Інтерв'ю з екс-журналістом телеканалу "Мегаспорт" Приходько Олексієм на тему: "Вплив EURO 2012 на імідж України у світі"

    Колишній спортивний журналіст телеканалу "Мегаспорт" Олексій Приходько в  ексклюзивному інтерв'ю розповів про актуальні проблеми, що можуть спідкати Україну після проведення EURO 2012 та про те, як може вплинути домашній футбольний турнір на імідж України в світі.  

- Чемпіонат Європи з футболу 2012 пройде в Україні та Польщі і стане 14 чемпіонатом Європи з футболу в УЄФА. Ця подія історична не тільки для України та Польщі, але і для всієї Східної Європи. Вперше у своїй історії, Україна стане країною-господаркою чемпіонату Європи з футболу...

- Так, участь сучасної України у великих міжнародних організаціях таких як ФІФА і УЄФА та проведення в країні  масштабних спортивних змагань може бути як критично оцінений так і може сприяти створення позитивному іміджу. Для кожної країни, яка береться за організацію подібних заходів, провести його на високому рівні - це справа честі і престижу.

    На сьогоднішній день до Євро-2012 готові, зокрема, сучасні стадіони, які відповідають найвищим міжнародним стандартам, йде підготовка міжнародного аеропорту "Бориспіль". Втім, на моє переконання, поряд з будівництвом об'єктів інфраструктури, не слід забувати і про одну з найважливіших складових - підготовку персоналу, який обслуговуватиме гостей майбутнього турніру. Україна може витягти величезну вигоду від проведення Кубка Європи - як у фінансовій сфері, так і з точки зору іміджу держави, - як безпечна, мирна, модернізована і готова до реальних іноземних інвестицій країна.

- Подібні турніри, як правило, дають поштовх для осучаснення інфраструктури країни, але як треба використовувати інфраструктурні залишки, щоб цей євро-проект не став збитковим?

 - Звичайно, що Україну після Чемпіонату Європи може чекати нинішня футбольна доля Південноафриканської республіки: порожні арени, низький глядацький і спонсорський інтерес до внутрішньої першості. Проект не виправдалися очікування.

        Якщо середня відвідуваність матчів чемпіонату України після ЧЄ-2012 зросте не до 75, а хоча б до 30 тисяч, це вже буде велика перемога. Правда, нам, крім збільшення комфорту на трибунах, треба дбати і про підвищення культури вболівання, проте цілком імовірно, що ці проблеми взаємопов'язані. Але хочеться вірити, що в Україні стане більше порядку, покращаться нефутбольні інфраструктури, країна стане більш привабливою для туристів.

      Що стосується самої інфраструктури, якщо продовжувати говорити про ПАР, то це, мабуть, ледь не єдине, що залишилося в ПАР після Кубка світу і використовується за призначенням. Наприклад автобусна мережа "Реа Вайан" була створена спеціально, щоб забезпечити доставку вболівальників до стадіонів. Вона експлуатується до сих пір, і транспорт в Йоганнесбурзі стає все краще. Усі дороги відмінні, особливо в містах. Ділові люди користуються новими швидкісними поїздами, які обслуговували чемпіонат світу. Єдина проблема - це автобуси, які обслуговували ЧС, які з тих пір не використовували. Тому, проведення європейської першості з футболу в Україні навряд чи принесе миттєве зростання економіки країни.

- Скажіть, чи може, взагалі, проведення EURO 2012 вплинути, якимось чином, на іміджевий стан України в світі?

 - На це питання важко відповісти. Справа в тому, що багато хто, з експертів, після ЧС в ПАР, розповідали про те як змінився імідж країни-господаря після проведення світової першості. Але, якщо спитати, навіть, пересічного українця про ПАР, то він згадає лише окремі матчі, а також про високий рівень злочинності та "вувузелу". Тобто все те, про що згадували в ЗМІ. Тому, якщо бути об'єктивним, то треба сказати, що про імідж зможуть розповідати лише ті, хто особисто матиме змогу приїхати до України, - ось Вам і вся відповідь на запитання.

    У сучасному світі більшу роль у розвитку іміджу окремих країн грає туризм. Будемо відверті, але Україна поки не орієнтована на цю галузь, яка може приносити країні величезний дохід. Тому, у нас буде шанс виправити ситуацію, розвіяти міфи про те, що ми країна з пострадянською інфраструктурою та з "алконафтами", що в ній живуть.

     Але я впевнений, що ми впораємося з організацією чемпіонату Європи, бо подібні проекти додають впевненості, якої нам не вистачає. EURO 2012 для нашої держави може стати швидкісним трампліном у майбутнє. Потрібно тільки правильно відштовхнутися.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі