Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
29.03.2012
48

Хто відповість за Стуса?

Колишній глава адміністрації за президенства Кучми Віктор Медведчук хоче повернутися в політику. "Я повертаюся в публічну політику не заради виборів, оскільки твердо переконаний, що все що відбувається - це не результат виборів, а результат того, що на виборах ми дуже часто помиляємося", - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці .

Відомий політолог Віталій Бала висловив задоволення цим вчинком Медведчука. Мовляв, чим більше буде таких важковаговиків у політиці, чим краще для розвитку конкуренції в ній. Але, на думку Бали, Медведчук має покаятися за помилки, які він робив в адміністрації Кучми.

Отже, "сірий кардинал" епохи кучмізму, сумнозвісний інтриган, що не має жодних докорів сумління, творець "темників" для преси, повертається. Увесь "славний" шлях цього "важковаговика" вичерпно описав колишній народний депутат Дмитро Чобіт у книзі "Нарцис". Медведчук подав до суду і, здавалося б, заткнув рота письменнику -  Чобота і видавництво зобов'язали виплатити позивачу 100 і 50 тисяч гривень компенсації. Саму книгу вилучили з продажу. Але за помаранчевої влади Верховний суд відхилив усі позовні вимоги Медведчука, тим самим визнавши правдивість книги Чобота.

Та найбільшою плямою, на мою думку,  біографії Медведчука є його участь у процесі над Василем Стусом 1980 року в якості адвоката підсудного.

„Коли Стус зустрівся з призначеним йому адвокатом, то відразу відчув, що Медведчук є людиною комсомольського агресивного типу, що він його не захищає, не хоче його розуміти і, власне, не цікавиться його справою. І Василь Стус відмовився від цього адвоката", - згадував Євген Сверстюк. Між тим адвокат продовжував "захищати" Стуса і у своїй промові сказав, що "всі злочини" його підзахисного "заслуговують покарання", але він просить звернути увагу на те, що Стус, "працюючи в 1979-1980 роках на підприємствах Києва, виконував норму, крім цього, він переніс тяжку операцію шлунка".

Що це за адвокат, питається, який визнає винуватість свого підзахисного?!

"1980 год ознаменовался в нашей стране многими несправедливыми приговорами и преследованиями правозащитников. Но даже на этом трагическом фоне приговор украинскому поэту Василю Стусу выделяется своей бесчеловечностью", - писав академік А.Д. Сахаров. У результаті найбільшого українського поета ХХ століття згноїли у таборах.

Питань нема, якщо Медведчук хоче іще раз пройти свій хресний шлях у політиці, то хай ступає на нього. Це його право. Та спочатку не завадило б покаятися. Але не за Кучму. А за Василя Стуса

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі