Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 17:58
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Відро шампанського

 

Щороку один місяць я віддаю тому життю, яким би хотів жити, якби не жив інакше. Там мусять бути корова й кури, свиня, собаки й коти. Є дуже простий спосіб стати хоч трохи своїм серед тої братії. Треба цілий день товктися поруч з ними на тому клапті землі, де вони живуть і пасуться, і де всього діла ніколи не переробиш. Зате щоразу під вечір ти вже майже один із них — принаймні, ти так само втомлений і хочеш їсти.

Одного такого вечора, вже в сутінках, я сидів у дворі коло столу і їв хліб з молоком. Ця вечеря, проста й чудесна, сп"янила мене, і я відчув приплив щастя, яким хотілося з кимось поділитися. Подумалося, що добре було б оце зараз однести корові відро шампанського. Як усяка хмільна думка, ця ідея здавалася цілком розумною і можливою. Я навіть глянув під стіл, чи є там велике цинкове відро, вільне від помідорів або картоплі. Таке відро там знайшлося, і я подумав далі, що корові сподобалося б шампанське. Бо он же вона з"їдає на вечір отаке саме відро яблук або груш і дихає потім свіжим духом плодоягідного шмурдяку.

Я сидів у дворі коло столу і їв хліб з молоком

Ідея була така гарна, що я аж устав із-за столу — й тільки тут відчув, настільки втомився за цілий день. І дуже серйозно сказав сам собі: оце ще наливати теє відро і нести його аж до хліва?! А хай воно йому сказиться! Та нехай мене стріляють, а не піду. Та й корова, мабуть, уже спить. Це ж їй уставати доведеться, піднімати отаку тушу, а хіба вона за день не набігалася? Ні, хай собі спить скотина.

Це була дуже правильна, по-хазяйськи серйозна думка. В ній, як і перед тим у думці про шампанське, було співчуття до іншої живої істоти. Саме такі думки бувають у голові людини, яка прожила день чесно. За що я й люблю отой місяць, коли живу так, як оце описано.

Зараз ви читаєте новину «Відро шампанського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути