляють за ґрати, то відразу кричать про порушення їхніх прав. То треба було раніше зробити нормальні тюрми. І не тільки для бандитів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі