четвер, 05 січня 2012 13:30
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Тьотя Фрося

У мене була тьотя Фрося — невелика, кругла і весела. Якось ночував у них в Яготині, де вони з дядьком жили. І от після вечері тьотя Фрося взяла балалайку й під її акомпанемент заспівала: "Було б не купацця в холодній воді, було б не влюбляцця в чужій стороні! Я ж не купалась — мене облили, я ж не влюблялась — мене призвели!" Пісня, може, ще мазепинських часів, складена козаками, що після Полтави розійшлися світ за очі. Тьотя Фрося й співала чоловічим голосом, і з підстрибом, наче їхала на коні.

Такою вона бачиться, коли хочу нагадати собі щось давнє хороше. А втім, у тьоті Фросі була одна суперечність, яку її сучасники не могли собі пояснити. Будучи од природи справді веселою, вона часто зітхала й жалілася на серце й на ноги. Це в уяві людей якось не в'язалося: як можна бути веселою й жалітися на здоров'я? Наше середовище було пуританське, там артистизм вважався за непристойність. Важко уявити, щоб хтось отак узяв балалайку в будній день.

Вона часто зітхала й жалілася на серце й на ноги

Або от — листи писати. Їх тьотя Фрося писала великі, по вісім сторінок учнівського зошита. От, пише, як верталася з гостей, а сніг, і валянки промокли, вона прийшла додому, скинула один валянок, глянула на ногу — "Боже!", скинула другий, глянула на другу ногу — "Боже!" Епопея — на цілу сторінку. Із погляду людей серйозних так може писати той, кому нема чого робити. Була в нас одна вредна баба, що так і казала, мовляв, Фрося й у колгоспі не робила. Це якось дійшло до Фросі й вона писала в листі до мене: "на неї дурну мені не дуже й сердито, бо я більше на землі проробила, ніж вона на тую землю, звиняйте, вимочилася, а вона мене на роботі не бачила, бо її там не було".

Якось я цю фразу тоді пропустив, а зараз вона інакше читається, коли знаю, що Фросі не стало набагато раніше, ніж тої баби, царство небесне їм обом.

Зараз ви читаєте новину «Тьотя Фрося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі