четвер, 02 листопада 2017 15:59
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Всередині пейзажу

Буває, що хочеться потрапити кудись, нехай воно й недалеко, а от з якихось причин недоступно. Тоді можна спробувати опинитися там в уяві.

Є одне місце, де я останніми тижнями збирався не раз побувати, а все не вдавалось, відкладалось. Ну, давай, думаю, буду уявляти. Тут у мене своя технологія: уявлення мусить бути не тільки в голові, а й у тілі, і в ближньому просторі, де важливий напрямок вітру, похолодання й вологість атмосфери. Ось у кінці жовтня падали дощі, які мені помагали, бо вони ж ішли й там, де я хотів і не міг бути. А в те місце, хоч і в думці, не вскочиш отак запросто, спочатку треба пройти дорогу, яка туди веде, і дощ робить її переконливою.

Отже, виходиш з нашого двору, звертаєш управо, минаєш сусідський двір, і не забудь, що тут на стовпі — гніздо чорногузів. Йди повільно й не пропускай подробиць. От ще один двір, далі порожній город, іще двір, і крайня хата тьоті Олі. За нею небо відкривається на 180 градусів, а на горизонті поле обривається. Я давніше думав, що там починається Льодовитий океан. Ця ілюзія й досі лоскоче в животі. Тепер треба, щоб океан зостався по ліву руку, а просто перед очима й буде те місце, куди я хотів.

Воно нерівне, бо тут колись починалася річка, що поросла рудою осокою й очеретом, де легко загубити корову, як пасеш її тут. А далі в берегах — сіро-зелені верби. До них метрів 200. Одначе я не можу ввійти всередину цього пейзажу й стою скраю. Мабуть, пропустив якусь дрібницю, щось таке, що завершило б картину й впустило мене до себе. Починаю спочатку, і все невдало.

А ось у середу зранку випало трохи снігу й легко згадалось: я пропустив те, чого там вже нема — бо одцвіли петрові батоги. Сині крапельки їхнього цвіту на тлі пожухлої трави я міг ще побачити, коли б вдалось потрапити туди, як збирався, на початку жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Всередині пейзажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі