"Жива бібліотека": не-книжкові історії з перших вуст

Творець книги - автор, творець її долі – суспільство.

Віктор Марі Гюго

Книга може бути різною. Може бути надрукованою на папері, на глиняних дощечках, дереві, склі або пластмасі, може бути електронною, записаною в аудіоформаті, створеною за допомогою азбуки Брайля. А може бути "живою". Кожен із нас – унікальна книга, яку здатен прочитати не кожен, а по-справжньому зрозуміють іноді тільки одиниці.

Проект "жива бібліотека" сьогодні розповсюджується по всьому світу. Віднедавна він став популярним і в Україні. У столичному парку Шевченка вже збиралися охочі прочитати "живі книги".

Основна ідея "живої бібліотеки" у тому, що замість книг тут виступають люди. У кожного – своя історія, якою можна поділитися із іншими. Замість бібліотечної тиші та пилу – зручне, просторе приміщення, або взагалі – парк. Людина, яка хоче прочитати "живу книгу", приходить до бібліотекаря – спеціально навченого для цієї справи волонтера – реєструється, та обирає із запропонованого каталогу ту, що найбільше припала до душі. До книг, "написаних іншою мовою", пропонуються словники. Також організатори просять повертати "книги" у тому вигляді, в якому взяли їх для прочитання. Важливо, що тут використовуються саме бібліотечні терміни. Це – вимоги організаторів, і так має бути, аби дотримуватися концепції заходу.

Гей, багатодітна мати, мусульманка, колишня алкозалежна, наркоман, безхатченко, ВІЛ-позитивний – такі "книги" можна "зустріти" у живій бібліотеці. Обирай будь-яку, і ти дізнаєшся всю історію від початку до кінця, якщо тільки слухатимеш уважно. Деякі "книги", правда, треба читати поміж рядків, деякі важкі для прочитання і стають зрозумілими не з першого разу. А бувають такі, котрі відразу схоплюються на льоту.

Перша "жива бібліотека" була створена 11 років тому у Данії та відбулася на музичному фестивалі, після чого зацікавила Раду Європи. З тих пір ця цікава та благородна справа поширилася по всьому світу. Вже близько 50 країн спробували поринути у світ "живих книг".

Основна мета проекту – зламати стереотипи у суспільстві та змінити ставлення до тієї чи іншої соціальної проблеми. Точніше сказати – дати зрозуміти, що не все, що ми звикли вважати проблемою – є нею. Наприклад, гомосексуалізм – не хвороба. А люди, яким доводиться жити на вулиці, не завжди брудні, смердючі та зловживають алкоголем, як багато хто вважає. Із ВІЛ/СНІДом живуть і навіть народжують здорових дітей, а від наркоманії можна вилікуватися. Життєві історії, почуті не з екранів ТБ, не в кіно побачені та не в книгах прочитані, а розказані від першої особи – ось що насправді змінить ваше уявлення про світ, про соціум, про людей та про людські проблеми.

Ініціатором створення бібліотеки "нового покоління" стала Міжнародна організація з міграції (МОМ). Проект називається "Ініціатива розмаїття" та спрямований на те, щоб подолати расову та етнічну боротьбу, дискримінацію, встановити рівноправ'я та об'єднати різні народи.

Правила "Живої бібліотеки":

1. Тільки зареєстровані читачі, які ознайомлені з правилами "Живої бібліотеки", можуть взяти Книгу.

2. Послуги "Живої бібліотеки" безкоштовні для зареєстрованих читачів.

3. Якщо Книга написана мовою, якою ви не володієте, "Жива бібліотека" може надати вам словник (теж живий, зрозуміло).

4. Можна взяти тільки одну Книгу за один раз.

5. Якщо Книга, яку ви хочете прочитати, вже взята іншим читачем, ви можете замовити її або обрати іншу.

6. Книгу можна брати винятково на 30 хвилин, а потім її потрібно повернути до "Живої бібліотеки". Час читання може бути продовжено ще на 30 хвилин, якщо цю Книгу не замовив хтось ще.

7. Читач зобов'язаний повернути Книгу в тому ж фізичному і моральному стані, в якому він (вона) її отримав. Заборонено завдавати шкоди Книзі, виривати або загинати її сторінки, проливати їжу, напої на Книгу чи будь-яким іншим способом принижувати її. Користувач відповідальний за збереження належного стану Книги.

8. Книга має право не відповідати на ті питання, які їй (йому) ніяково обговорювати.

9. Читач погоджується з тим, що Книга може закінчити розмову, якщо відчує, що Користувач погано поводиться з нею або принижує її.

Детальніше про проект можна прочитати на сайті: http://www.diversipedia.org.ua/ Можна також долучатися до сторінки "Ініціатива розмаїття" у мережі Facebook, де зручно відслідковувати всі новини за темою.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі