Книгарня "Сяйво": 730 днів боротьби

"Сяйво" – одна з найстаріших книгарень у центрі м. Києва, яка з 1961 р. займає приміщення за адресою вул. Червоноармійська (Велика Васильківська), 6. У стінах цієї книгарні проводили літературні читання Остап Вишня, Максим Рильський, Павло Тичина, Григір Тютюнник та інші корифеї української літератури.

Із проголошенням незалежності України приміщення книгарні стало належати на правах оренди трудовому колективу, об'єднаному у ТОВ "Книгарня "Сяйво".

У вересні 2009 р. приміщення дивним робом було продано на підпільному аукціоні таємничій компанії "Абріль-Студіо". На початку лютого 2010 р. відбулась перша спроба силового захоплення приміщення "Сяйва". Вона зазнала фіаско завдяки столичним націоналістам та небайдужим киянам, які захистили книгарню, її орендарів та трудовий колектив.

Проте, 19 лютого 2010 р. відбувається друга рейдерська атака на приміщення книгарні. Діями нападників керували депутати Київради від блоку Черновецького Супруненко та Комарницький.  А захоплювалась книгарня руками бритоголових молодчиків, які на той час цілими зграями швендяли по Києву на підтримку кандидата в Президенти Віктора Януковича. Відтоді законні орендарі та трудовий колектив ТОВ "Книгарня "Сяйво" опинилимь поза межами свого магазину.

У період з лютого 2010 р. по 17 травень 2011 р. (!) орендарі книгарні "Сяйво" ініціюють сім (!) судових справ на захист свого законного права продовжувати професійну діяльність у приміщення книгарні.

17 травня 2011 р., після п'ятнадцяти місяців жорсткої боротьби із свавіллям у судах, законні орендарі вибороли першу перемогу над корупцією. Колегія суддів Господарського суду м. Києва визнала незаконним аукціон з продажу приміщень ТОВ "Книгарня "Сяйво".

Але 26 серпня 2011 р. КП "Київжитлоспецексплуатація", на балансі якого було оформлено приміщення книгарні "Сяйво" за вказівкою з КМДА почало проводити там ремонтні роботи. Стало зрозуміло, що і нова київська влада не прагне повернути приміщення законним орендарям.

27 жовтня 2011 р. Київрада перейменувала КП "Київський міський центр розвитку рибного господарства" в "Міський магазин" і передала йому на баланс приміщення книжкового магазину "Сяйво".

8 листопада 2011 р. у Києві відкрили КП "Міський магазин" під вивіскою "Сяйво книги". В церемонії взяли участь голова КМДА Попов та представники Гуманітарної ради. У цей час під стінами книгарні орендарі та трудовий колектив книгарні "Сяйво" проводили акцію протесту проти корупції в КМДА, вигукуючи: "Корупцію геть!". Голова КМДА Попов назвав це "провокацією приватних інтересів".

Як бачите законні орендарі та трудовий колектив ТОВ "Книгарня "Сяйво", які налічують всього більше десятка "спартанців", вже 730 днів ведуть нерівну війну із київською корупцією. Приміщення їм досі не повернуто, але вони йтимуть до кінця.

Коли у лютому місяці, два роки тому, книгарня була захоплена та заблокована вантажівками, для мене це символізувало неминучий прихід Партії регіонів до влади. Сподіваюсь, що перемога справдливості та повернення приміщення законним орендарям символізуватиме зворотній процес – початок кінця доби Партії регіонів.

Володимир МАНЬКО

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі