четвер, 20 вересня 2007 17:11
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Зачарований картуз

 

Ще трохи зосталося на світі дідів, які носять сталінські картузи — захисного кольору й напіввійськового фасону. Такі картузи за моєї пам"яті ніде не продавалися, отже, хтось їх шив сам, і мені іноді кортіло знати — хто.

Останній знайомий дід, який носив такого картуза, помер два роки тому, й я не встиг у нього спитати. Дід здавався вічним, і думалося, що ще встигну.

Його картуз лишився стирчати на кілку в дворі. Дід помер зимою, а влітку двір заріс кропивою, й картуз виднівся над тими заростями — так, наче то сам дід. І я туди не ходив. А оце недавно — дай, думаю, подивлюся.

Він провисів на кілку дві зими й два літа, а йому хоч би що. Той, хто його шив, був явно майстер. Картуз лише трохи вицвів. І захотілося його приміряти, поки ніхто не бачить. Я зняв його з кілка й перевернув денцем до себе. Це був несвідомий рух — бо завжди здавалось, що в таких картузах, на денці, лежить якийсь секретний лист із сургучною печаткою. Або нова зелена совєцька троячка, яких тепер уже нема.

Дід умер зимою, а влітку двір заріс кропивою

Отже, я перевернув його денцем до себе — й здригнувся од несподіванки, й передумав одягати.

Бо там, на денці, з того боку, що над дідовим лівим вухом (як уявити, що картуз на голові) — там причепилася лялечка великого метелика. Мабуть, нічного бражника — завбільшки з горобця, з сірими верхніми й червоними нижніми крилами. Ті чудові нижні крила рідко щастить бачити, хіба ненароком сполохаєш метелика вдень, коли він спить. У тих бражників товсте пузо й м"який характер — вони дають погладити своє оксамитове пузо, так, ніби то не метелик, а корова.

Утім, у діда й навіть у його корови був характер зовсім інший. Я б у його картузі побоявся оселитися. Але може бути, що той метелик знав діда набагато краще, ніж я.

Зараз ви читаєте новину «Зачарований картуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі